731
Ο πληθωρισμός συνδυασμών και υποψηφίων αλλά και η απροθυμία της κυβέρνησης να επιβάλει μια κάποια στοιχειώδη τάξη έχουν δημιουργήσει μια προεκλογική διαδικασία-φαρ ουέστ | Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Προεκλογική περίοδος: πρώτη φορά τέτοιο χάος

Μιχάλης Μιχαήλ Μιχάλης Μιχαήλ 16 Μαΐου 2019, 11:09
Ο πληθωρισμός συνδυασμών και υποψηφίων αλλά και η απροθυμία της κυβέρνησης να επιβάλει μια κάποια στοιχειώδη τάξη έχουν δημιουργήσει μια προεκλογική διαδικασία-φαρ ουέστ
|Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Προεκλογική περίοδος: πρώτη φορά τέτοιο χάος

Μιχάλης Μιχαήλ Μιχάλης Μιχαήλ 16 Μαΐου 2019, 11:09

Δεν πρέπει να έχει υπάρξει ούτε μία προεκλογική περίοδος μέχρι τώρα –ούτε σε Ευρωεκλογές, ούτε σε περιφερειακές και δημοτικές– που να είναι τόσο «μπάχαλο» οργανωτικά όσο αυτή που διανύουμε. Ενα οργανωτικό φαρ ουέστ που τελικά εγκυμονεί κάθε μέρα και κάθε νύχτα κινδύνους παρεξηγήσεων, συγκρούσεων και επεισοδίων –λόγω και της ανεξέλεγκτης δράσης κουκουλοφόρων και αντεξουσιαστών όπως δυστυχώς συνέβη την Τετάρτη στη συγκέντρωση του υποψηφίου του συνδυασμού του Κώστα Μπακογιάννη.

Για να καταλάβετε δείτε το πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί (αν και ο όρος «πλαίσιο» μάλλον χρησιμοποιείται καταχρηστικά αν σκεφτεί κανείς ότι κατ’ ουσίαν δεν υπάρχει – με ευθύνη φυσικά της κυβέρνησης):

-Χωρίς κανόνες συμφωνημένους και στοιχειωδώς τηρούμενους απ’ όλα τα κόμματα και τους υποψηφίους, που θα εξασφαλίσουν το μίνιμουμ των προϋποθέσεων για την ισότιμη προβολή των θέσεων κάθε κόμματος και τις απόψεις κάθε υποψηφίου.

-Χωρίς την εποπτεία της διακομματικής επιτροπής που συνήθως λειτουργεί για να ελέγχει αν τηρούνται έστω τα προσχήματα.

-Χωρίς τη στοιχειώδη συνεννόηση ανάμεσα στα κόμματα. Με ενημέρωση σε πολλές περιπτώσεις την τελευταία στιγμή της Αστυνομίας για να αντιμετωπιστεί ακόμη και η κυκλοφοριακή συμφόρηση στους δρόμους πέριξ των συγκεντρώσεων.

Το κάθε κόμμα και ο κάθε υποψήφιος σχεδιάζει και πραγματοποιεί την προεκλογική του εκστρατεία, όπως βολεύεται, με αποτέλεσμα να δίνεται η αίσθηση ότι πρόκειται για «εκλογές-τουρλουμπούκι», στις οποίες όπως είναι ευνόητο ευνοούνται όσοι επιδιώκουν την όξυνση.

Συγκεντρώσεις κομμάτων και υποψηφίων συμπίπτουν την ίδια μέρα και την ίδια ώρα στην ίδια πόλη. Είναι να απορείς που δεν συμπίπτουν ακόμη στον ίδιο χώρο!

Χαρακτηριστικό παράδειγμα: στις 22 Μαΐου πραγματοποιείται η προεκλογική συγκέντρωση του Κινήματος Αλλαγής στη πλατεία Κοτζιά, απέναντι από το Δημαρχείο της Αθήνας, και της ΝΔ στο Περιστέρι. Το ίδιο πρόκειται να συμβεί και στις 24 του μηνός, τελευταία μέρα της προεκλογικής εκστρατείας, στη Θεσσαλονίκη κατά σύμπτωση πάλι με τη ΝΔ και το Κίνημα Αλλαγής. Πιθανόν κάπου να συμπέσουν και οι Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης.

