591
Από αριστέρα η Σοφί Βιλμές (Βέλγιο), η Ανγκελα Μέρκελ (Γερμανία), ο Πέδρο Σάντσεθ (Ισπανία), o Αντόνιο Κόστα Πορτογαλία), ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Χαβιέ Μπέτελ (Βέλγιο) και ο Τζουζέπε Κόντε (Ιταλία) αναζητούν λύση | Twitter/primeministergr

Προϋπολογισμός ΕΕ: Συνάντηση Μέρκελ, Μακρόν, Σάντσεθ, Μητσοτάκη

Protagon Team Protagon Team 21 Φεβρουαρίου 2020, 15:59
Από αριστέρα η Σοφί Βιλμές (Βέλγιο), η Ανγκελα Μέρκελ (Γερμανία), ο Πέδρο Σάντσεθ (Ισπανία), o Αντόνιο Κόστα Πορτογαλία), ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Χαβιέ Μπέτελ (Βέλγιο) και ο Τζουζέπε Κόντε (Ιταλία) αναζητούν λύση
|Twitter/primeministergr

Προϋπολογισμός ΕΕ: Συνάντηση Μέρκελ, Μακρόν, Σάντσεθ, Μητσοτάκη

Protagon Team Protagon Team 21 Φεβρουαρίου 2020, 15:59

Πεδίο σύγκλισης αναζητούσαν από το πρωί την Παρασκευή οι «27» της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το προϋπολογισμό των επομένων επτά ετών (2021-2027), αλλά οι συνομιλίες κινούνταν με τον γνωστό ευρωπαϊκό τρόπο: συζητήσεις επί συζητήσεων και ένταση για κάποια κράτη-μέλη, μια μάλλον βαρετή υποχρέωση για κάποια άλλα και στη μέση η ευρωπαϊκή γραφειοκρατία που πασχίζει να βρει λύσεις.

Χαρακτηριστικό του αδιεξόδου το γεγονός ότι η νέα συνάντηση όλων των ηγετών –μετά δηλαδή την πολύωρη της Πέμπτης όπου δεν βγήκε συμπέρασμα– ήταν αρχικά προγραμματισμένη για τις 10 π.μ. (ώρα Βρυξελλών, 11 π.μ. ώρα Ελλάδος) αλλά μετατέθηκε για τις 11, έπειτα τις 12 και τελικά τις 4 το απόγευμα. Και ενδεικτικό ότι πρόκειται για μια επίπονη κυοφορία είναι το γεγονός ότι πολλοί από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων ακύρωσαν τις προγραμματισμένες για το βράδυ αναχωρήσεις τους από τις Βρυξέλλες και τις έβαλαν για το πρωί του Σαββάτου

Γενικότερα, παρατηρεί το Politico, στον 11ο όροφο του κτιρίου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου οι συναντήσεις είναι συνεχείς, αλλά «δεν φαίνεται ότι θα υπάρξει συμβιβαστική πρόταση γιατί οι θέσεις απέχουν πολύ η μία από την άλλη».

Λίγο μετά τις 14:00 (ώρα Ελλάδος) έγινε γνωστό ότι ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ, της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε, του Λουξεμβούργου Χαβιέ Μπέτελ και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκαν για διαβούλευση στα γραφεία της ισπανικής Μόνιμης Αντιπροσωπείας.

Ο συμβιβασμός είναι η μόνη λύση επισήμαινε νωρίτερα την Παρασκευή ο ιταλός πρωθυπουργός που αναφέρθηκε στις τέσσερις «σφιχτοχέρες» χώρες οι οποίες πρέπει να εγκαταλείψουν τη σκληρή στάση τους για να υπάρξει συμφωνία. Πρόκειται για την Αυστρία, τη Δανία, τη Σουηδία και την Ολλανδία.

Οι τέσσερις χώρες δεν δέχονται το συνολικό ύψος του προϋπολογισμού να ξεπεράσει το 1% του Ακαθάριστου Εθνικού Εισοδήματος της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Μαζί με την Γερμανία, επιδιώκουν μια κατανομή των πόρων ευνοϊκότερη για τις νέες προτεραιότητες, όπως την έρευνα, την άμυνα, την προστασία των εξωτερικών συνόρων.

Η συμβιβαστική πρόταση του Σαρλ Μισέλ είναι ο προϋπολογισμός να ανέλθει το 1,074% του ΑΕΠ της Ενωσης.

Η νύχτα είχε κυλίσει με πληθώρα διμερών και πολυμερών συναντήσεων, ώστε να καταφέρει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ να παρουσιάσει στους ευρωπαίους ηγέτες μια συμβιβαστική πρόταση για τον προϋπολογισμό.

Πού συγκλίνουν και πού αποκλίνουν

Οι 27 καλούνται να καταλήξουν σε συμβιβασμό επί του συνολικού ύψους του προϋπολογισμού 2021-2027, ο οποίος ξεπερνά τα 1.000 δισεκατομμύρια ευρώ, και για την κατανομή των πόρων μεταξύ των πολιτικών της ΕΕ, μεταξύ τους την Κοινή Αγροτική Πολιτική, τη βοήθεια προς τις πλέον μειονεκτικές περιοχές, την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την ψηφιακή πολιτική.

Το Brexit περιπλέκει την διαπραγμάτευση καθώς από τον προϋπολογισμό θα απουσιάζει η βρετανική συμβολή (60-70 δισ. ευρώ σε 7 χρόνια), που ήταν ο δεύτερος χρηματοδότης μετά την Γερμανία.

Οι παραδοσιακές πολιτικές της ΕΕ (Κοινή Αγροτική Πολιτική και Πολιτική Σύγκλισης) απορροφούν περί το 60% του προϋπολογισμού. Σύμφωνα με την πρώτη συμβιβαστική πρόταση του Σαρλ Μισέλ, προβλέπεται μείωση κατά 100 δισεκατομμύρια ευρώ των πόρων που προορίζονται για τους δύο αυτούς φακέλους της κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής.

Περί τις 15 χώρες της νότιας και της ανατολικής Ευρώπης, ανάμεσά τους η Ισπανία, η Πολωνία και η Ελλάδα, που ανήκουν στην ομάδα των «φίλων της σύγκλισης» αρνούνται μείωση των πόρων που προορίζονται για την πολιτική σύγκλισης.

Οι επιστροφές που απολαμβάνουν σήμερα πέντε χώρες (Γερμανία, Δανία, Ολλανδία, Αυστρία και Σουηδία) αποτελούν άλλο ένα σημείο τριβής. Ανέρχονται σε 5 δισ. ευρώ, αλλά οι χώρες που τις λαμβάνουν τελούν υπό την πίεση των εθνικών τους κοινοβουλίων, όπου οι κυβερνητικές πλειοψηφίες είναι εύθραυστες.

Αλλες χώρες, με επικεφαλής την Γαλλία, θα ήθελαν την κατάργηση των επιστροφών με την ευκαιρία της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία και επέβαλε την πρακτική αυτή το 1984.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...