736
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης (με 41%) συνεχίζει να υπερτερεί του Αλέξη Τσίπρα (34%) στον δείκτη εμπιστοσύνης για το αξίωμα του πρωθυπουργού | SOOC

Prorata: Στο 5% η «ψαλίδα», τρίτος σε αξιοπιστία ο ΣΥΡΙΖΑ, ικανότερος ο Μητσοτάκης, πιο απογοητευτική η αντιπολίτευση

Protagon Team Protagon Team 28 Νοεμβρίου 2022, 10:38
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης (με 41%) συνεχίζει να υπερτερεί του Αλέξη Τσίπρα (34%) στον δείκτη εμπιστοσύνης για το αξίωμα του πρωθυπουργού
|SOOC

Prorata: Στο 5% η «ψαλίδα», τρίτος σε αξιοπιστία ο ΣΥΡΙΖΑ, ικανότερος ο Μητσοτάκης, πιο απογοητευτική η αντιπολίτευση

Protagon Team Protagon Team 28 Νοεμβρίου 2022, 10:38

Προβάδισμα πέντε ποσοστιαίων μονάδων της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου, ψήφο εμπιστοσύνης στο κυβερνών κόμμα ως προς την ικανότητα διακυβέρνησης και παράλληλα απογοήτευση για τα «δείγματα γραφής» των κομμάτων της αντιπολίτευσης –με αποτέλεσμα να μην εισπράττουν τίποτα από την κυβερνητική φθορά– καταγράφει η τελευταία μέτρηση ανίχνευσης πολιτικών στάσεων και εκλογικής συμπεριφοράς της Prorata για τον μήνα Νοέμβριο.

Ετσι, όπως διαπιστώνεται από τα ευρήματα του Σφυγμού Νοεμβρίου 2022, αν και η ικανοποίηση από το κυβερνητικό έργο εξακολουθεί να παραμένει χαμηλή, την ίδια στιγμή τα κόμματα της αντιπολίτευσης δείχνουν να μην καρπώνονται την κοινωνική δυσαρέσκεια και να αξιολογούνται ακόμα πιο αρνητικά ως προς το δικό τους αντιπολιτευτικό έργο.

Στην πρόθεση ψήφου, η Νέα Δημοκρατία εμφανίζεται στο 30%, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο 25% και ακολουθούν ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στο 10,5%, ΚΚΕ στο 4,5%, Ελληνική Λύση στο 4% και ΜέΡΑ25 στο 2,5%.

Οπως καταγράφεται και σε άλλες πανελλαδικές έρευνες, το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα σήμερα παραμένει  η ακρίβεια. Επονται τα εθνικά θέματα, τα ζητήματα μισθών και συνθηκών εργασίας, τα θέματα διαφθοράς και διαφάνειας, οι παρακολουθήσεις – υποκλοπές και τα θέματα δημόσιας ασφάλειας και εγκληματικότητας.

Περισσότεροι από έξι στους δέκα αξιολογούν τη σημερινή οικονομική κατάσταση της χώρας, αλλά και την προσωπική οικονομική τους κατάσταση «σίγουρα ή μάλλον αρνητικά».

Η ικανοποίηση από το κυβερνητικό έργο παραμένει χαμηλή (34% δηλώνει απόλυτα ή αρκετά ικανοποιημένο), τεκμηριώνοντας τα διευρυμένα όρια της κοινωνικής δυσαρέσκειας (66% δηλώνει όχι ιδιαίτερα ή καθόλου ικανοποιημένο). Εν τούτοις, τα κόμματα της αντιπολίτευσης αξιολογούνται ακόμα πιο αρνητικά ως προς το δικό τους αντιπολιτευτικό έργο.

Συγκεκριμένα, μόλις το 22% δηλώνει απόλυτη ή σχετική ικανοποίηση από το έργο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, το 14% από το έργο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, το 13% από το έργο του ΚΚΕ, το 9% από αυτό της Ελληνικής Λύσης και το 17% από το αντίστοιχο του ΜέΡΑ25.

