416
O αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης παραδίδει τον προϋπολογισμό στον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση | Intimenews/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Προϋπολογισμός με «δώρο» από την Κομισιόν τις συντάξεις

Protagon Team Protagon Team 21 Νοεμβρίου 2018, 16:22
O αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης παραδίδει τον προϋπολογισμό στον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση
|Intimenews/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Προϋπολογισμός με «δώρο» από την Κομισιόν τις συντάξεις

Protagon Team Protagon Team 21 Νοεμβρίου 2018, 16:22

Χωρίς περικοπές στις συντάξεις, μετά και τη συμφωνία με την ΕΕ, και με μέτρα που είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση από τη Θεσσαλονίκη, κατατέθηκε ο προϋπολογισμός του 2019.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης παρέδωσε νωρίς το απόγευμα της Τετάρτης στον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση το στικάκι, όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια.

Σε δηλώσεις του ο κ. Χουλιαράκης, πέρα από την αναφορά σε κατάργηση της μείωσης των συντάξεων, άφησε να εννοηθεί ότι θα ακυρωθεί και το μέτρο για μείωση του αφορολόγητου. «Εχουμε λοιπόν πια  την δυνατότητα να ακυρώσουμε τα προνομοθετημένα μέτρα που είναι αχρείαστα και αντιπαραγωγικά επειδή πετύχαμε τους στόχους μας», είπε σχετικά.

Ο προϋπολογισμός θα εισαχθεί για συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής τη Δευτέρα 26 Νοεμβρίου έως και την Τετάρτη 28 Νοεμβρίου. Η συζήτησή στην Ολομέλεια της Βουλής αναμένεται να ξεκινήσει στις 12 Δεκεμβρίου και η ψήφισή του με ονομαστική ψηφοφορία θα διεξαχθεί την Τρίτη 18 Δεκεμβρίου.

Λίγο νωρίτερα είχε δώσει το πράσινο φως της έγκρισης του προσχεδίου και η Κομισιόν, με τον Πιερ Μοσκοβισί να δηλώνει ότι «η Ελλάδα τηρεί τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει. Το πολιτικό μάθημα είναι ότι οι προσπάθειες των Ελλήνων και οι αποφάσεις μας αποφέρουν καρπούς και ως προς τα μεγέθη αλλά και από άποψης κοινωνικής δικαιοσύνης».

Ο Επίτροπος σημείωσε ακόμη ότι «ανοίγει ο δρόμος για ακύρωση μέτρων που είχαν προνομοθετηθεί», δηλαδή για την ακύρωση της μείωσης των συντάξεων. «Θεωρούμε ότι δεν χρειάζεται να συμβεί κάτι τέτοιο. Πιστεύω ότι το Eurogroup στις 3 Δεκεμβρίου θα δεχτεί αυτή την απόφαση», πρόσθεσε.

Η έκθεση της Κομισιόν καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο προϋπολογισμός που υπέβαλε η Ελλάδα για το 2019 εξασφαλίζει τη συμμόρφωση με τη δέσμευσή της να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5 % του ΑΕΠ.

Πάντως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπογραμμίζει ότι η πρόοδος όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις σε άλλους τομείς είναι μέτρια και ότι οι Αρχές θα πρέπει να επισπεύσουν την υλοποίησή τους για να επιτευχθούν οι στόχοι τους.

Τι προβλέπει ο προϋπολογισμός

Η ανάπτυξη θα είναι 2,5% για το 2019, από 2,1% φέτος.

Το πρωτογενές πλεόνασμα θα φτάσει το 3,98% του ΑΕΠ έναντι στόχου 3,5%. Η υπέρβαση του δημοσιονομικού στόχου κατά 0,48% του ΑΕΠ, επισημαίνει το υπουργείο Οικονομικών, δίνει στην κυβέρνηση σημαντικό περιθώριο απόδοσης μέρους του υπερπλεονάσματος με τη μορφή κοινωνικού μερίσματος στις ασθενέστερες οικονομικά κοινωνικές ομάδες.

Η κυβέρνηση θεωρεί ότι υπάρχει χώρος για αλλαγή του μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής, η οποία υλοποιείται μέσω των ακόλουθων μέτρων:

– Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% μεσοσταθμικά.

– Μείωση ασφαλιστικών εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών.

– Μείωση φορολογίας διανεμόμενων κερδών.

– Σταδιακή μείωση του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων από 29% σε 25% με μείωση κατά 1% κατ’ έτος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...