762
Πρωταρχικός στόχος της πρότασης είναι προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών, καθώς περίπου 2 εκατ. παιδιά στερούνται νομικής σχέσης με τους γονείς τους σε άλλο κράτος-μέλος | Shutterstock

Πρόταση-σταθμός της Κομισιόν υπέρ των ομόφυλων γονέων και των παιδιών τους

Protagon Team Protagon Team 8 Δεκεμβρίου 2022, 16:54
Πρωταρχικός στόχος της πρότασης είναι προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών, καθώς περίπου 2 εκατ. παιδιά στερούνται νομικής σχέσης με τους γονείς τους σε άλλο κράτος-μέλος
|Shutterstock

Πρόταση-σταθμός της Κομισιόν υπέρ των ομόφυλων γονέων και των παιδιών τους

Protagon Team Protagon Team 8 Δεκεμβρίου 2022, 16:54

«Θέλουμε να βοηθήσουμε όλες τις οικογένειες και τα παιδιά σε διασυνοριακές καταστάσεις. Γιατί αν είσαι γονέας σε μια χώρα, είσαι γονέας σε κάθε χώρα», έγραψε την Τετάρτη στο Twitter η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ανακοινώνοντας με «υπερηφάνεια» την πρόταση με στόχο την εναρμόνιση σε επίπεδο ΕΕ των κανόνων όσον αφορά την αναγνώριση της ιδιότητας του γονέα: εάν έχει θεμελιωθεί σε ένα κράτος μέλος της ΕΕ, τότε θα πρέπει να αναγνωρίζεται και σε όλα τα υπόλοιπα αυτομάτως, δίχως καμία συγκεκριμένη διαδικασία, και αυτό θα πρέπει να ισχύει στο εξής και για τους ομόφυλους γονείς.

Αυτό σημαίνει πως αν δύο μαμάδες ή δύο μπαμπάδες μεταβούν στην Ιταλία από τη Γαλλία, όπου έχουν αναγνωριστεί ως γονείς του παιδιού ή των παιδιών τους, οι ιταλικές  αρμόδιες αρχές θα υποχρεούνται να τις ή τους αναγνωρίσουν επίσης ως γονείς, παρά το «κενό νόμου» που υφίσταται στη χώρα. Σύμφωνα με έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σε έντεκα χώρες της ΕΕ, μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα, ένα παιδί δεν μπορεί να έχει νομικά αναγνωρισμένους ως γονείς δύο μαμάδες ή δύο μπαμπάδες.

Στόχος της πρότασης, οπότε, είναι καταρχάς η προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών. «Η σημερινή πρόταση επιτρέπει στα παιδιά που βρίσκονται σε διασυνοριακές καταστάσεις να επωφελούνται από τα δικαιώματα που απορρέουν από την ιδιότητα του γονέα σύμφωνα με το εθνικό δίκαιο για θέματα όπως η κληρονομική διαδοχή, η διατροφή, η επιμέλεια ή το δικαίωμα των γονέων να ενεργούν ως νόμιμοι εκπρόσωποι του παιδιού (για ζητήματα που αφορούν τη σχολική εκπαίδευση ή την υγειά)», αναφέρεται στην πρόταση της Κομισιόν.

Σε πρακτικό επίπεδο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιδιώκει την καθιέρωση ενός Ευρωπαϊκού Πιστοποιητικού Γονεϊκότητας, που θα διασφαλίζει ότι τα δικαιώματα που παρέχονται σε παιδιά με γονείς του ίδιου φύλου σε μια χώρα της ΕΕ θα αναγνωρίζονται σε ολόκληρη την επικράτεια της ΕΕ.

