Η κινεζική διαστημοσυσκευή που θα συλλέξει δείγματα από την επιφάνεια και το υπέδαφος της Σελήνης | CNSA
Επικαιρότητα

Προσεδαφίστηκε στη Σελήνη ο κινεζικός «γεωλόγος»

Στην επιφάνεια του φυσικού δορυφόρου μας βρίσκεται η κινεζική ρομποτική διαστημοσυσκευή για να συλλέξει δείγματα του εδάφους, τα οποία θα στείλει πίσω στη Γη για μελέτη
Protagon Team

Η κινεζική αποστολή Chang’e-5 ξεκίνησε πριν από μία εβδομάδα με προορισμό τη Σελήνη. Το σκάφος της αποστολής τέθηκε σε τροχιά γύρω από τον φυσικό δορυφόρο μας και το βράδυ της Τρίτης απελευθέρωσε τη διαστημοσυσκευή που μετέφερε.

Οπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το BBC, η διαστημοσυσκευή προσεληνώθηκε ομαλά και θα ξεκινήσει άμεσα τις εργασίες. Θα τρυπήσει το έδαφος για να συλλέξει δείγματα σκόνης, χώματος και πετρωμάτων, τα οποία θα τοποθετήσει σε ένα μικρό όχημα που είναι προσαρτημένο επάνω της. Το όχημα θα επιστρέψει στο σκάφος της αποστολής και τα δείγματα θα τοποθετηθούν σε μια κάψουλα, η οποία θα απελευθερωθεί με προορισμό ένα προκαθορισμένο σημείο στην περιοχή της Εσωτερικής Μογγολίας.

Αν όλα πάνε σύμφωνα με τον προγραμματισμό, τα δείγματα θα φτάσουν στα χέρια των κινέζων επιστημόνων στα μέσα Δεκεμβρίου. Η μελέτη των σεληνιακών υλικών αναμένεται να προσφέρει νέα στοιχεία για το γεωατμοσφαιρικό παρελθόν και παρόν του φεγγαριού. Η επιτυχία της αποστολής θα αποδείξει ότι η Κίνα είναι πλέον πολύ ισχυρός διαστημικός παίκτης και ότι μπορεί να πραγματοποιεί ολοένα και πιο σύνθετες αποστολές μακριά από τη Γη.

Ανάμεσα στους διατυπωμένους στόχους της Κίνας είναι η δημιουργία ενός αποκλειστικά δικού της διαστημικού σταθμού. Όσον αφορά τη δημιουργία επανδρωμένης βάσης στη Σελήνη, η Κίνα πρόσφατα εξέφρασε την πρόθεσή της να μην προσπαθήσει, αρχικά τουλάχιστον, να φτιάξει κάποια δική της, αλλά να συμμετέχει στο αποκαλούμενο «Διαστημικό Χωριό» που σχεδιάζει ο Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (ΕSA) στην αθέατη πλευρά του φυσικού δορυφόρου μας.