364
Η Τζάνετ Γέλεν: Δώστε και σώστε | Greg Nash/Pool via REUTERS/File Photo/File Photo

Προειδοποιήσεις Γέλεν προς το Κογκρέσο: Στάση πληρωμών αν δεν αυξήσετε το όριο χρέους

Protagon Team Protagon Team 20 Σεπτεμβρίου 2021, 17:49
Η Τζάνετ Γέλεν: Δώστε και σώστε
|Greg Nash/Pool via REUTERS/File Photo/File Photo

Προειδοποιήσεις Γέλεν προς το Κογκρέσο: Στάση πληρωμών αν δεν αυξήσετε το όριο χρέους

Protagon Team Protagon Team 20 Σεπτεμβρίου 2021, 17:49

Η αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν προέτρεψε σε δραματικούς τόνους το Κογκρέσο να αυξήσει το όριο δανεισμού του ομοσπονδιακού κράτους, προειδοποιώντας ότι σε διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος να ενσκήψει «ιστορική οικονομική κρίση».

Σε άρθρο γνώμης στη Wall Street Journal, η Γέλεν υπενθυμίζει ότι «οι ΗΠΑ ουδέποτε κήρυξαν στάση πληρωμών». Εάν το έπρατταν τώρα, «πιθανόν θα προκαλούσαν ιστορικού μεγέθους οικονομική κρίση. Η στάση πληρωμών θα μπορούσε να προκαλέσει έκρηξη των επιτοκίων, μεγάλη πτώση των τιμών των μετοχών και άλλα οικονομικά προβλήματα», τόνισε η υπουργός του Τζο Μπάιντεν.

Το τελευταίο όριο του χρέους, που μόνο το Κογκρέσο έχει το προνόμιο να αυξάνει, τέθηκε σε ισχύ την 1η Αυγούστου.

Το ομοσπονδιακό κράτος των ΗΠΑ πρακτικά απαγορεύεται να προχωρήσει στην έκδοση νέων αξιογράφων για τη χρηματοδότησή του αν το τρέχον όριο (28,4 τρισ. δολάρια) δεν αυξηθεί. Η αύξηση του πλαφόν δανεισμού του ομοσπονδιακού κράτους γίνεται συχνά αντικείμενο πολιτικής διαμάχης στο Κογκρέσο. Από τη δεκαετία του ’60, έχει αυξηθεί ή παγώσει περίπου 80 φορές, δηλαδή μία με δύο φορές τον χρόνο.

Την περασμένη εβδομάδα, οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών υπολόγισαν πως το ομοσπονδιακό κράτος θα αντιμετωπίσει πρόβλημα ρευστότητας κατά τη διάρκεια του Οκτωβρίου.

Η Τζάνετ Γέλεν περιέγραψε στο άρθρο της μια αλληλουχία οικονομικών καταστροφών σε περίπτωση που δεν αυξηθεί το όριο δανεισμού των ΗΠΑ ώστε να μπορέσουν να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους. Μέσα σε μερικές ημέρες, «εκατομμύρια Αμερικανοί θα αντιμετωπίσουν έλλειψη μετρητών. Σχεδόν 50 εκατομμύρια ηλικιωμένοι δεν θα λαμβάνουν πλέον τη σύνταξή τους και οι στρατιώτες δεν θα λαμβάνουν τον μισθό τους», έγραψε και πρόσθεσε ότι η χώρα θα έβγαινε «πολύ εξασθενημένη» από μια τέτοια κρίση.

Αν και οι ΗΠΑ ποτέ δεν κήρυξαν στάση πληρωμών, το 2011 η χώρα είχε φθάσει «στο χείλος του γκρεμού». Επί των ημερών της κυβέρνησης του Μπαράκ Ομπάμα, το πολιτικό αδιέξοδο στο Κογκρέσο είχε εξωθήσει τον οίκο αξιολόγησης Standard and Poor’s να κατεβάσει από τη βαθμίδα «AAA», τη μέγιστη δυνατή, το αξιόχρεο του αμερικανικού Δημοσίου, προκαλώντας σοκ στις αγορές.

Δεν είναι ανεκτό να καθυστερήσει ακόμη περισσότερο η αύξηση του ορίου δανεισμού των ΗΠΑ από το Κογκρέσο, πρόσθεσε η Τζάνετ Γέλεν. «Οι τελευταίοι 17 μήνες έθεσαν σε δοκιμασία την οικονομική δύναμη της χώρας. Μόλις τώρα βγαίνουμε από την κρίση. Δεν πρέπει να βυθιστούμε σε νέα κρίση, η οποία μπορεί να αποφευχθεί», κατέληξε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...