248
Το κοινοβούλιο της Ισλανδίας | Pinterest

Πρόωρες εκλογές στην Ισλανδία μετά την πτώση της κυβέρνησης λόγω σκανδάλου

Protagon Team Protagon Team 15 Σεπτεμβρίου 2017, 21:55
Το κοινοβούλιο της Ισλανδίας | Pinterest

Πρόωρες εκλογές στην Ισλανδία μετά την πτώση της κυβέρνησης λόγω σκανδάλου

Protagon Team Protagon Team 15 Σεπτεμβρίου 2017, 21:55

«Χάσαμε την πλειοψηφία και δεν έχω καμία ένδειξη ότι θα την επανακτήσουμε… Προκηρύσσω εκλογές» δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ισλανδίας, Μπιάρνι Μπενέντικτσον.

Οι εκλογές αναμένεται να διεξαχθούν πριν από το τέλος του 2017, τον Νοέμβριο όπως επισήμανε ότι προτιμά ο πρωθυπουργός, λίγο παραπάνω από έναν χρόνο μετά τις τελευταίες πρόωρες βουλευτικές εκλογές που είχαν προκηρυχθεί εξαιτίας του σκανδάλου των Panama Papers.

Το κόμμα της απερχόμενης κυβέρνησης του ακροδεξιού κόμματος, Bright Future αποφάσισε να αποχωρήσει από τον κυβερνητικό συνασπισμό εξαιτίας της «απώλειας της εμπιστοσύνης», αφού το κόμμα του πρωθυπουργού της χώρας φέρεται να επιχείρησε να καλύψει ένα σκάνδαλο, όπου εμπλέκεται ο πατέρας του.

Το κόμμα Bright Future αποχώρησε την Πέμπτη από τον συνασπισμό, έπειτα από την αποκάλυψη ότι ο πατέρας του πρωθυπουργού είχε γράψει μία συστατική επιστολή στην οποία πιστοποιούσε το χαρακτήρα ενός καταδικασμένου παιδόφιλου, έτσι ώστε να κάνει αίτηση για αποκατάσταση της τιμής του.

Το παλιό ισλανδικό σύστημα επιτρέπει σε κατάδικους να αποκαταστήσουν τα κοινωνικά τους δικαιώματα δίνοντάς τους τη δυνατότητα να εργαστούν σε δημόσιες υπηρεσίες, ή να υπηρετήσουν ως δικηγόροι για παράδειγμα, εάν τούς χορηγηθούν τρεις συστατικές επιστολές από άτομα υψηλού κύρους.

Αυτό που περισσότερο εξόργισε το κόμμα του συνασπισμού είναι το γεγονός ότι η κυβέρνηση προσπάθησε να συγκαλύψει το σκάνδαλο, καθώς αρνήθηκε να αποκαλύψει ποιο ήταν το πρόσωπο που έγραψε την συστατική επιστολή.

Ωστόσο, οι Ισλανδοί έχουν θορυβηθεί από τη μυστική υποστήριξη του Hjalti Sigurjón Hauksson, ο οποίος είχε καταδικαστεί το 2004 για βιασμό της θετής του κόρης σχεδόν καθημερινά επί 12 χρόνια, όταν εκείνη ήταν 5 ετών.  Εξέτισε ποινή φυλάκισης πεντέμισι ετών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...