707
Οι παίκτες των Ράπτορς υψώνουν το τρόπαιο το πρωταθλήματος. Για πρώτη φορά μια ομάδα εκτός ΗΠΑ κατακτά το ΝΒΑ | Kyle Terada-USA TODAY Sports/Reuters

Πρώτη φορά Ράπτορς

Sportscaster Sportscaster 14 Ιουνίου 2019, 07:53
Οι παίκτες των Ράπτορς υψώνουν το τρόπαιο το πρωταθλήματος. Για πρώτη φορά μια ομάδα εκτός ΗΠΑ κατακτά το ΝΒΑ
|Kyle Terada-USA TODAY Sports/Reuters

Πρώτη φορά Ράπτορς

Sportscaster Sportscaster 14 Ιουνίου 2019, 07:53

Η προσπάθεια των Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς να μην παραδώσουν το στέμμα τους ήταν συγκλονιστική. Επαιζαν χωρίς τον τραυματία Κέβιν Ντουράντ, ενώ στην πορεία του Game 6 έχασαν με τραυματισμό (που μπορεί να αποδειχθεί πολύ σοβαρός) και τον Κλέι Τόμπσον. Αντιστάθηκαν ηρωϊκά στους «αφιονισμένους» Ράπτορς, που διψούσαν για τον παρθενικό τους τίτλο στο ΝΒΑ. Στο τέλος λύγισαν, όταν ο Στεφ Κάρι αστόχησε σε ένα καθοριστικό σουτ τριών πόντων. Η αθλητική πρωτεύουσα του Καναδά πανηγυρίζει έναν θρίαμβο, που όμοιό του δεν έχει να επιδείξει ούτε στο χόκεϊ επί πάγου: το εθνικό της σπορ.

Η ομάδα του Τορόντο έγινε η πρώτη πρωταθλήτρια του ΝΒΑ που… ζει εκτός ΗΠΑ.

Είναι μια μεγάλη έκπληξη, ίσως η μεγαλύτερη στα χρονικά του αμερικανικού πρωταθλήματος μπάσκετ. Κανείς, στην αρχή της σεζόν, δεν μπορούσε να φανταστεί τους «Δεινόσαυρους» να κάθονται στο θρόνο. Εκείνοι, όμως, ανέτρεψαν τα προγνωστικά, και στο Game 6 των τελικών -ένα επικό ματς που έγινε τα ξημερώματα στην «Ορακλ Αρίνα»- έγραψαν ιστορία.

Εγινε πραγματική μάχη.

Στο πρώτο ημίχρονο, το προβάδισμα στο σκορ άλλαξε χέρια… 14 φορές. Μπορεί τα πράγματα να είχαν εξελιχθεί εντελώς διαφορετικά, αν ο Κλέι Τόμπσον δεν εγκατέλειπε το παρκέ λίγο πριν από το τέλος της τρίτης περιόδου, κι ενώ είχε πετύχει 30 πόντους. Απίστευτη ατυχία για τους «Πολεμιστές», που στο προηγούμενο παιχνίδι τους είχαν χάσει και τον Κέβιν Ντουράντ. Δεκαοκτώ δευτερόλεπτα πριν ακουστεί η κόρνα της λήξης, το ματς ήταν στο 110-111. Αλλά ο Κάρι αστόχησε για τη νίκη και ο Γκριν έκανε γκάφα, ζητώντας τάιμ άουτ (πήρε τεχνική ποινή). Το τελικό 114-110 έφερε τη σειρά των τελικών στο 4-2, και τους Ράπτορς στην κορυφή του ΝΒΑ.

