310
«Ας κάνουμε το Brexit πράξη» το σύνθημα του πρωθυπουργού Τζόνσον | REUTERS/Toby Melville

Μπορεί να χάσει την αυτοδυναμία ο Μπόρις Τζόνσον;

Protagon Team Protagon Team 11 Δεκεμβρίου 2019, 08:21
«Ας κάνουμε το Brexit πράξη» το σύνθημα του πρωθυπουργού Τζόνσον
|REUTERS/Toby Melville

Μπορεί να χάσει την αυτοδυναμία ο Μπόρις Τζόνσον;

Protagon Team Protagon Team 11 Δεκεμβρίου 2019, 08:21

Το Συντηρητικό Κόμμα του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον οδεύει να εξασφαλίσει πλειοψηφία 28 εδρών στις βουλευτικές εκλογές οι οποίες θα διεξαχθούν αύριο Πέμπτη, σύμφωνα με έρευνα του ινστιτούτου δημοσκοπήσεων YouGov.

Η εκτίμηση είναι σημαντικά χαμηλότερη από εκείνη του περασμένου μήνα, η οποία προέβλεπε ότι οι Τόρις θα κατήγαγαν θρίαμβο με πλειοψηφία 68 εδρών. Ωστόσο, σε περίπτωση που επαληθευθεί, δείχνει τουλάχιστον ότι η Βρετανία δεν θα μπει σε πολιτικές περιπέτειες για τον σχηματισμό κυβέρνησης και ότι το Brexit θα απέχει πλέον ελάχιστα.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι Συντηρητικοί αναμένεται να κερδίσουν 339 έδρες από τις 650 της Βουλής των Κοινοτήτων, αριθμό αρκετά αυξημένο από τις 317 που είχαν εξασφαλίσει στις εκλογές του 2017, αλλά αισθητά κατώτερο από τις 359 που προβλεπόταν στις 27 Νοεμβρίου.

Η δημοσκόπηση δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα The Times.

Το Εργατικό Κόμμα αναμένεται να καταλάβει 231 έδρες, λιγότερες από τις 262 που είχε εξασφαλίσει το 2017 αλλά πιο ψηλά από τις 211 που προβλεπόταν να κερδίσει τον Νοέμβριο.

Η YouGov προειδοποιεί πάντως ότι η αβεβαιότητα είναι τέτοια, ώστε υπάρχει ενδεχόμενο κανένα κόμμα να μην εξασφαλίσει τη σχετική ή την απόλυτη πλειοψηφία.

Με βάση την ίδια δημοσκόπηση, το Σκοτσέζικο Εθνικό Κόμμα (SNP) θα καταλάβει 41 έδρες και το φιλοευρωπαϊκό κόμμα των Φιλελεύθερων Δημοκρατών 15 έδρες.

Η λίρα υποχώρησε ελαφρά έναντι του δολαρίου μετά τη δημοσίευση της δημοσκόπησης. Οι αγορές ανησυχούν για το ενδεχόμενο να προκύψει εκ νέου ένα κοινοβούλιο με μοιρασμένη την πολιτική ισχύ, που θα παρατείνει την αβεβαιότητα για το πότε (ή και το εάν) η Βρετανία Βασίλειο θα εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η τρέχουσα συμφωνημένη με την ΕΕ προθεσμία για το Brexit είναι η 31η Ιανουαρίου.

Αλλη μια δημοσκόπηση βασισμένη σε μοντέλο παρόμοιο με αυτό της YouGov, που διενεργήθηκε από μια μικρότερη εταιρεία, τη Focalpoint, και δημοσιεύτηκε την Τρίτη κατέδειξε ότι οι Τόρις του Τζόνσον οδεύουν να εξασφαλίσουν πλειοψηφία 24 εδρών, ενώ τον περασμένο μήνα προβλεπόταν πως θα θριάμβευαν κερδίζοντας πλειοψηφία 82 εδρών στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...