472
Από την αυτοψία στο κτήμα Τατοΐου | ΥΠΠΟΑ

Προχωρούν τα έργα αποκατάστασης του κτήματος Τατοΐου

Protagon Team Protagon Team 25 Απριλίου 2023, 19:29
Από την αυτοψία στο κτήμα Τατοΐου
|ΥΠΠΟΑ

Προχωρούν τα έργα αποκατάστασης του κτήματος Τατοΐου

Protagon Team Protagon Team 25 Απριλίου 2023, 19:29

Με ταχύτατους ρυθμούς και εντός χρονοδιαγράμματος προχωρούν τα 14 έργα αποκατάστασης του ιστορικού πυρήνα του π. βασιλικού κτήματος στο Τατόι, σύμφωνα με την αυτοψία που έκανε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη ως επικεφαλής του υπηρεσιακού κλιμακίου του ΥΠΠΟΑ, την Τρίτη.

Από τα έργα, συνολικού προϋπολογισμού 57.930.540 ευρώ, τα οποία θα έχουν ολοκληρωθεί το 2025, έχουν ήδη πραγματοποιηθεί η μετατροπή της Οικίας Δασοφύλακα σε Κέντρο Πληροφόρησης του κοινού και η μετατροπή του κτιρίου των Μαγειρείων σε πωλητήριο-αναψυκτήριο, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ.

Ο χώρος του πωλητηρίου, στο κτίριο Μαγειρείων (ΥΠΠΟΑ)

Ακόμα, έχει εγκριθεί η μελέτη αποκατάστασης των Κήπων, ενώ αναμένεται να εγκριθεί η μελέτη αποκατάστασης του Μαυσωλείου και η δημοπράττηση των έργων της κατασκευής των δικτύων υποδομής στο κτήμα.

Για τη διεκπεραίωση του έργου συνεργάζονται τέσσερις διαφορετικές υπηρεσίες, η κάθε μία από τις οποίες συντονίζει διαφορετικό τμήμα του έργου.

Η Διεύθυνση Προστασίας και Αναστήλωσης Νεωτέρων και Σύγχρονων Μνημείων προχωρά στην αποκατάσταση του θερινού Ανακτόρου, ενώ θα ακολουθήσει το Παλαιό Βουστάσιο, στο οποίο θα εκτεθούν οι βασιλικές άμαξες και αργότερα το Νέο Βουστάσιο, αλλά και μια σειρά άλλων κτιρίων των οποίων οι οριστικές μελέτες αναμένεται να εγκριθούν.

Εργασίες σε εξέλιξη στα Ανάκτορα (ΥΠΠΟΑ)

Η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Εργων Αττικής, Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας και Κυκλάδων προχωρά σε αυτή τη φάση στην αποκατάσταση εννέα κτιρίων: της Οικίας Sturm, της Οικίας Φροντιστή και της Αποθήκης της, της Οικίας Αρχικηπουρού, του Κτιρίου Τηλεπικοινωνιών, του Συγκροτήματος Στάθμευσης 1 και 2, της Οικίας των Οδηγών 1 και 2.

Η Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς σχεδιάζει και υλοποιεί το πρόγραμμα της μετατροπής τριών κτιρίων σε μουσειακούς χώρους (Ανάκτορο, Παλαιό και Νέο Βουστάσιο), με προοπτική άλλων δύο (Οικία Sturm, Κτίριο Τηλεπικοινωνιών).

Στα πέντε αυτά κτίρια θα εκτεθούν οι άμαξες (Παλαιό Βουστάσιο), τα αυτοκίνητα της τ. βασιλικής οικογένειας, καθώς και εκθέματα που σχετίζονται με την αγροκτηνοτροφική παραγωγή του κτήματος (Νέο Βουστάσιο), αλλά και έργα τέχνης, οικοσκευή και άλλα αντικείμενα που έχουν βρεθεί στους χώρους του κτήματος (Βασιλική Επαυλη, Οικία Sturm και Κτίριο Τηλεπικοινωνιών).

Η Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων εκτελεί τέσσερα έργα στο πλαίσιο εκτέλεσης εργασιών συντήρησης των αντικειμένων των Συλλογών του κτήματος. Τα δύο αφορούν στη συντήρηση του αρχειακού υλικού του Ανακτόρου και των λοιπών βοηθητικών κτιρίων και τα άλλα δύο στη συντήρηση και προετοιμασία προς έκθεση λοιπών αντικειμένων των συλλογών του κτήματος.

Στον χώρο συντήρησης μικροτεχνίας (ΥΠΠΟΑ)

Από τη Διεύθυνση Διαχείρισης Εθνικού Αρχείου Μνημείων υλοποιούνται τα έργα Ψηφιοποίησης και Τεκμηρίωσης των Συλλογών του Κτήματος. Αποσυσκευάζονται αντικείμενα από σφραγισμένες κούτες που βρίσκονται στον αποθηκευτικό χώρο, φωτογραφίζονται και καταγράφονται.

Στη συνέχεια τεκμηριώνονται και καταχωρούνται στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Κινητών Μνημείων (ΟΠΣ) του ΥΠΠΟΑ. Εως σήμερα έχουν καταγραφεί και τεκμηριωθεί περισσότερα από 22.000 αντικείμενα, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί 4.000 αρχικές καταγραφές, οι οποίες ενσωματώνονται στο ΟΠΣ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...