Ο Τζο Μπάιντεν έπειτα από ομιλία στο Μίσιγκαν | REUTERS/Brendan McDermid
Επικαιρότητα

Προβάδισμα 14 μονάδων για τον Μπάιντεν πριν από τη νοσηλεία Τραμπ

Η χαοτική ατμόσφαιρα αντεγκλήσεων στην τηλεοπτική αναμέτρηση με τον υποψήφιο των Δημοκρατικών δεν φαίνεται να βοήθησε ιδιαίτερα τον πρόεδρο των ΗΠΑ, αν και μένει να φανεί η επίδραση της νοσηλείας του
Protagon Team

Οχι μόνο δεν βοήθησε τον Ντόναλντ Τραμπ, αλλά οδήγησε σε απώλεια εδάφους το τεταμένο κλίμα στο debate με τον Τζο Μπάιντεν, όπως δείχνει δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε την Κυριακή.

Ερευνα για το NBC και τη Wall Street Journal έδειξε ότι η διαφορά υπέρ του Τζο Μπάιντεν έφθασε σε εθνικό επίπεδο τις 14 μονάδες, με τον υποψήφιο των Δημοκρατικών να συγκεντρώνει το 53% έναντι 39% του Ντόναλντ Τραμπ. Είναι η μεγαλύτερη διαφορά που έχει καταγραφεί, μετά τις 11 μονάδες τον Ιούλιο.

Μέσα σε λίγες ημέρες –η προηγούμενη έρευνα ήταν μετά το debate την περασμένη Τρίτη– ο Μπάιντεν διεύρυνε τη διαφορά υπέρ του κατά έξι μονάδες, αναφέρει το NBC.

Η έρευνα έγινε μετά το debate, αλλά πριν από την είδηση ότι ο Τραμπ είναι θετικός στον κορονοϊό, άρα και πριν από τη νοσηλεία του. Μέσα στην εβδομάδα θα μπορέσουμε να εκτιμήσουμε αν και πόσο η παραμονή στο νοσοκομείο επηρέασε την προεκλογική εκστρατεία.

Εν τω μεταξύ, οι ψηφοφόροι λένε κατά πλειοψηφία ότι ο Τζο Μπάιντεν είναι περισσότερο συγκρατημένος ως προς τον χαρακτήρα του για να γίνει πρόεδρος.

Οι μεγαλύτερες απώλειες είναι στην ομάδα των ηλικιωμένων (62% Μπάιντεν – 35% Τραμπ) και στις γυναίκες στα προάστια (58% στον Μπάιντεν έναντι 33% για τον Τραμπ).

Οριακό προβάδισμα μιας μονάδας έχει ο Μπάιντεν στους άνδρες άνω των 50 ετών, έναντι των 13 μονάδων υπέρ του Τραμπ πριν από το debate. Επιπλέον, ένας στους δύο (49%) εκτιμούν ότι ο Μπάιντεν τα πήγε καλύτερα στην τηλεοπτική αναμέτρηση, έναντι του 24% που το λένε για τον Τραμπ.

Μέχρι να αποθεραπευθεί ο Τραμπ, ώστε να μπορεί να συμμετέχει στις προεκλογικές συγκεντρώσεις, ο αντιπρόεδρος Πενς και μέλη της οικογένειας του Τραμπ θα αναλάβουν προσωρινά το βάρος της προεκλογικής εκστρατείας, σημειώνει ο Guardian.

Ο Πενς θα βρεθεί στην Αριζόνα και τη Νεβάδα πριν από το debate με την υποψήφια αντιπρόεδρο για τους Δημοκρατικούς, Κάμαλα Χάρις.