545
Σκεπτικός ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, σε πρόσφατη συνεδρίαση της Βουλής. Με το έγγραφο των δανειστών έχει ένα λόγο παραπάνω… | InTime News

Προτάσεις σοκ των δανειστών για τα εργασιακά

Διονύσης Μαρίνος Διονύσης Μαρίνος 10 Ιουλίου 2016, 22:53
Σκεπτικός ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, σε πρόσφατη συνεδρίαση της Βουλής. Με το έγγραφο των δανειστών έχει ένα λόγο παραπάνω…
|InTime News

Προτάσεις σοκ των δανειστών για τα εργασιακά

Διονύσης Μαρίνος Διονύσης Μαρίνος 10 Ιουλίου 2016, 22:53

Εγγραφο-«φωτιά» 21 σελίδων που φέρνει τα πάνω κάτω στα εργασιακά φέρεται να έχουν αποστείλει οι δανειστές προς την κυβέρνηση. Σε αυτό περιλαμβάνονται ουκ ολίγες ανατροπές στο κατώτατο μισθό, τις αμοιβές των εργαζόμενων, τις συμβάσεις εργασίας, τις απολύσεις και τις απεργίες.

Την αποκάλυψη έκανε η εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος στην κυριακάτικη έκδοσή της και σύμφωνα με το ρεπορτάζ αυτές οι προτάσεις δόθηκαν στην κυβέρνηση αμέσως μετά το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης.

Σύμφωνα με το εν λόγω έγγραφο, το κουαρτέτο αναφέρει ότι ο κατώτατος μισθός παραμένει υψηλότερος σε σύγκριση με άλλες χώρες και προτείνει εμμέσως την κατάργηση της προϋπηρεσίας ή την αποσύνδεσή της από τις κατώτατες αμοιβές των ανειδίκευτων εργαζομένων. Παράλληλα στο στόχαστρο μπαίνει και η κατάργηση των επιδομάτων που καταβάλλονται με τη μορφή 13ου-14ου μισθού, με τους δανειστές να αναφέρουν ότι από το 2017 ο μισθός πρέπει να αποτελεί ένα μοναδικό ποσό αναφοράς, χωρίς κανένα επίδομα.

Στις απολύσεις προτείνουν την εξέταση της αύξησης του ορίου στα ποσοστά που ορίζει η κοινοτική οδηγία, δηλαδή από το 5% στο 10%. Επίσης, προτείνουν να υπάρξει ευελιξία στις αμοιβές, ξήλωμα του συνδικαλιστικού νόμου με κατάργηση των συνδικαλιστικών αδειών άρση της ασυλίας στις απολύσεις. Τέλος, κάνουν λόγο για επαναφορά του δικαιώματος ανταπεργίας στους εργοδότες με τη μορφή «αμυντικού», αλλά και «επιθετικού» λοκ άουτ.

Η απάντηση του Κατρούγκαλου

Από την πλευρά του ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, επιβεβαιώνει την ύπαρξη του μανιφέστο των δανειστών για τα εργασιακά αν και «κρύβεται» πίσω από το γεγονός ότι απευθύνεται στην επιτροπή Ειδικών που η ίδια η κυβέρνηση έχει συγκροτήσει. Παράλληλα επιβεβαιώνει ότι στην ατζέντα βρίσκεται το θέμα των ομαδικών απολύσεων χωρίς να διαψεύδει ότι οι δανειστές ζητουν μειώσεις μισθών.

Υποστηρίζει, δε, ότι η κυβέρνηση τα μόνα τρια θέματα που δέχεται να συζητήσει στην διαπραγμάτευση του φθινοπώρου για τα εργασιακά είναι οι ομαδικές απολύσεις, ο συνδικαλιστικός νόμος και η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Κάνει λόγο, επίσης, για προσπάθεια της κυβέρνησης να «εξουδετερώσει τις θέσεις των δανειστών».

Η δήλωση του κ. Κατρούγκαλου έχει ως εξής:

«Το κείμενο που δημοσιεύει σήμερα Κυριακάτικη Εφημερίδα δεν απευθύνεται προς την Κυβέρνηση. Πρόκειται για υπόμνημα των δανειστών προς την Επιτροπή Ειδικών, που θα συντάξει πόρισμα για την αποτύπωση των καλών σχετικών πρακτικών στην Ευρωπαϊκή Ενωση, το οποίο στη συνέχεια θα αποτελέσει αντικείμενο σχολιασμού από την Διεθνή Οργάνωση Εργασίας.

Η Κυβέρνηση πέτυχε στη συμφωνία του Ιουλίου να περιορίσει το αντικείμενο της διαπραγμάτευσης στα εργασιακά σε τρία μόνο ζητήματα: ένα που θέσαμε εμείς, την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, με άλλα λόγια την ανατροπή της εργασιακής απορρύθμισης των τελευταίων χρόνων, και δύο πάγια αιτήματα του ΔΝΤ που απηχούν την ιδεοληπτική του προσήλωση στον πιο ακραίο νεοφιλελευθερισμό: τις ομαδικές απολύσεις και το συνδικαλιστικό νόμο. Τίποτα άλλο δεν θα δεχθούμε να μπει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης και ως προς όλα τα θέματα που θα συζητηθούν δεν θα δεχθούμε καμιά επιδείνωση της θέσης των εργαζομένων, τίποτα ασύμβατο με το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Μοντέλο.

Το εν λόγω κείμενο απηχεί τις γνωστές θέσεις του ΔΝΤ, τις οποίες επιδιώκουμε να απομονώσουμε και να εξουδετερώσουμε στην διαπραγμάτευση, ακριβώς όπως πετύχαμε στην διαπραγμάτευση του ασφαλιστικού, ως προς την άρνηση του να δεχθεί μια λελογισμένη αύξηση των εισφορών για να σωθούν οι συντάξεις. Για το λόγο αυτό την Τρίτη το Υπουργείο Εργασίας έχει καλέσει σε συνάντηση τις οργανώσεις των κοινωνικών εταίρων για την διαμόρφωση ενιαίου κοινωνικού μετώπου στα εργασιακά. Η Ελλάδα θα επιστρέψει στην κοινωνική Ευρώπη μετά το τέλος της διαπραγμάτευσης, δεν θα απομακρυνθεί περισσότερο από αυτήν».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...