1197
Ο Πρωθυπουργός κατά την υποδοχή του στο νησί των Φαιάκων. Παρών και ο υπουργός Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης | ΙΝΤΙΜΕnews

Προσωπική δέσμευση Μητσοτάκη για το Αχίλλειο και συστάσεις για τήρηση των μέτρων κατά του κορονοϊού

Protagon Team Protagon Team 11 Ιουλίου 2020, 19:45
Ο Πρωθυπουργός κατά την υποδοχή του στο νησί των Φαιάκων. Παρών και ο υπουργός Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης
|ΙΝΤΙΜΕnews

Προσωπική δέσμευση Μητσοτάκη για το Αχίλλειο και συστάσεις για τήρηση των μέτρων κατά του κορονοϊού

Protagon Team Protagon Team 11 Ιουλίου 2020, 19:45

Πετύχαμε στην πρώτη φάση της πανδημίας και τώρα οφείλουμε να διαφυλάξουμε το κεκτημένο ως κόρην οφθαλμού, διεμήνυσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από την Κέρκυρα, απευθύνοντας ιδιαίτερη έκκληση στους επαγγελματίες του τουρισμού για την τήρηση των κανόνων έναντι του κορονοϊού.

Σε συζήτηση που είχε με φορείς και πολίτες στην Κέρκυρα το απόγευμα του Σαββάτου, ο Πρωθυπουργός ζήτησε να υπάρχει εγρήγορση και ευλαβική τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας που προστατεύουν τους εργαζόμενους στον τουρισμό, στην εστίαση και στα εποχικά καταστήματα που εξαρτώνται από τον τουρισμό.

«Εφόσον κρίνουμε, αξιολογώντας τα στοιχεία, ότι θα χρειαστεί και άλλη ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας, όπως το είπαμε και το έχουμε κάνει, δεν θα διστάσουμε να το κάνουμε και τώρα», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης για να προσθέσει:

«Είμαστε σήμερα σε θέση να υποδεχόμαστε έστω και λίγους επισκέπτες, και σε καλύτερη θέση από ό,τι είναι άλλες μεγάλες τουριστικές αγορές, επειδή πετύχαμε στην αντιμετώπιση της πανδημίας στην πρώτη της φάση. Θέλω να τονίσω ότι αυτό το κεκτημένο οφείλουμε να το διαφυλάξουμε ως κόρην οφθαλμού […] Σήμερα πρέπει να είμαστε δίπλα προσεκτικοί σε σχέση με το πώς συμπεριφερόμασταν αν πριν από ένα μήνα, επειδή γνωρίζουμε ότι στατιστικά, όταν ανοίγουμε τη χώρα σε ξένους επισκέπτες, θα έχουμε και κάποια εισαγόμενα κρούσματα κορονοϊού».

«Υπάρχει χαλάρωση, πρέπει να επανέλθουμε σε καθεστώς εγρήγορσης»

«Δεν μπορώ να μην παρατηρήσω κι εγώ ότι υπάρχει μία συνολικότερη χαλάρωση. Πρέπει να επανέλθουμε σε καθεστώς εγρήγορσης» υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός και ζήτησε τη συμπαράσταση όλων των επαγγελματιών του τουρισμού, «να τηρούμε με ευλάβεια τα μέτρα, ειδικά τα μέτρα ατομικής προστασίας των εργαζόμενων στον τουρισμό, στην εστίαση, στα εποχικά καταστήματα τα οποία είναι εξαρτημένα από τον τουρισμό».

«Και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την Κέρκυρα, συνολικά για τα Ιόνια νησιά καθώς από τις 15 Ιουλίου, όπως γνωρίζετε, θα υποδεχόμαστε πια και επισκέπτες από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη δεύτερη μεγαλύτερη τουριστική αγορά για τη χώρα -εξαιρετικά σημαντική όμως για τα Ιόνια και για την Κέρκυρα- οπότε καθώς οι τουριστικές ροές θα αυξάνονται θα πρέπει να είμαστε όλοι πολύ πιο προσεκτικοί» σημείωσε ο κ.  Μητσοτάκης και ανακοίνωσε ότι άμεσα θα μεταφερθεί στο νησί των Φαιάκων, μοριακός αναλυτής ώστε να γίνονται  PCR τεστ.

