338
Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου | GettyImages

Προκλητικός ο Τσαβούσογλου: «Θα συνεχίσουμε να παραβιάζουμε τον ελληνικό εναέριο χώρο»

Protagon Team Protagon Team 21 Ιουλίου 2022, 17:43
Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου
|GettyImages

Προκλητικός ο Τσαβούσογλου: «Θα συνεχίσουμε να παραβιάζουμε τον ελληνικό εναέριο χώρο»

Protagon Team Protagon Team 21 Ιουλίου 2022, 17:43

Σε νέο κρεσέντο προκλητικών δηλώσεων προχώρησε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ο οποίος για ακόμα μία φορά αμφισβήτησε την κυριαρχία των νησιών του Αιγαίου από την Ελλάδα αλλά και τον ελληνικό εναέριο χώρο.

Μιλώντας στο κρατικό TRT Haber σχολιάζοντας τους περιορισμούς των ΗΠΑ στο θέμα των αμερικανικών F-16 καθώς και τις υπερπτήσεις επεσήμανε πως «δεν είναι εφικτό να πούμε ”ναι” σε μια διαδικασία για τον ελληνικό εναέριο χώρο. Τι εννοείτε όταν λέτε ελληνικός εναέριος χώρος; Υπάρχουν νησιά τα οποία η Ελλάδα λέει ότι είναι δικά της, νησιά και βραχονησίδες που δεν είναι ξεκάθαρο το καθεστώς ιδιοκτησίας τους και δεν έχουν παραχωρηθεί με συμφωνίες».

Στη συνέχεια μάλιστα κατέστησε σαφές ότι η Τουρκία δεν θα σταματήσει να παραβιάζει τον ελληνικό εναέριο χώρο καθώς όπως είπε η Άγκυρα αναγνωρίζει έξι μίλια εναέριου χώρου για την Αθήνα και όχι δέκα.

«Με 6 μίλια χωρικά ύδατα να ζητούν εναέριο χώρο 10 μιλίων, αυτό δεν συνάδει με το διεθνές δίκαιο. Αυτό αναφέρθηκε σε μια επιστολή που έστειλε το υπουργείο Eξωτερικών των ΗΠΑ στο Κογκρέσο. Τώρα η Ελλάδα απαιτεί 10 μίλια. Δεν τίθεται θέμα να μην χρησιμοποιήσουμε αυτά τα 4 μίλια. Οι ΗΠΑ δίνουν στην Ελλάδα υλικά αμυντικής βιομηχανίας. αλλά έχουν κατασκευάσει και βάσεις. Όταν δίνετε ένα προϊόν (αμυντικής βιομηχανίας) στην Ελλάδα θέτετε κάποιο όρο για να μην παραβιάσει τον εναέριο χώρο της Τουρκίας;», δήλωσε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Και συμπλήρωσε: «Πρώτον, υπάρχει απόκλιση από την ισορροπημένη πολιτική που ακολουθούσαν οι ΗΠΑ, τόσο στην Κύπρο όσο και μεταξύ Τουρκίας – Ελλάδας. Οι ΗΠΑ πρέπει να αντεπιστρέψουν σε αυτήν την πολιτική ισορροπίας. Δεύτερον, στο αμερικανικό κογκρέσο υπάρχουν μέλη ελληνικής καταγωγής που δραστηριοποιούνται στα λόμπι. Ο ίδιος ο Μητσοτάκης στην ομιλία του άσκησε πίεση για τα F-16.»

Σχετικά με τις σχέσεις με τα άλλα κράτη, ο Τσαβούσογλου είπε: «Εμείς θέλουμε να συνεργαστούμε με τους συμμάχους μας στον τομέα της αμυντικής συμμαχίας. Βλέπετε πόσες προσπάθειες κάνουμε για να άρουν τους περιορισμούς εναντίον της Τουρκίας. Αυτό θέσαμε και στο ΝΑΤΟ κατά την διάρκεια διαδικασίας για την ένταξη της Σουηδίας και της Φιλανδίας. Κάναμε βήματα για να πάρουμε τα F-16 από τις ΗΠΑ.»

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...