300
Οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν στο περιθώριο της συνόδου της G20 στην Οσάκα της Ιαπωνίας | REUTERS/Kevin Lamarque

Πρόσκληση Πούτιν στον Τραμπ να παρακολουθήσουν την παρέλαση για την Ημέρα της Νίκης

Protagon Team Protagon Team 28 Ιουνίου 2019, 14:51
Οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν στο περιθώριο της συνόδου της G20 στην Οσάκα της Ιαπωνίας
|REUTERS/Kevin Lamarque

Πρόσκληση Πούτιν στον Τραμπ να παρακολουθήσουν την παρέλαση για την Ημέρα της Νίκης

Protagon Team Protagon Team 28 Ιουνίου 2019, 14:51

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανταποκρίθηκε θετικά στην πρόσκληση του Βλαντίμιρ Πούτιν να παραστεί στους εορτασμούς της 75ης επετείου της νίκης επί των ναζιστικών στρατευμάτων, που θα πραγματοποιηθούν τον Μάιο του 2020. Η ημέρα τιμάται συνήθως με μεγάλη στρατιωτική παρέλαση στη Μόσχα.

Την αποκάλυψη έκανε ο σύμβουλος του ρώσου προέδρου Γιούρι Ουσακόφ, στο ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο «Ρωσία-24», στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G20 που πραγματοποιείται στην Οσάκα της Ιαπωνίας.

Πρόσθεσε ότι «υπήρξε συζήτηση για τις απώλειες που είχε κάθε χώρα στα χρόνια του πολέμου, για το ποιου ο ρόλος ήταν καθοριστικός, ενώ επισημάνθηκε η συμβολή του σοβιετικού λαού σ’ αυτή την νίκη».

Η συνάντηση Πούτιν-Τραμπ στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G20 διήρκεσε μία ώρα και 20 λεπτά. Κατά την έναρξη των συνομιλιών οι δύο ηγέτες επισήμαναν ότι οι συνομιλίες μπορούν να αποτελέσουν καλή αφορμή για να συνεχισθεί ο διάλογος σε αρκετά ζητήματα, που θα συζητηθούν στην συνάντηση.

Αν πραγματοποιηθεί η επίσκεψη θα είναι η πρώτη αμερικανού προέδρου στη Μόσχα  μετά από σχεδόν μία δεκαετία κατά την οποία οι σχέσεις των δύο δυνάμεων επιδεινώθηκαν σημαντικά. Τελευταίος είχε επισκεφτεί τη Μόσχα ο Μπαράκ Ομπάμα το 2009.

Ο Ρίτσαρντ Νίξον ήταν ο πρώτος αμερικανός πρόεδρος που είχε βρεθεί στη Μόσχα το 1972 και το 1974, για να ακολουθήσει το 1988 ο Ρόναλντ Ρέιγκαν. Επειτα οι επισκέψεις ήταν πυκνότερες –ενώ και οι σχέσεις  ήταν θερμότερες – και όλοι οι επόμενοι πρόεδροι (Τζ. Μπους, Κλίντον, Τζ. Μπους ο νεότερος και Ομπάμα) βρέθηκαν με τη μία ή την άλλη αφορμή στην ρωσική πρωτεύουσα.

Η αφορμή για την εκδήλωση φαίνεται να είναι και αυτή πολύ καλά επιλεγμένη.

Είναι γνωστή η αγάπη  του Τραμπ για τις εντυπωσιακές στρατιωτικές παρελάσεις. Λέγεται ότι είχε ενθουσιαστεί από την παρέλαση για την εθνική εορτή της 14ης Ιουλίου στο Παρίσι τόσο ώστε να ζητήσει τη διεξαγωγή μίας παρόμοιας και στην Ουάσινγκτον – ακόμη όμως δεν έχει υλοποιηθεί η επιθυμία του.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...