648
Κατάμεστη η αίθουσα στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου Μπάιντεν - Κισίντα, στο Τόκιο | REUTERS/Jonathan Ernst

Προειδοποίηση Μπάιντεν: Θα υπερασπιστούμε στρατιωτικά την Ταϊβάν αν εισβάλει η Κίνα

Protagon Team Protagon Team 23 Μαΐου 2022, 11:00
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 23/05/2022 12:22
Κατάμεστη η αίθουσα στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου Μπάιντεν - Κισίντα, στο Τόκιο
|REUTERS/Jonathan Ernst

Προειδοποίηση Μπάιντεν: Θα υπερασπιστούμε στρατιωτικά την Ταϊβάν αν εισβάλει η Κίνα

Protagon Team Protagon Team 23 Μαΐου 2022, 11:00
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 23/05/2022 12:22

Η Κίνα «φλερτάρει με τον κίνδυνο» στην περιοχή της Ταϊβάν, σημείωσε ο Τζο Μπάιντεν, από το Τόκιο, και προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ θα υπερασπιστούν στρατιωτικά την αυτόνομη νήσο, σε περίπτωση εισβολής του Πεκίνου.

«Αυτή είναι η δέσμευση που έχουμε αναλάβει», σημείωσε ο αμερικανός πρόεδρος όταν ρωτήθηκε αν οι ΗΠΑ θα επέμβουν στρατιωτικά κατά μιας κινεζικής απόπειρας κατάληψης διά της βίας αυτού του εδάφους.

«Συμφωνήσαμε με την πολιτική της μίας Κίνας, το υπογράψαμε (…) αλλά η ιδέα ότι (η Ταϊβάν) θα μπορούσε να καταληφθεί διά της βίας απλώς δεν είναι αρμόζουσα», πρόσθεσε.

Οι Κινέζοι «φλερτάρουν ήδη με τον κίνδυνο αυτή τη στιγμή, πετώντας τόσο κοντά (στην Ταϊβάν) και με όλους τους ελιγμούς που επιχειρούν», σημείωσε.

Η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ «θα παρακολουθούν τις πρόσφατες δραστηριότητες του κινεζικού ναυτικού, όπως και τις κινήσεις που σχετίζονται με κοινές ασκήσεις της Κίνας και της Ρωσίας», δήλωσε παράλληλα ο ιάπωνας πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα μετά τη συνάντηση που είχε με τον αμερικανό πρόεδρο.

«Αντιτιθέμεθα σθεναρά στις απόπειρες αλλαγής του στάτους κβο διά της βίας στην Ανατολική Σινική Θάλασσα και στη Νότια Σινική Θάλασσα», σημείωσε ο Κισίντα κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου.

«Επιπλέον, συμφωνήσαμε να ασχοληθούμε από κοινού με διάφορα ζητήματα που συνδέονται με την Κίνα, μεταξύ των οποίων αυτό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», πρόσθεσε ο Κισίντα.

Αναφερόμενος στη Ρωσία, ο αμερικανός πρόεδρος δήλωσε επίσης ότι «οφείλει να πληρώσει ένα τίμημα μακροπρόθεσμα για τη βαρβαρότητά της στην Ουκρανία» με τις κυρώσεις από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους.

«Δεν πρόκειται μόνον για την Ουκρανία», συνέχισε. Αν «οι κυρώσεις δεν διατηρούνταν από πολλές απόψεις, τότε τι μήνυμα θα έστελνε αυτό στην Κίνα για το κόστος μιας απόπειρας κατάληψης της Ταϊβάν διά της βίας;», διερωτήθηκε.

Σημειώνοντας ότι δεν αναμένει μια εισβολή αυτού του είδους, ο Μπάιντεν συμπλήρωσε, ωστόσο, ότι αυτό θα εξαρτηθεί «από την ένταση με την οποία ο κόσμος θα κάνει» την Κίνα «να καταλάβει» το τίμημα που χρειάζεται να πληρώσει σε περίπτωση εισβολής.

Ωστόσο, ο Μπάιντεν σημείωσε παράλληλα ότι εξετάζει το ενδεχόμενο άρσης δασμολογικών φραγμών για την Κίνα, υπογραμμίζοντας ότι αυτοί δεν επιβλήθηκαν από την κυβέρνησή του.

«Εμείς δεν επιβάλαμε αυτούς τους δασμολογικούς φραγμούς», δήλωσε όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους για την πιθανότητα άρσης τους, προσθέτοντας ότι αυτό τελεί «υπό μελέτη».

Λευκός Οίκος: Δεν έχει αλλάξει η πολιτική μας

Δεν υπάρχει αλλαγή στην πολιτική των ΗΠΑ για την Ταϊβάν, δήλωσε αργότερα αξιωματούχος του Λευκού Οίκου μετά τις δηλώσεις Μπάιντεν από το Τόκιο.

»Οπως είπε ο πρόεδρος, η πολιτική μας δεν έχει αλλάξει», σημείωσε ο αξιωματούχος του Λευκού Οίκου, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.

«Επανέλαβε την πολιτική μας της μίας Κίνας και τη δέσμευσή μας στην ειρήνη και τη σταθερότητα στο Στενό της Ταϊβάν. Επίσης επανέλαβε τη δέσμευσή μας βάσει του νόμου για τις σχέσεις με την Ταϊβάν, να της παρέχουμε τα στρατιωτικά μέσα για να αμυνθεί», πρόσθεσε.

Η απάντηση της Κίνας

Μετά τις δηλώσεις του Μπάιντεν, η Κίνα ζήτησε από τον αμερικανό πρόεδρο «να μην υποτιμά» τη «σθεναρή αποφασιστικότητά της» να «προστατεύσει την κυριαρχία της».

Μετά το τέλος του εμφυλίου πολέμου στην Κίνα το 1949, η Ταϊβάν κυβερνάται από μια δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση.

Το Πεκίνο εξακολουθεί να έχει στόχο «να επανενώσει» το νησί με «τη μητέρα πατρίδα». Δεν έχει αποκλείσει μάλιστα το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει βία, κυρίως στην περίπτωση που οι ταϊβανέζικες αρχές κηρύξουν επισήμως την ανεξαρτησία του νησιού.

«Κανείς δεν πρέπει να υποτιμά τη σθεναρή αποφασιστικότητα, την έντονη θέληση και την ισχυρή ικανότητα του κινεζικού λαού να υπερασπιστεί την εθνική του κυριαρχία και την εδαφική του ακεραιότητα», απάντησε ο Γουάνγκ Γουενμπίν, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Ζητάμε έντονα από τις ΗΠΑ (…) να αποφύγουν να στείλουν λάθος μηνύματα στις αυτονομιστικές δυνάμεις της Ταϊβάν», πρόσθεσε ο ίδιος.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Εξωτερικών της Ταϊβάν ευχαρίστησε τις ΗΠΑ για τη στήριξή τους.

Το υπουργείο επεσήμανε ότι χαιρετίζει και ευχαριστεί τον Μπάιντεν και την αμερικανική κυβέρνηση για την επαναβεβαίωση της δέσμευσής τους προς την Ταϊβάν, ενώ πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση του νησιού θα εξακολουθήσει να ενισχύσει την άμυνά του και να εμβαθύνει τη συνεργασία της με χώρες, όπως οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία, προκειμένου να προστατεύσει την ασφάλειά της.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News