677
Φέιγ βολάν από την κατάληψη της αναρχικής ομάδας στην πρεσβεία της Ισπανίας στην Αθήνα, στις 11 Οκτωβρίου 2017 | Alexandros Michailidis / SOOC

Προειδοποίηση Ρουβίκωνα εν όψει του ματς ΑΕΚ-Ντιναμό Κιέβου

Protagon Team Protagon Team 14 Φεβρουαρίου 2018, 22:00
Φέιγ βολάν από την κατάληψη της αναρχικής ομάδας στην πρεσβεία της Ισπανίας στην Αθήνα, στις 11 Οκτωβρίου 2017
|Alexandros Michailidis / SOOC

Προειδοποίηση Ρουβίκωνα εν όψει του ματς ΑΕΚ-Ντιναμό Κιέβου

Protagon Team Protagon Team 14 Φεβρουαρίου 2018, 22:00

Την ώρα που η ΑΕΚ προετοιμάζεται για την πρώτη μάχη με την Ντιναμό Κιέβου για τους «32» του Europa League, την Πέμπτη, ο Ρουβίκωνας -με κείμενο που ανάρτησε σε ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου- τονίζει ότι μαζί με τους οπαδούς της ποδοσφαιρικής ομάδας θα φτάσουν στην Ελλάδα και μέλη του γνωστού «Δεξιού Τομέα».

Η οργάνωση υποστηρίζει ότι η έλευσή τους συνιστά «πρόκληση για όλο τον αντιφασιστικό κόσμο» καθώς, όπως σημειώνει, οι «οργανωμένοι οπαδοί της Δυναμό Κιέβου είναι η καρδιά των ένοπλων παραστρατιωτικών ομάδων του Δεξιού Τομέα και βαρύνονται με χιλιάδες εγκλήματα, επιθέσεις και δολοφονίες».

Στην ανακοίνωσή του ο Ρουβίκωνας σημειώνει ότι «είναι καθήκον πρώτα από όλα των αντιφασιστών στις κερκίδες, ανεξάρτητα ποια ομάδα υποστηρίζουν να αντιπαρατεθούν και «να δώσουν ένα σαφές μήνυμα στον φασιστικό οχετό του Δεξιού Τομέα».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Ρουβίκωνα:

«Την Πέμπτη 15 Φλεβάρη διεξάγεται ο ποδοσφαιρικός αγώνας για το UEFA Europa League ανάμεσα στην ΑΕΚ και τη Δυναμό Κιέβου. Υπό κανονικές συνθήκες δεν υπάρχει τίποτα πιο αδιάφορο για μια αναρχική συλλογικότητα από έναν ποδοσφαιρικό αγώνα. Δεν είναι όμως κανονικές οι συνθήκες αυτή τη φορά.

Μαζί με τους ποδοσφαιριστές της Δυναμό Κιέβου θα καταφθάσει και ένας σημαντικός αριθμός οργανωμένων οπαδών της, όπως συμβαίνει συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις. Η παρουσία οργανωμένων οπαδών της Δυναμό Κιέβου είναι μια πρόκληση για όλο τον αντιφασιστικό κόσμο είτε έχει σχέση με τα γήπεδα είτε δεν περνάει ούτε από έξω.

«Οι ουκρανοί φασίστες, οπαδοί της Δυναμό Κιέβου όμως είναι πολλά περισσότερα. Δεν έχουν περάσει παρά λίγα χρόνια από την πορτοκαλί επανάσταση που ανέτρεψε το φιλορωσικό καθεστώς στην Ουκρανία και επέβαλε ένα φιλοαμερικάνικο.

Ακολούθησε πόλεμος στον ουκρανικό νότο που οδήγησε στην απόσχιση της Κριμαίας από την Ουκρανία, ενώ ανεξαρτησία έχουν κηρύξει και οι περιοχές του Λουγκάνσκ και του Ντονέτσκ, ακόμα και τώρα μάχες και συγκρούσεις ξεσπάνε διαρκώς. Από την πορτοκαλί επανάσταση και μετά την πολιτική ηγεμονία –και τους δρόμους- την κέρδισε η ουκρανική ακροδεξιά.

