503
Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Αθηνά Λινού στην εκπομπή του Απόστολου Μαγγηριάδη και του Αντώνη Αντζολέτου | YouTube/SKAI

Προειδοποίηση-σοκ από τη Λινού: Αν δεν πάρουμε μέτρα, σε λίγες εβδομάδες θα έχουμε 2.000 κρούσματα

Protagon Team Protagon Team 29 Ιουλίου 2020, 14:02
Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Αθηνά Λινού στην εκπομπή του Απόστολου Μαγγηριάδη και του Αντώνη Αντζολέτου
|YouTube/SKAI

Προειδοποίηση-σοκ από τη Λινού: Αν δεν πάρουμε μέτρα, σε λίγες εβδομάδες θα έχουμε 2.000 κρούσματα

Protagon Team Protagon Team 29 Ιουλίου 2020, 14:02

Στην Ελλάδα η διασπορά του κορονοϊού είναι χαμηλή –το είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην τηλεδιάσκεψη με τους άλλους ηγέτες του Smart Covid-19 Group, της ομάδας των χωρών που αντιμετώπισαν επιτυχημένα την επιδημία (εδώ). Μόνο που κινδυνεύει να χάσει ό,τι κέρδισε τόσους μήνες. Αυτό προειδοποίησαν την Τετάρτη μια σειρά από επιστήμονες, μέλη της επιτροπής εμπειρογνωμόνων για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, που ανησυχούν για την αύξηση των κρουσμάτων, κυρίως στα αστικά κέντρα.

Είναι χαρακτηριστικά τα όσα είπε το πρωί στον ΣΚΑΪ, στην εκπομπή του Απόστολου Μαγγηριάδη και του Αντώνη Αντζολέτου, η Αθηνά Λινού, καθηγήτρια επιδημιολογίας. «Ανησυχώ αρκετά, γιατί αυξάνονται τα κρούσματα στις μεγάλες πόλεις και υπάρχουν διάσπαρτα κρούσματα ουσιαστικά σε όλη τη χώρα», τόνισε η κυρία Λινού, αναφερόμενη τόσο στο πλήθος όσο και στα δημογραφικά χαρακτηριστικά των νέων κρουσμάτων (εδώ).

Η κυρία Λινού είπε ότι το κρίσιμο είναι να περιοριστούν οι κοινωνικές επαφές, ώστε να μειωθεί η διασπορά και ο κίνδυνος μόλυνσης ή μετάδοσης. «Να μην κάνουμε ταυτόχρονα παρέα με πολλούς ανθρώπους» ζήτησε η καθηγήτρια.

«Ελπίζω ότι και με τα καινούργια μέτρα και ίσως με επέκταση των μέτρων σε ευρύτερη χρήση της μάσκας και ίσως σε μια ανάπτυξη σύνεσης μεταξύ των συμπολιτών μας να προσπαθήσουν να περιορίσουν τις κοινωνικές τους επαφές, να δημιουργήσουν μια φούσκα, ένα “bubble” όπως λένε στην Αμερική –να βλέπουν κοινωνικά μια μικρή ομάδα ανθρώπων, να καθορίσουμε μια μικρή παρέα και με αυτούς να περνάμε καλά στις διακοπές μας, στις εξόδους μας– έτσι θα μειώσουμε την πιθανότητα ο καθένας από εμάς ή να νοσήσει ή, αν νοσήσει, να μεταδώσει τον ιό», είπε η κυρία Λινού.

«Μπορεί να φαίνεται ότι είναι ελάχιστα τα κρούσματα στο σύνολο –δηλαδή ο κ. Χαρδαλιάς είπε για 150 ενεργά κρούσματα στην Αττική και 150 κρούσματα στα τέσσερα εκατομμύρια ακούγονται λίγα– αλλά το καθένα από αυτά τα κρούσματα μπορεί να έχει πίσω του και καμιά δεκαριά ασυμπτωματικά κρούσματα, που επίσης είναι ενεργά και μπορούν να μεταδώσουν τον ιό. Και αν καθένας έχει αρκετές επαφές, ξέρουμε πως σε δυο τρεις εβδομάδες, αν δεν πάρουμε μέτρα, θα είμαστε 1.000 κρούσματα ή 2.000 κρούσματα», προειδοποίησε η καθηγήτρια.

Σε άλλη συνέντευξη, στον ραδιοφωνικό ΣΚΑΪ, ο λοιμωξιολόγος, καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Επιτροπής για τον κορονοϊό Νίκος Σύψας αναφέρθηκε κυρίως στους νέους που εμφανίζονται αδιάφοροι για τους κινδύνους της επιδημίας και με τη συμπεριφορά τους δεν βοηθούν στον περιορισμό του ιού.

Από την πλευρά του, ο Δημήτρης Παρασκευής, αν. καθηγητής Επιδημιολογίας ΕΚΠΑ, μιλώντας στο Mega, ανέφερε:

«Το ζητούμενο είναι να λειτουργήσει η αγορά. Στο υγειονομικό κομμάτι υπάρχει μικρή αύξηση τις τελευταίες επτά ημέρες, και σε αυτή την κατεύθυνση είναι η εντατικοποίηση της χρήσης της μάσκας, ώστε να αποφύγουμε τη διασπορά».

«Φαίνεται ότι οι συνάνθρωποί μας μεγαλύτερων ηλικιών είναι πιο προσεκτικοί γιατί ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, και βλέπουμε τη συνέπεια της χαλάρωσης στις μικρότερες ηλικίας. Δεν έχουμε ενδείξεις ότι είμαστε στο δεύτερο κύμα του ιού. Αν έχουμε περισσότερα από 50 ορφανά κρούσματα, αυτό θα σημάνει ένα συναγερμό για τη διασπορά. Για να έχουμε δεύτερο κύμα, θα πρέπει να έχουμε μια συνεχόμενη αύξηση των ημερήσιων κρουσμάτων. Τον Ιούλιο δεν έχουμε δει μια τέτοια τάση», είπε.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...