Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ την εποχή της θητείας του στην κεφαλή της ευρωπαϊκής γραφειοκρατίας | Reuters
Επικαιρότητα

Προφητεία Γιούνκερ: Τα κορονο-ομόλογα θα επικρατήσουν

Ο 65χρονος πρώην πρόεδρος της Κομισιόν προέβλεψε ότι παρά τις τελευταίες αποφάσεις του Eurogroup, η ιδέα της αμοιβαιοποίησης του χρέους στην ΕΕ, λόγω της κρίσης του κορονοϊού, θα επικρατήσει τελικά. Απλώς τώρα δεν είμαστε ώριμοι, είπε
Protagon Team

O Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δεν έχει πια ρόλο στην ευρωπαϊκή γραφειοκρατία, ο ρόλος του ανήκει στην προηγούμενη δεκαετία. Ωστόσο, ο λόγος του μετράει καθώς διαχρονικά οι θέσεις του πρώην προέδρου της Κομισιόν αποτελούσαν ένα είδος πυξίδας για την Ευρωπαϊκή Ενωση —αρκεί να θυμηθούμε πώς κινήθηκε στο θέμα του Grexit.

Οταν λοιπόν προεξοφλεί ότι κάποια στιγμή η ΕΕ θα συμφωνήσει σε ένα είδος κορονο-ομολόγων, έχει σημασία.

Μετά από τη μη απόφαση του Eurogroup για το θέμα της αμοιβαιοποίησης του χρέους που ζητούσαν εννέα κράτη-μέλη (μεταξύ αυτών η Ιταλία, η Ισπανία, η Γαλλία, η Ελλάδα αλλά και η χώρα του), ο 65χρονος πολιτικός από το Λουξεμβούργο είπε ότι «θα ήταν λάθος να πούμε τώρα “αντίο” στην εισαγωγή των κορονο-μολόγων ή των ευρωομολόγων τώρα».

Οι δηλώσεις του Γιούνκερ έγιναν στη γερμανική Die Welt καθώς και σε άλλες εφημερίδες της Leading European Newspaper Alliance (LENA).

Ο Γιούνκερ παραδέχτηκε βέβαια ότι «ο χρόνος για την έκδοση κορονο-ομολόγων δεν έχει ακόμα ωριμάσει», αλλά πρόσθεσε πως «η ιδέα των κορονο-ομολόγων στο τέλος θα επικρατήσει. Η Ευρώπη πρέπει να συνεχίσει να εργάζεται προς αυτόν τον στόχο και να καταστήσει σαφές στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου, την Ιταλία και την Ισπανία, ότι το κάνουμε» .

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν την Πέμπτη για ένα πακέτο βοήθειας το οποίο περιέχει κυρίως τρία στοιχεία: προληπτικές πιστωτικές γραμμές από το ταμείο διάσωσης ESM, ένα ταμείο εγγυήσεων για επιχειρηματικά δάνεια από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και ένα πρόγραμμα επιδότησης των βραχείας διάρκειας εργαζομένων. Το αμφιλεγόμενο ζήτημα των κορονο-ομολόγων αποκλείστηκε από τη συζήτηση. Ειδικότερα, η Γερμανία και η Ολλανδία αντιτίθενται στην «κοινότητα των χρεών».