445
Ο προαύλιος χώρος της Παναγίας των Παρισίων με τον ναό στο βάθος | REUTERS

Προσωρινό ναό από ξύλο στην αυλή της Νοτρ Νταμ σκέφτονται να χτίσουν οι Γάλλοι

Protagon Team Protagon Team 18 Απριλίου 2019, 13:57
Ο προαύλιος χώρος της Παναγίας των Παρισίων με τον ναό στο βάθος
|REUTERS

Προσωρινό ναό από ξύλο στην αυλή της Νοτρ Νταμ σκέφτονται να χτίσουν οι Γάλλοι

Protagon Team Protagon Team 18 Απριλίου 2019, 13:57

Εναν ξύλινο ναό σκέφτονται να χτίσουν στον περίβολο της Παναγίας των Παρισίων οι γαλλικές Αρχές, σε συνεργασία με τον εφημέριό της, μέχρι να ολοκληρωθούν οι εργασίες αποκατάστασης.

Ο μονσινιόρ Πατρίκ Σοβέ και ο υπουργός Πολιτισμού Φρανκ Ριστέρ ανακοίνωσαν ότι το σχέδιο βρίσκεται από συζήτηση, καθώς η Νοτρ Νταμ θα παραμείνει κλειστή για πολλά χρόνια, μετά την πυρκαγιά της Δευτέρας.

«Δεν θα πρέπει να πούμε “ο καθεδρικός έκλεισε για πέντε χρόνια και τελείωσε”», δήλωσε ο Σοβέ στους δημοσιογράφους. «Επομένως, σκέφτηκα: “Δεν μπορώ στον περίβολο να χτίσω έναν προσωρινό καθεδρικό;”».

Η δήμαρχος του Παρισιού, Αν Ινταλγκό, ενθάρρυνε το σχέδιο, πρόσθεσε ο μονσινιόρος και δέχθηκε να παραχωρήσει «ένα μέρος του περιβόλου» για την ανέγερση αυτής της ξύλινης εκκλησίας, πρόσθεσε.

«Δεν έχει ληφθεί επισήμως η απόφαση», δήλωσε παράλληλα ο υπουργός Πολιτισμού. «Προσωρινός καθεδρικός, τόπος υποδοχής, τόπος που θα επιτρέπει στους πιστούς να μπορούν να προσεύχονται (…) όλα αυτά είναι υπό συζήτηση, υπό προετοιμασία».

Ο μονσινιόρ Σοβέ θέλει να υπάρξει «ένας τόπος υποδοχής όπου θα υπάρχουν ιερείς για να μπορεί να μιλήσει κάποιος» και ο οποίος θα έχει επίσης ως προορισμό να υποδέχεται τους τουρίστες που επισκέπτονται κάθε χρόνο την Παναγία των Παρισίων. Αυτοί ανέρχονταν σε 12 εκατομμύρια το 2017.

Το κτίριο που θα την αντικαταστήσει προσωρινά, θα κατασκευαστεί γρήγορα, σημείωσε ο εφημέριος, μόλις «μπορέσουμε να έχουμε πρόσβαση στον περίβολο», ο οποίος παραμένει κλειστός.

Δορυφορική φωτογραφία της Παναγίας των Παρισίων, το 2018 – Maxar Technologies/Handout via REUTERS

 

Δορυφορική φωτογραφία της Νοτρ Νταμ, δύο ημέρες μετά την πυρκαγιά – Maxar Technologies/Handout via REUTERS

 

Εικόνα που έδωσε στη δημοσιότητα η Πυροσβεστική, δείχνει τις φλόγες να ξεπηδούν από την οροφή του ναού και σταθμευμένα πυροσβεστικά οχήματα – B.MOSER©BSPP/Handout via REUTERS

 

Πυροσβέστης γονατιστός, ρίχνει νερό στο εσωτερικό της Παναγίας των Παρισίων, σε εικόνα που έδωσε στη δημοσιότητα η Πυροσβεστική – B.MOSER©BSPP/Handout via REUTERS