323
Η γερμανική εταιρεία είναι αντιμέτωπη με την αμερικανική Δικαιοσύνη | REUTERS/Benoit Tessier/File Photo

Πρόστιμο 2 δισ. δολαρίων στη Bayer για το ζιζανιοκτόνο Roundup

Protagon Team Protagon Team 14 Μαΐου 2019, 12:44
Η γερμανική εταιρεία είναι αντιμέτωπη με την αμερικανική Δικαιοσύνη
|REUTERS/Benoit Tessier/File Photo

Πρόστιμο 2 δισ. δολαρίων στη Bayer για το ζιζανιοκτόνο Roundup

Protagon Team Protagon Team 14 Μαΐου 2019, 12:44

Ως άλλο ένα επεισόδιο στον επιχειρηματικό πόλεμο ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Γερμανία μπορούμε να δούμε την επιβολή βαρύτατου προστίμου στην εταιρεία Bayer, η οποία θα καταβάλει τεράστια αποζημίωση σε ζεύγος καρκινοπαθών.

Το συνολικό κόστος για τη γερμανική εταιρεία, που το 2016 εξαγόρασε τη Monsanto έναντι 63 δισ. δολαρίων, ξεπερνά τα δύο δισεκατομμύρια δολάρια.

Το σώμα των ενόρκων σε δικαστήριο στο Οκλαντ της Καλιφόρνιας έκρινε τη Δευτέρα ότι η εταιρεία πρέπει να καταβάλει αποζημίωση στον Αλβα και την Αλμπέρτα Πίλιοντ, που πάσχουν από καρκίνο, λέμφωμα μη-Χότζκιν, γεγονός που αποδίδουν στη χρήση του ζιζανιοκτόνου Roundup.

Η εταιρεία πρέπει πλέον να καταβάλει 18 εκατ. δολάρια στον Αλβα Πίλιοντ, 37 εκατ. στην Αλμπέρτα Πίλιοντ και ένα δισ. δολάρια στον καθένα τους ως πρόσθετα ποσά πέραν της αποζημίωσης. Αυτό γιατί η Monsanto δεν φρόντισε να προειδοποιεί επαρκώς τους πελάτες της για τους κινδύνους που συνεπαγόταν η χρήση του ζιζανιοκτόνου της για και για αμέλεια.

Από την πλευρά της η Bayer χαρακτήρισε την απόφαση απογοητευτική και δήλωσε ότι θα ασκήσει έφεση.

Επισήμανε ότι οι Πίλιοντ είχαν πολλά προβλήματα υγείας επί σειρά ετών και σε κάθε περίπτωση διέτρεχαν κίνδυνο να εμφανίσουν το λέμφωμα. Προσθέτει, όπως γράφει ο Monde, ότι η ετυμηγορία έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το συμπέρασμα της ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος (EPA) ότι «δεν υπάρχουν κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία» από τη χρήση της γλυφοσάτης, της δραστικής ουσίας του ζιζανιοκτόνου Roundup. Το ίδιο υποστηρίζουν και μελέτες που εκπόνησαν επιστήμονες της Monsanto

Παρά τις διαβεβαιώσεις, η Bayer είναι αντιμέτωπη με πάνω από 13.400 αγωγές στην αμερικανική Δικαιοσύνη για παρόμοιες υποθέσεις.

Πρόκειται για την τρίτη ως τώρα καταδικαστική απόφαση σε βάρος της Monsanto για το Roundup. Είχαν προηγηθεί αποφάσεις από πολιτειακό και ομοσπονδιακό δικαστήριο επίσης στη Καλιφόρνια.

Στην πρώτη υπόθεση, πέρυσι τον Αύγουστο, η εταιρεία υποχρεώθηκε να καταβάλει 289 εκατ. δολάρια ενώ τον φέτος τον Μάρτιο καταδικάστηκε σε άλλα 80 εκατ. δολάρια. Και στις δύο περιπτώσεις πρόκειται για άνδρες που χρησιμοποιούσαν το φυτοφάρμακο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...