616
O Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και τον Νίκο Χαρδαλιά στον Προφήτη Ηλία Ηλιούπολης | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/Δελτίο Τύπου/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Προειδοποίηση Μητσοτάκη από τον Υμηττό: Να μην προχωρήσουμε σε αυστηροποίηση των μέτρων

Protagon Team Protagon Team 11 Μαΐου 2020, 11:55
O Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και τον Νίκο Χαρδαλιά στον Προφήτη Ηλία Ηλιούπολης
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/Δελτίο Τύπου/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Προειδοποίηση Μητσοτάκη από τον Υμηττό: Να μην προχωρήσουμε σε αυστηροποίηση των μέτρων

Protagon Team Protagon Team 11 Μαΐου 2020, 11:55

«Εχουμε κάνει σημαντικά βήματα προόδου, αλλά για να μην αναγκαστούμε να υποχωρήσουμε και πάλι και να προχωρήσουμε σε ενδεχόμενη αυστηροποίηση μέτρων, απαιτείται συλλογική συνεργασία και ατομική ευθύνη».

Με αυτά τα λόγια ο Κυριάκος Μητσοτάκης προειδοποίησε για το τι μπορεί να συμβεί αν το #μενουμε_ασφαλείς μείνει στα χαρτιά και ακυρωθεί από την απερισκεψία του καθενός μας.

Ο προβληματισμός του Πρωθυπουργού δεν είναι μόνο για τα περιβόητα «πάρτι» στις πλατείες, είναι και για άλλα περιστατικά συνωστισμού εν μέσω επιδημίας του κορονοϊού.

Αλλωστε αυτά τα δήλωσε κατά τη διάρκεια ευρείας σύσκεψης με στελέχη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και παρουσία του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη (υπ. Προστασίας του Πολίτη) και του Νίκου Χαρδαλιά (υφ. Πολιτικής Προστασίας) εν όψει της αντιπυρικής περιόδου.

Η σύσκεψη έγινε στον Υμηττό, στον προφήτη Ηλία Ηλιούπολης όπου την Κυριακή σημειώθηκαν συγκεντρώσεις πιστών για να προστατευτεί ένας ναός.

Ο κ. Μητσοτάκης ενημερώθηκε για την επιχειρησιακή ετοιμότητα της Πυροσβεστικής. Στο μέτωπο των υποδομών, σημειώθηκε ότι το Σώμα ενισχύεται τόσο με εναέρια όσο και με επίγεια μέσα, ενώ εξετάζονται περαιτέρω μισθώσεις προκειμένου να καλυφθεί κάθε κενό που ενδέχεται να ανακύψει λόγω της παλαιότητας των πυροσβεστικών αεροπλάνων Canadair. Ηδη έχει διασφαλιστεί η ενίσχυση της Πυροσβεστικής με 126 οχήματα -εκ των οποίων τα 83 έχουν παραληφθεί και τα υπόλοιπα θα έχουν ενταχθεί στον στόλο της έως τον Ιούνιο- ενώ οι εναέριες δυνάμεις θα διαθέτουν τρία ελικόπτερα βαρέως τύπου περισσότερα σε σχέση με πέρυσι. Οσον αφορά το προσωπικό, έχει δρομολογηθεί η ενίσχυση του Σώματος με 1.300 επιπρόσθετους εποχικούς πυροσβέστες, η οποία θα ολοκληρωθεί εντός του τρέχοντος μηνός, ενώ πέρυσι η αντίστοιχη διαδικασία πρόσληψης λιγότερων ενστόλων ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο.

«Εχουμε περισσότερο προσωπικό φέτος, καλύτερα μέσα ατομικής προστασίας για τους πυροσβέστες μας, καλύτερη οργάνωση των μέσων αεροπυρόσβεσης και καλύτερη συνολική οργάνωση του Σώματος αλλά και της Πολιτικής Προστασίας, ώστε να μπορούμε να ανταποκρινόμαστε με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα σε κάθε πρόκληση», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Οπως ειπώθηκε στη σύσκεψη, προχωρά η ίδρυση 80 Πυροσβεστικών Κλιμακίων εποχικής λειτουργίας ανά την επικράτεια, με κύριο κριτήριο την επικινδυνότητα. Ιδιαίτερη έμφαση να δίνεται σε περιοχές που αξιολογούνται ως ευαίσθητες ή πιο ευάλωτες και γενικότερα στη νησιωτική χώρα. Σε αυτό το πλαίσιο, και μέσω της αναδιάταξης δυνάμεων της Πυροσβεστικής, συγκροτούνται δύο αερομεταφερόμενα πεζοπόρα τμήματα με έδρες τη Σάμο και τον αερολιμένα του Αράξου, τα οποία θα καλύπτουν κάθετους άξονες στο Αιγαίο και στο Ιόνιο Πέλαγος ώστε να αυξηθεί η προστασία των νησιών.

Ειδική μέριμνα έχει ληφθεί και για τον ατομικό εξοπλισμό των πυροσβεστών, καθώς παρέχονται νέες στολές στο σύνολο του προσωπικού χάρη σε δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Παράλληλα ωστόσο, το μυαλό του Πρωθυπουργού ήταν στη μάχη κατά της διασποράς του κορονοϊού.

«Από τη στιγμή που πάμε σε μία σταδιακή χαλάρωση των μέτρων η έννοια της ατομικής ευθύνης ενισχύεται ακόμα περισσότερο. Βέβαια το κράτος κάνει αυτό το οποίο μπορεί να κάνει: Να συμβουλεύει τους πολίτες, να τους δίνει τις κατάλληλες οδηγίες, αλλά από εκεί και πέρα η αποφυγή του μεγάλου συνωστισμού και συγχρωτισμού είναι ευθύνη των ίδιων των πολιτών. Και θα ήθελα και εδώ από τον Υμηττό να επαναλάβω την έκκλησή μου: Δεν έχουμε τελειώσει με την περιπέτεια του κορονοϊού. Έχουμε κάνει σημαντικά βήματα προόδου αλλά για να μην αναγκαστούμε να υποχωρήσουμε και πάλι και να προχωρήσουμε σε ενδεχόμενη αυστηροποίηση των μέτρων, όπως αναγκαστήκαμε να κάνουμε πριν από αρκετές εβδομάδες, απαιτείται συλλογική συνεργασία και ατομική ευθύνη. Ναι, ο κόσμος θα είναι περισσότερο στους δρόμους, θα είναι στις παραλίες, αύριο θα είναι και στους χώρους εστίασης. Αλλά απαιτείται πάντα ατομική ευθύνη, χρήση μάσκας εκεί που η μάσκα είναι υποχρεωτική, αυστηρή τήρηση των μέτρων ατομικής υγιεινής και κυρίως να αποφεύγουμε να ερχόμαστε σε στενή επαφή με συμπολίτες μας εκτός του στενού οικογενειακού περιβάλλοντος», τόνισε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...