«Θα μπορούμε να κάνουμε 500 την ημέρα, αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία για την μπορούμε με αυτό τον τρόπο να κάνουμε τους δειγματοληπτικούς ελέγχους με βάση τα κεντρικά πρωτόκολλα τα οποία καθορίζει η γραμματεία πολιτικής προστασίας εδώ, χωρίς να χρειάζεται να μετακινούμε δείγματα αλλού. Αυτό σημαίνει μεγαλύτερη ταχύτητα στην ανταπόκριση του συστήματος συνολικά», τονισε ο Πρωθυπουργός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη στήριξης των εργαζόμενων και των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο τουρισμό, ώστε μέσα από τα μέτρα που έχουν ήδη εξαγγελθεί, οι επιχειρήσεις να μην απολύουν και να διατηρούν σταθερές τις θέσεις εργασίας:

«Οπότε και εφόσον κρίνουμε, αξιολογώντας τα στοιχεία, ότι θα χρειαστεί και άλλη ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας, όπως το είπαμε και το έχουμε κάνει, δεν θα διστάσουμε να το κάνουμε και τώρα. Θα δούμε τα στοιχεία του Ιουλίου, θα δούμε πόσο άσχημα θα πάει ο τουρισμός, η πόσο καλά θα πάει, ξέρουμε που θα έχουμε πολύ μεγάλες απώλειες αλλά δεν τις έχουμε ποσοτικοποιήσει ακόμη, και εδώ είμαστε αν χρειάζεται να παρέχουμε και πρόσθετη στήριξη στους επιχειρηματίες μεγάλους, μεσαίους, μικρούς, δεν κάνουμε διακρίσεις».

 Νέες χρηματοδοτικές δυνατότητες από Ταμείο Ανάκαμψης και ΕΣΠΑ

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις των Βρυξελλών: «Το επόμενο Σαββατοκύριακο θα βρεθώ στις Βρυξέλλες. Θα έχουμε μία δύσκολη διαπραγμάτευση στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής με σκοπό να κλείσουμε το Ταμείο Ανάκαμψης, μια πάρα πολύ μεγάλη υπόθεση για την Ελλάδα, αλλά και το επόμενο ΕΣΠΑ, το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο. Μαζί αθροιζόμενα αυτά μας δίνουν τεράστιες χρηματοδοτικές δυνατότητες για την επόμενη μέρα. Αλλά δεν είναι λεφτά που μπορούμε να τα ξοδέψουμε δεξιά και αριστερά ούτε λεφτά τα οποία πρέπει να πάνε στην κατανάλωση, είναι λεφτά τα οποία πρέπει να πάνε σε επενδύσεις και σε μεταρρυθμίσεις. Είναι λεφτά τα οποία θα μας βοηθήσουν να εκσυγχρονίσουμε και το τουριστικό μας προϊόν, να κάνουμε επενδύσεις οι οποίες είναι συμβατές με την κεντρική μας φιλοσοφία που είναι μία φιλοσοφία προστασίας του περιβάλλοντος και επενδύσεις οι οποίες θα μπορέσουν να χρηματοδοτηθούν από την Ευρώπη. Και αυτό είναι μία τεράστια ευκαιρία».

Προσωπική δέσμευση Μητσοτάκη για την αποκατάσταση του Αχιλλείου

Πρώτος σταθμός του Πρωθυπουργού στην Κέρκυρα ήταν το Αχίλλειο, όπου αντίκρισε μία «εικόνα απογοητευτική», οπως χαρακτηριστικά ανέφερε, η οποία δεν αρμόζει σε ένα κτίριο-σημείο αναφοράς για το νησί.

«Είναι μεγάλη ντροπή ότι το Αχίλλειο βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση και μεγάλες οι ευθύνες αυτών οι οποίοι το επέτρεψαν», παρατήρησε αφού ξεναγήθηκε στο εσωτερικό του ιστορικού κτιρίου και στους κήπους, συνοδευόμενος από την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη και τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΤΑΔ, Στέφανο Βλαστό.

Οπως διαβεβαίωσε, η κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει τους πόρους που απαιτούνται για την αποκατάσταση του μουσείου στην αίγλη που του αρμόζει και την ανάδειξη πτυχών του που παρέμεναν αφανείς, όπως ο κήπος.