Εν μέρει το φαινόμενο μπορεί να εξηγηθεί καθότι η συνεννόηση ανάμεσα σε 40 κόμματα που κατεβαίνουν στις ευρωεκλογές και σε χιλιάδες συνδυασμούς και υποψηφίους σε Περιφέρειες και δήμους δεν είναι και εύκολη. Η θέσπιση μάλιστα της απλής αναλογικής για την εκλογή στους δήμους και τις περιφέρειες έχει αναδείξει πληθώρα συνδυασμών και υποψηφίων που διεκδικούν ισότιμες μεν προϋποθέσεις, δυσανάλογες ωστόσο με τη πραγματική απήχησή τους.

Ακόμα χειρότερα συμβαίνουν με τις συζητήσεις στα τηλεοπτικά πάνελ οι οποίες (εν μέσω εμπάργκο, στοχοποιήσεων αλλά και απροθυμίας της κυβέρνησης να εκδώσει εγκαίρως τη σχετική ΚΥΑ) είναι ένα βατερλό της όποιας ισότιμης εκπροσώπησης κομμάτων και υποψηφίων. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις στις 16 Μαΐου, δέκα 24ωρα πριν οι πολίτες οδηγηθούν στις κάλπες φιλοτιμήθηκε το αρμόδιο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής του Νίκου Παππά να εκδώσει «την Κοινή Υπουργική Απόφαση για τον καθορισμό των όρων, των προϋποθέσεων και του χρόνου προβολής των πολιτικών κομμάτων στα ΜΜΕ ενόψει ευρωεκλογών» (εδώ).

Μέχρι τώρα αρκούμασταν στις νουθεσίες του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης που έχει ενημερώσει τους τηλεοπτικούς σταθμούς να διαθέσουν ισότιμο χρόνο σε κόμματα και υποψηφίους, αλλά λίγα κανάλια το τηρούσαν. Τα περισσότερα επέλεγαν να καλούν στο στούντιο υποψηφίους του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ ώστε να υπάρξει η αναμενόμενη ένταση και να παραχθεί η ανάλογη τηλεθέαση, ενώ το ίδιο έκαναν και με τους υποψήφιους περιφερειάρχες και δημάρχους, εξαφανίζοντας όσους δεν κατεβαίνουν με την ομπρέλα ενός εκ των δύο βασικών αντιπάλων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το «debate» που διοργάνωσε το Open για την Περιφέρεια Αττικής με την Ελλη Στάη να καλεί για το βράδυ της Πέμπτης μόνο τη Ρένα Δούρου (ΣΥΡΙΖΑ) και τον Γιώργο Πατούλη (ΝΔ), αγνοώντας τους υπόλοιπους!

Μετεκλογικά θα επιληφθεί για τα ανάλογα βαριά πρόστιμα το ΕΣΡ, αλλά τι να το κάνεις; Ολα θα γίνουν κατόπιν εορτής…

Από την άλλη, η περίφημη διακομματική επιτροπή που κάθε φορά συστήνεται και λειτουργεί στο υπουργείο Εσωτερικών ώστε παρακολουθεί τη εξέλιξη της προεκλογικής εκστρατείας αυτή τη φορά συγκλήθηκε μεν αλλά έχει συνεδριάσει ελάχιστα. Είναι δε δυσλειτουργική αφού διεκδικούν τη συμμετοχή τους εκπρόσωποι πάνω από 40 κομμάτων και συνδυασμών.

Η συγκεκριμένη προεκλογική ατμόσφαιρα, χωρίς κανόνες και χωρίς να τηρούνται ούτε τα προσχήματα, ευνοεί σύμφωνα με πολλούς αναλυτές τον ΣΥΡΙΖΑ καθώς του επιτρέπεται και να κυριαρχεί στην προβολή αλλά και να θολώνει την εικόνα που διαμορφώνεται στην κοινή γνώμη και με εργαλείο την προπαγάνδα να σκορπά αμφιβολίες και να σπέρνει ψιθύρους και γιατί όχι ακόμη και fake news εις βάρος των αντιπάλων του. Επιτρέπει να διαμορφωθεί ένα βαρύ κλίμα νομίζοντας ότι θα καταφέρει να κρατήσει ψηφοφόρους. Η κυβέρνηση έχει την ευθύνη για την ομαλή διεξαγωγή της προεκλογικής εκστρατείας ώστε να αποφευχθούν εντάσεις και ακρότητες, όπως ορθώς τόνισε το Κίνημα Αλλαγής, δια της Εύης Χριστοφιλοπούλου. Κι οφείλει να την αναλάβει.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...