243
Ο υποψήφιος καγκελάριος με το CDU/CSU, Αρμιν Λάσετ: δεν αρέσει | REUTERS/Christian Mang/Pool

Προς ανατροπή στη Γερμανία, ανεβαίνει συνεχώς το SPD

Protagon Team Protagon Team 19 Αυγούστου 2021, 16:48
Ο υποψήφιος καγκελάριος με το CDU/CSU, Αρμιν Λάσετ: δεν αρέσει
|REUTERS/Christian Mang/Pool

Προς ανατροπή στη Γερμανία, ανεβαίνει συνεχώς το SPD

Protagon Team Protagon Team 19 Αυγούστου 2021, 16:48

Αν οι δημοσκοπήσεις είναι αποτύπωση μιας στιγμής σε έναν εκλογικό αγώνα – ενίοτε και μαραθώνιο- οι τελευταίες μετρήσεις από τη Γερμανία δείχνουν ότι ίσως είμαστε ενώπιον μιας  εντυπωσιακής ανατροπής.

Το μέχρι πρότινος εκλογικά παραπαίoν Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) απειλεί να καταλάβει την πρώτη θέση από τους Χριστιανοδημοκράτες/Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU) της Ανγκελα Μέρκελ.

Δημοσκόπηση των ιδιωτικών καναλιών RTL και NTV, όπως έγραψαν οι Times, φέρνει το CDU/CSU στο 23% και το SPD στο 21%.

Τις τελευταίες εβδομάδες ο ένας χάνει έδαφος, οι Χριστιανοδημοκράτες, ενώ οι Σοσιαλδημοκρατές κερδίζουν. Και στις δύο περιπτώσεις είναι οι υποψήφιοι καγκελάριοι των δύο πλευρών που αποδεικνύονται τα πρόσωπα-κλειδιά. Ο Αρμιν Λάσετ του CDU δεν πείθει ιδιαίτερα, ιδίως μετά τη σκανδαλώδη συμπεριφορά του στις πρόσφατες καταστροφικής πλημμύρες που έπληξαν τη δυτική Γερμανία.

Στον αντίποδα ο Ολαφ Σολτς φαίνεται συμπαθής ίσως και πέρα από το κόμμα του. Υπουργός Οικονομικών σήμερα και αντικαγκελάριος, ο Σολτς έχει κερδίσει τη συμπάθεια των ψηφοφόρων του Κέντρου, όπως παρατήρησαν οι Times του Λονδίνου

Η ίδια δημοσκόπηση φέρνει τους Πρασίνους στο 19%, μια ένδειξη στασιμότητας έπειτα από την ενίσχυση των ποσοστών την άνοιξη. Η υποψήφια καγκελάριος Αναλένα Μπέρμποκ φαίνεται ότι δεν μπορεί να προσελκύσει περισσότερες ψήφους.

Αλλη μια έρευνα φέρνει μάλιστα το SPD και το CDU/CSU ισοδύναμα στο 22%, χάρη στην άνοδο του πρώτου. Οι Πράσινοι ακολουθούν από σχετική απόσταση, στο 17,5%.

Με αυτά τα δημοσκοπικά δεδομένα, οι Σοσιαλδημοκράτες θα μπορούσαν μετεκλογικά να ηγηθούν ενός συνασπισμού με τους Πράσινους και το κεντροδεξιό FDP, μια λύση που θα εξασφάλιζε την πλειοψηφία στην ομοσπονδιακή Βουλή.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...