Σημείωσε ωστόσο ότι το μνημείο αφέθηκε σε «προκλητική παραμέληση» στο παρελθόν, με συνέπεια η σημερινή κυβέρνηση να κληθεί να καταβάλει τεράστια προσπάθεια προκειμένου να προλάβει την ένταξη της επισκευής στο ΕΣΠΑ.

Θέτοντας ως ορίζοντα υλοποίησης το 2023 με αρχές του 2024, ο Πρωθυπουργός επισήμανε ότι θα παρακολουθεί «πολύ στενά το συγκεκριμένο έργο» και θα μεριμνήσει προσωπικά για την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων.

«Εχω πει στον υπουργό Ανάπτυξης ότι υπό την εποπτεία του κ. Παπαθανάση, που είναι ο αρμόδιος υφυπουργός, θα συντονιστούν όλοι οι διυπουργικοί φορείς ώστε να εξασφαλίσουμε ότι ΕΤΑΔ, Περιφέρεια και υπουργείο Πολιτισμού θα δρομολογήσουν το έργο με τη μικρότερη δυνατή αναστάτωση για την τοπική κοινωνία. Με άλλα λόγια, να προσπαθούμε να κάνουμε πολύ περισσότερες εργασίες τον χειμώνα και να κρατήσουμε το έργο επισκέψιμο -με κάποιο τρόπο- τους καλοκαιρινούς μήνες, αλλά θα δεσμευτούμε ότι θα τηρήσουμε τα χρονοδιαγράμματα», ανέφερε ο Πρωθυπουργός κατά τη συνάντηση με τους φορείς.

Το όλο στρατηγικό σχέδιο ανάδειξης του Αχιλλείου περιλαμβάνει έργα συνολικού ύψους 12 και πλέον εκατομμυρίων ευρώ, με στόχο την αναβάθμιση του εμβληματικού συγκροτήματος και του τουριστικού προϊόντος της Κέρκυρας.

 Λευκίμμη -απορρίμματα

Ο Πρωθυπουργός επεσήμανε ακόμη τη μεγάλη πρόοδο που έχει επιτευχθεί το τελευταίο 12μηνο όσον αφορά τη διαχείριση των απορριμμάτων στο νησί, σε αντιδιαστολή με την κατάσταση που επικρατούσε προεκλογικά, την οποία χαρακτήρισε «ντροπή».

«Μέσα σε ένα χρόνο έχουμε αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα και σε μεγάλο βαθμό το έχουμε λύσει, ήταν μία κεντρική μου δέσμευση», τόνισε, «Αντιμετωπίσαμε το φλέγον ζήτημα μιας πόλης η οποία πλημμύριζε από σκουπίδια και αποτελούσε όχι απλά προσβολή για τον επισκέπτη αλλά κυρίως πηγή προβλήματος δημόσιας υγείας κυρίως για τους κατοίκους του νησιού».

Ανακοίνωσε παράλληλα ότι αποδέχθηκε την πρόταση του δήμου Νότιας Κέρκυρας για παραχώρηση και μετατροπή του ΧΥΤΑ Λευκίμμης σε περιβαλλοντικό πάρκο και σταθμό μεταφόρτωσης απορριμμάτων. «Η πληγή της Λευκίμμης κλείνει οριστικά για την Κέρκυρα, διότι ήταν μία υπόθεση η οποία έχει τραυματίσει πολύ -την είχα παρακολουθήσει κι εγώ από κοντά- την τοπική κοινωνία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός.

Στόχος κυβέρνησης και δήμου, τόνισε, η ταχεία δημοπράτηση του έργου κατασκευής μονάδας στο Τεμπλόνι, πάντοτε με βάση τους περιβαλλοντικούς κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, «ώστε η Κέρκυρα να αποκτήσει έναν σύγχρονο χώρο διαχείρισης απορριμμάτων».

Ο Κυριάκος Μητσοτακης είχε  επίσης την ευκαιρία να περπατήσει στους δρόμους της πόλης της Κέρκυρας, όπου συνομίλησε με καταστηματάρχες και πολίτες, ενώ επισκέφθηκε και τον Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...