Τρίτος σε αξιοπιστία ο ΣΥΡΙΖΑ

Πιο αξιόπιστο πολιτικό κόμμα αναδεικνύεται η Νέα Δημοκρατία, με το 40% να διατηρεί την άποψη ότι πρόκειται για ένα «αξιόπιστο» ή «σχετικά αξιόπιστο» πολιτικό κόμμα. Δεύτερο στη σχετική λίστα το ΚΚΕ με 34%, τρίτος ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με 32%, ενώ ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ με 31%, το ΜέΡΑ25 με 22% και, τέλος, καταγραφόμενο ως το πιο αναξιόπιστο μεταξύ των κοινοβουλευτικών κομμάτων, η Ελληνική Λύση (9%).

Ενας στους δύο θεωρεί ικανότερη τη ΝΔ

Ως προς τον δείκτη ικανότητας διακυβέρνησης, περίπου ένας στους δύο θεωρεί ότι η Νέα Δημοκρατία είναι ένα κόμμα «ικανό» ή «σχετικά ικανό» να κυβερνήσει, ενώ ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με 36%, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ με 34%, το ΜέΡΑ25 με 13% και το ΚΚΕ με 10%.

Η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εκλαμβάνονται ως τα κόμματα που βρίσκονται εγγύτερα στα προβλήματα και τις ανησυχίες των πολιτών, ενώ σε απόσταση αναπνοής ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Τη σχετική λίστα συμπληρώνουν κατά σειρά το ΚΚΕ, το ΜέΡΑ25 και τέλος η Ελληνική Λύση.

Καταλληλότερος ο Μητσοτάκης

Στο μπρα ντε φερ μεταξύ Κυριάκου Μητσοτάκη και Αλέξη Τσίπρα, o Πρωθυπουργός εκλαμβάνεται ως αποτελεσματικότερος στην επίλυση σημαντικών προβλημάτων, συνεπέστερος απέναντι σε όσα λέει και υπόσχεται, αλλά και ικανότερος στη διαχείριση των οικονομικών της χώρας, ενώ ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ως πιο ασυμβίβαστος απέναντι σε κατεστημένα συμφέροντα, πιο ακέραιος στη διαχείριση των οικονομικών του κράτους, αλλά και ως να αφουγκράζεται καλύτερα τα προβλήματα της κοινωνίας.

Αξιοσημείωτη σε σχέση με τον Σφυγμό του Σεπτεμβρίου είναι η βελτίωση του Πρωθυπουργού στον λεγόμενο δείκτη «αντισυστημικότητας», καθώς πλέον θεωρείται «ασυμβίβαστος απέναντι σε κατεστημένα συμφέροντα» από το 28% έναντι του 25% της προηγούμενης μέτρησης.

Συμπυκνώνοντας τα παραπάνω ευρήματα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης (41%) συνεχίζει να υπερτερεί του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης (34%) στον δείκτη εμπιστοσύνης για το αξίωμα του πρωθυπουργού.

Η μέτρηση της δυνητικής εκλογικής επιρροής των κοινοβουλευτικών κομμάτων καταγράφει την τρέχουσα περίοδο ένα ανώτατο δυνητικό εκλογικό όριο για τη Νέα Δημοκρατία της τάξης του 40%, ενώ για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης της τάξης του 34%, ποσοστά τα οποία αντιστοιχούν στον όγκο των ψηφοφόρων με τον οποίο το κάθε κόμμα «συνομιλεί», διεκδικώντας την προτίμηση τους στον δρόμο προς τις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές.

Μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης χαίρει μεγαλύτερης εμπιστοσύνης ως προς τη διαχείριση θεμάτων που αφορούν τη διαφθορά και τη διαφάνεια, ζητημάτων που σχετίζονται με μισθούς και συνθήκες εργασίας, αλλά και αυτών που αφορούν στην προστασία της δημοκρατίας, ενώ το κυβερνών κόμμα μεγαλύτερης εμπιστοσύνης ως προς τη διαχείριση θεμάτων εξωτερικής πολιτικής, ζητημάτων οικονομίας, καθώς και διαχείρισης φυσικών καταστροφών.

Τέλος, στον δείκτη όχλησης από μια πιθανή ανάληψη της εξουσίας από τα δύο κυρίαρχα στον εκλογικό ανταγωνισμό κόμματα, η μεγαλύτερη μερίδα (46%) θα ενοχλούνταν περισσότερο αν κέρδιζε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές, ενώ η μικρότερη (43%) αν το κυβερνών κόμμα πετύχαινε μια νέα εκλογική νίκη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News