631
Υποχρεωτική γίνεται και η σωστή χρήση μάσκας στα μέσα μαζικής μεταφοράς | Intime

Προς νέους κανόνες για τη χρήση μάσκας στα μέσα μεταφοράς και στους υγειονομικούς

Γιάννης Δεβετζόγλου Γιάννης Δεβετζόγλου 15 Φεβρουαρίου 2021, 17:51
Υποχρεωτική γίνεται και η σωστή χρήση μάσκας στα μέσα μαζικής μεταφοράς
|Intime

Προς νέους κανόνες για τη χρήση μάσκας στα μέσα μεταφοράς και στους υγειονομικούς

Γιάννης Δεβετζόγλου Γιάννης Δεβετζόγλου 15 Φεβρουαρίου 2021, 17:51

Σε δύο εναλλακτικές προτάσεις για τις νέες οδηγίες που δρομολογούνται και αφορούν τη χρήση μάσκας κατέληξε η υποεπιτροπή ειδικών του υπουργείου Υγείας, η οποία συνεδρίασε εκτάκτως αργά το απόγευμα της Κυριακής, καθώς ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε ότι ταυτοποιήθηκαν ακόμη 93 κρούσματα της βρετανικής μετάλλαξης του κορονοϊού στη χώρα μας (εδώ).

Η βρετανική μετάλλαξη έχει αποδειχθεί ότι είναι από 50% έως και 70% πιο μεταδοτική από το πανδημικό στέλεχος και καθώς τα κρούσματα στη χώρα μας έχουν φτάσει τα 495, πλέον εκτιμάται ότι δεν μπορεί η κατάσταση να ελεγχθεί και να περιοριστούν οι επαφές. Την ίδια συμπεριφορά, με αυξημένη μεταδοτικότητα, έχουν και οι άλλες δύο μεταλλάξεις, αυτή της Νοτίου Αφρικής και της Βραζιλίας.

Γι’ αυτό και οι ειδικοί αποφάσισαν να προτείνουν νέα μέτρα για τη χρήση μάσκας, ώστε να περιοριστούν ακόμη περισσότερο τα σταγονίδια που εκτοξεύονται από τη μύτη και το στόμα.

Η υποεπιτροπή κατέληξε σε δύο προτάσεις για τους πολίτες, οι οποίες σε πρώτη φάση αναμένεται να εφαρμοστούν μόνο στα μέσα μαζικής μεταφοράς, αλλά και για διαφορετικές προτάσεις για τους υγειονομικούς.

Η πρώτη πρόταση για τους πολίτες αφορά τη χρήση μόνο υφασμάτινης μάσκας, η οποία όμως θα αποτελείται από τρεις στρώσεις υφάσματος.

Η δεύτερη αφορά τη χρήση διπλής μάσκας, δηλαδή μία απλή χειρουργική από κάτω και μία υφασμάτινη από πάνω. Διπλή μάσκα θα πρέπει να φορούν οι πολίτες που διαθέτουν υφασμάτινη με μία ή δύο στρώσεις υφάσματος.

Οποια οδηγία αποφασιστεί θα εφαρμοστεί και μετά τη λήξη του lockdown και σε κλειστούς χώρους όπου δυνητικά μπορεί να υπάρξει συνωστισμός, όπως για παράδειγμα τα πολυκαταστήματα, ενώ υπάρχει και σκέψη να εφαρμοστεί άμεσα στα σούπερ μάρκετ.

Την ίδια στιγμή, αποφασίστηκε να γίνει πρόταση και για χρήση μάσκας υψηλής προστασίας με φίλτρο (FFP) για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και σε όποια δομή δεν υπάρχει απόθεμα να γίνεται η χρήση δύο απλών χειρουργικών μασκών.

Οι προτάσεις θα κατατεθούν στην Επιτροπή των 32 ειδικών μέσα στην εβδομάδα, οπότε και οι οδηγίες αναμένεται να επικαιροποιηθούν σχετικά άμεσα από τον ΕΟΔΥ.

Πάντως, ενώ είναι βέβαιο ότι μία ειδικής τεχνολογίας μάσκα τύπου FFP με φίλτρο και καλή εφαρμογή θα μπορούσε να παρέχει υψηλότερη προστασία, οι ειδικοί αποφάσισαν να αποφύγουν την πρόταση για χρήση της και να αναζητήσουν εναλλακτικές λύσεις, καθώς το κόστος της είναι υψηλό, αφού ξεκινά από τα 2,5 ευρώ.

Τρόπος χρήσης

Στο ίδιο πλαίσιο υποχρεωτική θα γίνει και η σωστή χρήση μάσκας, καθώς έχει παρατηρηθεί ότι υπάρχουν ακόμη πολίτες που την κατεβάζουν είτε κάτω από τη μύτη είτε κάτω και από το πιγούνι.

Αρα, οδεύουμε προς ένα νέο, αυστηρό μέτρο για τη χρήση μάσκας, το οποίο θα προστατεύει τους πολίτες που είναι τυπικοί, από αυτούς που έχουν πιο χαλαρές διαθέσεις απέναντι στα μέτρα δημόσιας υγείας και την προστασία των συνανθρώπων τους.

«Βλέπουμε πάρα πολλές φορές κόσμο να κυκλοφορεί με τη μύτη απέξω ή τη μάσκα στο σαγόνι… Προφανώς αυτό δεν προστατεύει ούτε τον ίδιο ούτε τους άλλους», εξηγεί η Βάνα Παπαευαγγέλου, καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας.

«Θα πρέπει στους χώρους που μπορεί να παρατηρηθεί συνωστισμός να γίνεται πολύ σωστή εφαρμογή της μάσκας. Οπότε ή θα πρέπει να φοράμε την ειδική χειρουργική με το πιαστράκι ή αυτοσχέδιο κόμπο στα πλαϊνά λάστιχα, για να μην υπάρχει περιθώριο να μπαίνει αέρας, ή διπλή μάσκα, με τη χειρουργική από μέσα και την υφασμάτινη από πάνω» εξηγεί η ίδια.

Οι νέες οδηγίες από τα CDC

Σύμφωνα με τους επιστήμονες από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ, η διπλή μάσκα συνιστάται για τον περιορισμό της διασποράς των νέων μεταλλαγμένων στελεχών του κορονοϊού, καθώς μπορεί να προσφέρει επιπλέον προστασία κατά 15%.

Για τα μέσα μαζικής μεταφοράς (αεροπλάνα, τρένα, λεωφορεία κ.ά.) η οδηγία επικαιροποιήθηκε στις ΗΠΑ από τις 10 Φεβρουαρίου και προβλέπει όχι απλώς την υποχρεωτική χρήση της μάσκας, αλλά και ότι θα πρέπει να καλύπτει πλήρως τη μύτη και το στόμα. Η μη χρήση της στα συγκεκριμένα μέσα αποτελεί παραβίαση της ομοσπονδιακής νομοθεσίας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...