Οι φασίστες του Δεξιού Τομέα πρωταγωνίστησαν όχι μόνο στην πάλη ενάντια στο φιλορωσικό καθεστώς, αλλά και έναντι σε οποιονδήποτε άλλον σήκωσε κεφάλι και στο εσωτερικό της ουκρανικής κοινωνίας, αναρχικούς, αριστερούς, διανοούμενους, lgbt κοινότητα… Τέλος, πρωταγωνιστούν ακόμα στον πόλεμο και τις σφαγές ενάντια σε ρωσικούς πληθυσμούς και όσους αντιστέκονται στο φιλοαμερικανικό καθεστώς του Κιέβου.

Ο Δεξιός Τομέας είναι στην ουσία ένας πανίσχυρος ναζιστικός στρατός με την υποστήριξη των ΗΠΑ και της ΕΕ, που όπως κάθε τέτοιος στρατός έχει μαζέψει στους κόλπους λούμπεν και άγρια νεολαιίστικα στοιχεία. Οι οργανωμένοι οπαδοί της Δυναμό Κιέβου είναι η καρδιά των ένοπλων παραστρατιωτικών ομάδων του Δεξιού Τομέα. Βαρύνονται με χιλιάδες εγκλήματα.

Λιντσαρίσματα, επιθέσεις, δολοφονίες, σφαγές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο εμπρησμός του κτιρίου των συνδικάτων στην Οδησσό τη 2α Μάη του 2014 μετά τον εγκλωβισμό εκεί εκατοντάδες καταδιωκόμενων συνδικαλιστών και αριστερών. Σύμφωνα με τους επίσημους υπολογισμούς 48 άτομα κάηκαν ζωντανά ή πυροβολήθηκαν καθώς πήδαγαν από τα παράθυρα για να σωθούν, ενώ πρόσφατες δημοσιογραφικές πληροφορίες μιλούν τελικά για πάνω από 300 νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες.

Αυτοί οι φασίστες έρχονται στην Ελλάδα εν όψει του ποδοσφαιρικού αγώνα της 15ης Φλεβάρη.

Είναι καθήκον πρώτα από όλα των αντιφασιστών στις κερκίδες, ανεξάρτητα ποια ομάδα υποστηρίζουν να αντιπαρατεθούν και να δώσουν ένα σαφές μήνυμα στον φασιστικό οχετό του Δεξιού Τομέα» (που, ας μην ξεχνάμε, είχε ζωτικές σχέσεις με τη Χρυσή Αυγή).

Μαζί τους πρέπει να συμπαραταχθεί και ο κόσμος του αγώνα που δεν έχει ή δεν θέλει να έχει σχέσεις με τις ΠΑΕ. Είναι μια πρόκληση που υπερβαίνει το ζήτημα του ποδοσφαίρου. Ζούμε σε μέρες που σε όλη την Ευρώπη ο φασισμός ανακάμπτει και μάλιστα χωρίς τις μεταπολεμικές μεταμφιέσεις. Επανακάμπτει ένας γνήσιος, επιθετικός φασισμός του πεζοδρομίου.

Ηδη στην Ουκρανία, την Πολωνία, την Ουγγαρία ο φασισμός αυτός βρίσκεται υπό την κάλυψη του αστικού κράτους. Δεν είμαστε μακριά από όλα αυτά. Ο καπιταλισμός μες στην κρίση του επιστρέφει στις παλιές του συμμαχίες. Γι’ αυτό και από τη μεριά μας ως κοινωνική βάση πρέπει να δώσουμε τα δικά μας σινιάλα.

Ο αντιφασισμός δεν περιορίζεται στους ντόπιους εκφραστές του. Κάθε φασιστική πρόκληση, κάθε παρουσία τέτοιων αντικοινωνικών στοιχείων, τέτοιων φονιάδων, είτε είναι Ελληνες είτε Ουκρανοί, είτε οτιδήποτε, πρέπει να απαντιέται. Και ως ένα διεθνιστικό σινιάλο, αυτή τη φορά στους ουκρανούς και ρώσους αντιφασίστες, και ως ένα σινιάλο στην ελληνική κυρίαρχη τάξη: μην ελπίζετε, ο φασιστικός σας σύμμαχος θα τσακιστεί».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News