Ο Λέοναρντ (αριστερά) και ο Λάουρι πανηγυρίζουν την ιστορική νίκη (Sergio Estrada/USA TODAY Sports )

Ο Καουάι Λέοναρντ, ο μεγαλύτερος αντιστάρ – σταρ της λίγκας, είναι ο πρωταγωνιστής αυτού του μικρού θαύματος. Η συνάντησή του με τους Ράπτορς, το περασμένο καλοκαίρι, ήταν ευεργετική και για τις δύο πλευρές. Εκείνος αναγεννήθηκε, η ομάδα του Τορόντο βρήκε τον ηγέτη της. Αυτή τη φορά δεν ήταν ο «ήρωας της βραδιάς». Ο Κάιλ Λάουρι είχε 26 πόντους και 10 ριμπάουντ, ο Πασκάλ Σιάκαμ 26 πόντους και 10 ασίστ, κι ο Φρεντ ΒανΒλίτ 22 πόντους – όσους και ο Λέοναρντ. Αναδείχθηκε, όμως, MVP των τελικών. Εγινε ο τρίτος παίκτης που κατακτά αυτό το βραβείο με δύο διαφορετικές ομάδες, μετά τους Λεμπρόν Τζέιμς και Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ. Και ο μοναδικός στα χρονικά που καταφέρνει να αναδειχθεί MVP των τελικών, χωρίς να έχει βγει MVP του ΝΒΑ.

«Οι συμπαίκτες μου έκαναν εξαιρετική δουλειά, όπως και η διοίκηση. Ολοι με βοήθησαν να παίξω μπάσκετ και όλα πήγαν καλά. Πέρυσι το καλοκαίρι πέρασα πολλά, όμως είχα ανθρώπους που με στήριξαν. Δούλεψα σκληρά. Ηρθα σε μια νέα ομάδα και είχα εξ αρχής στόχο το πρωτάθλημα. Χαίρομαι που η δουλειά μου απέδωσε καρπούς και δικαιώθηκα», δήλωσε μετά τον αγώνα ο ηγέτης των Ράπτορς, ο οποίος απέφυγε να αποκαλύψει τα σχέδιά του για το μέλλον: «Τώρα θα το απολαύσω με τους συμπαίκτες και την ομάδα μου. Αργότερα, θα δούμε…».

Το Τορόντο έφτασε στην κορυφή χάρη στον Λέοναρντ, αλλά και την ατσάλινη άμυνά του. Με ένα μικρό rotation μόλις οκτώ παικτών (Λάουρι, Γκριν, Λέοναρντ, Σιάκαμ, Γκασόλ, Πάουελ, Ιμπάκα και ΒανΒλίτ), που έχουν μόνον ένα κοινό χαρακτηριστικό: είναι εξαιρετικοί στα ανασταλτικά τους καθήκοντα. Ο Λέοναρντ και ο Γκασόλ έχουν αναδειχθεί στο παρελθόν αμυντικοί της χρονιάς, ο Ιμπάκα έχει περιληφθεί τρεις φορές στην καλύτερη αμυντική πεντάδα του ΝΒΑ, ενώ ο Γκριν στη δεύτερη καλύτερη αμυντική πεντάδα. Διόλου τυχαία, οι Ράπτορς είναι η μόνη ομάδα που σε αυτή τη σεζόν κατάφερε να περιορίσει τον Γιάννη Αντετοκούνμπο, όταν συνάντησε τους Μιλγουόκι Μπακς στους τελικούς της Ανατολής.

Μαζί με το Τορόντο πανηγυρίζει, σήμερα, και όλη (σχεδόν) η Αμερική. Σύμφωνα με σφυγμομέτρηση του στοιχηματικού σάιτ betonline.ag, στις 47 από τις 50 αμερικανικές πολιτείες υποστήριζαν το Τορόντο, αν και καναδική ομάδα. Για κάποιο περίεργο λόγο οι Αμερικανοί δεν… πάνε τους Γουόριορς. Μόνον η Καλιφόρνια, η Νεβάδα και η Χαβάη ήταν στο πλευρό τους, στην κούρσα τους προς τον τίτλο.

Η σειρά των τελικών:

Game 1: Τορόντο Ράπτορς – Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς 118-109

Game 2: Τορόντο Ράπτορς – Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς 104-109

Game 3: Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς – Τορόντο Ράπτορς 109-123

Game 4: Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς – Τορόντο Ράπτορς 92-105

Game 5: Τορόντο Ράπτορς – Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς 105-106

Game 6: Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς – Τορόντο Ράπτορς 110-114

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...