«Οι πολίτες της ΕΕ μπορούν να ζουν και να εργάζονται σε διαφορετικές χώρες της. Ταξιδεύουν, μετακινούνται για εργασία, αγοράζουν σπίτια, φτιάχνουν οικογένειες. Επί του παρόντος, τα κράτη μέλη έχουν διαφορετικές εθνικές νομοθεσίες σχετικά με την αναγνώριση της ιδιότητας του γονέα, επομένως, όταν μια οικογένεια βρίσκεται σε διασυνοριακή κατάσταση, ενδέχεται να απολέσει τα δικαιώματα που απορρέουν από την ιδιότητα του γονέα, σύμφωνα με το εθνικό δίκαιο. Η μη αναγνώριση της ιδιότητας του γονέα θέτει σε κίνδυνο τα θεμελιώδη δικαιώματα των παιδιών, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματός τους στην ταυτότητα, στην απαγόρευση των διακρίσεων και στην ιδιωτική και οικογενειακή ζωή», επισημαίνεται στην ανακοίνωση της Κομισιόν.

Επομένως, καθένα από τα 27 κράτη-μέλη της Ενωσης θα πρέπει να παράσχει αυτό το πιστοποιητικό σε όποιον το ζητάει. Προβλέπεται πως θα συντάσσεται σύμφωνα με μια τυποποιημένη φόρμουλα της ΕΕ, αλλά το περιεχόμενο θα διαφέρει από τη μια χώρα στην άλλη, ανάλογα με όσα ορίζει το δικό της οικογενειακό δίκαιο.

Μιλώντας στην Le Monde, η γερμανίδα ευρωβουλευτής (των Σοσιαλδημοκρατών) Γκαμπριέλε Μπίσοφ σημείωσε πως η πρόταση «βγάζει τις οικογένειες-“ουράνιο τόξο” από το νομικό κενό» στο οποίο βρίσκονται εγκλωβισμένες εδώ και καιρό. Εξήγησε επίσης πως στόχος δεν είναι η «εναρμόνιση» των διαφορετικών εθνικών νομοθεσιών που διέπουν τις οικογενειακές σχέσεις –το οικογενειακό δίκαιο θα συνεχίσει να ανήκει στη δικαιοδοσία του κάθε κράτους–, αλλά η «προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών».

Η πρόταση της Επιτροπής πρέπει να εγκριθεί ομόφωνα από το Συμβούλιο, αφού εξεταστεί πρώτα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Αλλά  κάθε άλλο παρά εύκολο θα είναι να επιτευχθεί ομοφωνία, λαμβάνοντας υπόψη τις θέσεις που έχουν ήδη διατυπωθεί στο παρελθόν σχετικά με το θέμα από χώρες όπως η Πολωνία και η Ουγγαρία. Και όχι μόνο. Στην Ιταλία, για παράδειγμα, όπως αναφέρει η Corriere della Sera, η υπουργός Οικογένειας  της χώρας, Εουτζενία Ροτσέλα, έσπευσε να σημειώσει: «Κάθε παιδί έχει μια μητέρα και έναν πατέρα, εκ των πραγμάτων. Εχει μια γυναίκα που το γέννησε και έναν βιολογικό πατέρα. Οταν λέγεται ότι ένα παιδί έχει δύο μαμάδες ή δύο μπαμπάδες, στην πραγματικότητα δεν λέγεται η αλήθεια».

«Υπολογίζεται ότι περίπου 2 εκατ. παιδιά στερούνται νομικής σχέσης με τους γονείς τους σε άλλο κράτος-μέλος», εξήγησε από την πλευρά του ο Επίτροπος Δικαιοσύνης της ΕΕ Ντιντιέ Ρέιντερς κατά τη συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση της πρότασης, σημειώνοντας πως αυτή η κατάσταση είναι απαράδεκτη για την Κομισιόν.

«Ολα τα παιδιά θα πρέπει να απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα, ανεξάρτητα από τον τρόπο σύλληψης ή γέννησής τους και το είδος της οικογένειάς τους. Στόχος της σημερινής πρότασης είναι να διασφαλίσει ότι τα θεμελιώδη δικαιώματα των παιδιών δεν θα τίθενται σε κίνδυνο σε διασυνοριακές καταστάσεις εντός της ΕΕ. Χάρη στους νέους κανόνες, όλα τα παιδιά και οι οικογένειές τους θα απολαμβάνουν τα δικαιώματα που απορρέουν από την ιδιότητα του γονέα, βάσει του εθνικού δικαίου σε όλα τα κράτη μέλη, όταν η εν λόγω ιδιότητά τους θεμελιωθεί σε ένα κράτος-μέλος», προσέθεσε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...