617
Στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» μεταφέρθηκε νεκρό το βρέφος την Κυριακή | Intimenews

Πρόεδρος Ιατροδικαστών: Δεν τηρήθηκε το πρωτόκολλο στην υπόθεση του νεκρού βρέφους

Protagon Team Protagon Team 19 Φεβρουαρίου 2020, 10:03
Στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» μεταφέρθηκε νεκρό το βρέφος την Κυριακή
|Intimenews

Πρόεδρος Ιατροδικαστών: Δεν τηρήθηκε το πρωτόκολλο στην υπόθεση του νεκρού βρέφους

Protagon Team Protagon Team 19 Φεβρουαρίου 2020, 10:03

Δεν τηρήθηκε το ιατροδικαστικό πρωτόκολλο στην περίπτωση του βρέφους από τη Συρία που πέθανε την Κυριακή, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας, Γρηγόρη Λέων.

Οπως δήλωσε, μιλώντας στο infokids.gr, στη συγκεκριμένη υπόθεση δεν τηρήθηκαν οι κανόνες, αναφερόμενος στο βεβιασμένο συμπέρασμα του ιατροδικαστή Σωτήρη Μπουζιάνη ότι το 11μηνο βρέφος υπέστη σεξουαλική κακοποίηση:

«Εμείς οι ιατροδικαστές ως επιστήμονες πρέπει να λειτουργούμε με επιστημονικούς κανόνες. Οταν λειτουργούμε έτσι, αποφεύγονται τα λάθη. Στη συγκεκριμένη υπόθεση έγινε μια βεβιασμένη αρχική πρώτη εκτίμηση, πρώτα ανεπίσημα και μετά επίσημα, χωρίς οι συνάδελφοι να έχουν ολοκληρώσει το σύνολο της ιατροδικαστικής εξέτασης.

»Μια κλινική εξέταση, ένα βασικό σημείο που περιλαμβάνει, είναι η ενδελεχής λήψη ιστορικού. Αν σε μια ανάλογη περίπτωση ένας ιατροδικαστής λάμβανε σωστά το ιστορικό του μωρού, της φαρμακευτικής του αγωγής και του τρόπου χορήγησης του φαρμάκου, θα είχε αποφευχθεί οποιαδήποτε παρερμηνεία.

»Αυτό που αντιλαμβάνομαι, τόσο εγώ όσο και όποιος επιστήμονας διαβάζει, είναι ότι εδώ δεν έχουμε ακόμα αιτία θανάτου (περιμένουμε τις ιστολογικές εξετάσεις) και από ό,τι φαίνεται οι κακώσεις στην πρωκτική περιοχή πιθανότατα οφείλονται στη θεραπεία που έκανε το μωρό.

»Δεν τηρήθηκαν, λοιπόν, οι κανόνες, δηλαδή το πρωτόκολλο της ιατροδικαστικής επιστήμης και δεν γνωρίζω γιατί συνέβη αυτό. Μου έκανε και εμένα εντύπωση το τόσο βιαστικό πρώτο πόρισμα, γιατί έτσι στιγματίζεται μια οικογένεια.

»Ο ιατροδικαστής πρέπει να είναι 100 φορές σίγουρος πριν βγει να δηλώσει το οτιδήποτε».

Αναφορικά με το αν θα υπάρξει κάποια επίπτωση για την αρχική λάθος εκτίμηση στους ιατροδικαστές που έκαναν τις σχετικές δηλώσεις, ο κ. Λέων είπε ότι το ζήτημα πλέον θα περάσει από την ιατροδικαστική υπηρεσία Αθηνών, στην οποία ανήκουν, στο υπουργείο Δικαιοσύνης, το οποίο θα αποφασίσει αν θα υπάρξει κάποια επίπληξη.

«Αν κριθεί ότι υπήρξε παράπτωμα, μπορεί να έχουν κάποια πειθαρχική ποινή», είπε ο κ. Λέων, εξηγώντας ότι η Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρία δεν έχει κάποιο ξεχωριστό όργανο που να γνωμοδοτεί τέτοια θέματα.

«Είμαστε βέβαιοι ότι θα αναλάβει το υπ. Δικαιοσύνης, το οποίο διαθέτει αξιόλογους συναδέλφους, με επικεφαλής τον κ. Καρακούκη, που κοσμεί την υπηρεσία και είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος με αυτά τα θέματα, οπότε πιστεύω ότι θα πράξει τα δέοντα. Ωστόσο, και οι ίδιοι οι γονείς έχουν όλα τα νόμιμα μέσα για να κινηθούν αναλόγως».

Οι γονείς του βρέφους αφέθηκαν ελεύθεροι την Τρίτη. Οι νέοι γονείς από τη Συρία αποχώρησαν από τη ΓΑΔΑ, με τον πατέρα του παιδιού να ευχαριστεί όσους βοήθησαν να αποδειχθεί η αλήθεια.

Αφήνοντας αιχμές για τον ιατροδικαστή που έκανε χθες λόγο για σεξουαλική κακοποίηση, σχολίασε ότι «δυστυχώς κάποιοι έβγαλαν βιαστικά συμπεράσματα. Καταλαβαίνω ότι λάθη γίνονται, όμως δεν έπρεπε κάποιοι να βιαστούν στην υπόθεση αυτή». Ωστόσο, όπως είπε, δεν σκοπεύει να μηνύσει κανέναν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ιατροδικαστής Σωτήρης Μπουζιάνης είχε δηλώσει στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» ότι πρώτη φορά είδε τόσο άγρια σεξουαλική κακοποίηση σε τόσο μικρή ηλικία.

Αντίθετα, ο δικηγόρος του πατέρα, Αναούρ Μπάκρι, δήλωσε ότι η υπόθεση θα έχει συνέχεια και ότι ο Σύνδεσμος Σύρων στην Ελλάδα θα μηνύσει τον ιατροδικαστή.

Μιλώντας στο Open TV, τόνισε ότι «δεν μπορείτε να φανταστείτε τι πέρασαν οι άνθρωποι αυτοί. Φτάσαμε στη δικαίωση ύστερα από τόσες ημέρες. Με τον δικό μας ιατροδικαστή, με τη συμβολή της Αστυνομίας, που έψαξε να βρει την αλήθεια και δικαιωθήκαμε πανηγυρικά. Εκανα τα παράπονά μου για τις ατυχείς δηλώσεις των ιατροδικαστών. Ενώ τον συγχώρεσε ο συμπατριώτης μου, εγώ θα τον κυνηγήσω μέχρι τέλους. Θα πρέπει να πληρώσει για όλη αυτή την ταλαιπωρία. Να ζητήσει ο Μπουζιάνης δημόσια συγγνώμη και θα τελειώσει εκεί η ιστορία».

Εδωσε επίσης τα εύσημα στην ΕΛ.ΑΣ. για τη στάση της: «Η ελληνική αστυνομία ήταν αυτή που μας πίστεψε πρώτη. Προς τιμήν της, ήταν αυτή που δεν πίστεψε εξαρχής το σενάριο κι έσπευσε να ψάξει την ιστορία, ενώ θα μπορούσε απλώς να πάρει το πόρισμα και να στείλει τη δικογραφία στον εισαγγελέα και την υπόθεση στο συρτάρι».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...