255
«Η Ελλάδα δεν πρέπει να ανησυχεί, οι ευρωπαϊκές χώρες προστατεύονταν και προστατεύονται», δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας και πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι | EPA

Πρόντι: Η Τουρκία δεν μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στην ασφάλεια της Ελλάδας

Protagon Team Protagon Team 27 Μαΐου 2022, 19:07
«Η Ελλάδα δεν πρέπει να ανησυχεί, οι ευρωπαϊκές χώρες προστατεύονταν και προστατεύονται», δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας και πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι
|EPA

Πρόντι: Η Τουρκία δεν μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στην ασφάλεια της Ελλάδας

Protagon Team Protagon Team 27 Μαΐου 2022, 19:07

«Η Ελλάδα πρέπει να νιώθει απόλυτα ήσυχη και ασφαλής», υπογράμμισε σε δηλώσεις του την Παρασκευή ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας και πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι, με φόντο την κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα, τόσο στο Αιγαίο όσο και σε επίπεδο ρητορικής.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΑΠΕ ΜΠΕ, κατά τη συνέντευξη Τύπου στην Ενωση Ξένων Ανταποκριτών Ιταλίας, που πραγματοποιήθηκε στη Ρώμη, ο Πρόντι δήλωσε: «Αν υπήρξε ποτέ μια περίοδος κατά την οποία η Ελλάδα θα έπρεπε να νιώθει ασφαλής και ήσυχη, είναι αυτή που διανύουμε τώρα. Η Ελλάδα δεν πρέπει να ανησυχεί, οι ευρωπαϊκές χώρες προστατεύονταν και προστατεύονται. Η άποψή μου είναι ότι δεν μπορεί να δημιουργηθεί πρόβλημα στην ασφάλεια της Ελλάδας ή κάποιας άλλης ευρωπαϊκής χώρας».

Αναφορικά με τις νέες τουρκικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία, ωστόσο, επεσήμανε πως «η κατάσταση είναι διαφορετική». Σύμφωνα με τον ίδιο, «η περίπτωση της Συρίας αποδεικνύει την απουσία της Ευρώπης στην περιοχή της Μεσογείου. Πριν από είκοσι χρόνια, κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσε – σε καμία περίπτωση – να συμβεί».

Ερωτηθείς, εξάλλου, για το εάν μπορεί να υπάρξει δυνατότητα ειρήνευσης στην Ουκρανία, ο Ρομάνο Πρόντι υπογράμμισε ότι δεν έχει σημασία ποιο πρόσωπο θα αναλάβει τη διαπραγματευτική προσπάθεια, αλλά «το να ξεκινήσει διάλογος και να υπάρξει, “έστω και σιωπηρή”, μια συμφωνία των Ηνωμένων Πολιτειών με την Κίνα».

Σε σχέση, τέλος, με το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο ιταλός πολιτικός τόνισε ότι «ο ρεαλιστικότερος δρόμος που μπορεί να ακολουθηθεί, στη φάση αυτή, είναι εκείνος μιας ενισχυμένης συνεργασίας των ιδρυτικών μελών της ΕΕ, μαζί με κάποιες άλλες χώρες, που μπορούν να προστεθούν στην ομάδα αυτή».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...