790
Στιγμιότυπο από τη συνεδρίαση της Προανακριτικής Επιτροπής | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS

Προανακριτική Παππά: Τι κατέθεσε ο Νικολάου – απειλή για βίαιη προσαγωγή του Καλογρίτσα

Protagon Team Protagon Team 22 Απριλίου 2021, 16:49
Στιγμιότυπο από τη συνεδρίαση της Προανακριτικής Επιτροπής
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS

Προανακριτική Παππά: Τι κατέθεσε ο Νικολάου – απειλή για βίαιη προσαγωγή του Καλογρίτσα

Protagon Team Protagon Team 22 Απριλίου 2021, 16:49

Τον στενό συνεργάτη του επιχειρηματία Χρήστου Καλογρίτσα, Χρήστο Νικολάου εξέτασε την Πέμπτη η προανακριτική επιτροπή της Βουλής, που διερευνά αδικήματα που τυχόν έχουν τελεστεί από τον πρώην υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά στην υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών.

Η κατάθεση του κ. Καλογρίτσα ως γνωστόν αναβλήθηκε επειδή ο εργολάβος που κάποτε ήθελε να φτιάξει κανάλι φίλα προσκείμενο στον ΣΥΡΙΖΑ επικαλέστηκε ασθένειά του μετά τον εμβολιασμό του κατά της Covid-19. Η Επιτροπή έχει προγραμματίσει να καλέσει τον κ. Καλογρίτσα για την Τετάρτη και Παρασκευή μετά το Πάσχα, με την υπόμνηση όμως ότι υπάρχει και η δυνατότητα βίαιης προσαγωγής ενός μάρτυρα…

Στα του κ. Νικολάου, σύμφωνα με πηγές της επιτροπής προσκείμενες στη ΝΔ, ο μάρτυρας είπε ότι γνώρισε τον κ. Παππά σε μάζωξη στο σπίτι του κ. Καλογρίτσα, ότι ο επιχειρηματίας σύστησε στους παρευρισκόμενους τον πρώην υπουργό και ότι οι δυο τους –υπουργός και επιχειρηματίας– έδειχναν να έχουν εξαιρετικές σχέσεις. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ερωτηθείς για το χρόνο της συγκέντρωσης, ο μάρτυρας φέρεται να είπε: Εικάζω ότι έγινε στις 20 Ιουλίου 2016, στα γενέθλια του κ. Καλογρίτσα.

Σε ερώτηση κυβερνητικού βουλευτή εάν η ιστορία του καναλιού που ήθελε να δημιουργήσει ο κ. Καλογρίτσας ήταν σε συνεργασία με την τότε κυβέρνηση, ο κ. Νικολάου φέρεται να απάντησε πως ο επιχειρηματίας του είχε πει ότι είχε την αποδοχή της.

Σχετικά με τη σύμβαση της CCC των Χούρι με την Τοξότης ΑΕ του κ. Καλογρίτσα, ο κ. Νικολάου ερωτήθηκε: Αν το έργο ήταν τεχνικό θα είχατε κληθεί από τον κ. Καλογρίτσα; Ο κ. Νικολάου φέρεται να απάντησε ότι αν ήταν τεχνικό θα το ήξερε και ότι θα τον είχε καλέσει ο κ. Καλογρίτσας ως μηχανικό. Δεν με κάλεσε γιατί το έργο δεν ήταν τεχνικό, (αλλά) αφορούσε τη δημιουργία καναλιού τηλεόρασης. Η σύμβαση μεταξύ τους ήταν εικονική, και τα 3 εκατ. ευρώ δόθηκαν για τη συμμετοχή στον διαγωνισμό, φέρεται να είπε ο κ. Νικολάου.

Σύμφωνα με πηγές της επιτροπής προσκείμενες στην αξιωματική αντιπολίτευση, και μετά από ερώτηση βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Νικολάου φέρεται να τοποθέτησε χρονικά τη συγκέντρωση τα Χριστούγεννα του 2016, στη γιορτή του κ. Καλογρίτσα, ότι συμμετείχαν περί τα 200 άτομα, ενώ σε ερώτηση εάν ήταν καλεσμένοι και από άλλους πολιτικούς χώρους φέρεται αν είπε: Πιθανόν. Κατά καιρούς πάντως έχω δει και πρόσωπα και από άλλους πολιτικούς χώρους. Ερωτηθείς εάν είδε συγκεκριμένα τον κ. Θεοδωρικάκο, κουμπάρο του κ. Καλογρίτσα, απάντησε καταφατικά.

Σύμφωνα πάντα με πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ερωτηθείς εάν γνωρίζει ότι υπάρχει απόφαση Διαιτητικού Δικαστηρίου, «που αυτή τη σύμβαση που εσείς ονομάζετε εικονική την έχει αναγνωρίσει ως νόμιμη και πραγματική» ο κ. Νικολάου φέρεται να απάντησε ότι ναι, το γνωρίζει. Επίσης, σε ερώτηση βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ για το λόγο που δεν παρέστη στο Διαιτητικό Δικαστήριο ο κ. Καλογρίτσας, ο κ. Νικολάου φέρεται να είπε: Διότι (ο κ. Καλογρίτσας) δεν είχε να πληρώσει το παράβολο. Εξάλλου, απαντώντας σε βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ για τη συνάντηση Χρ. Καλογρίτσα – Χούρι, στην οποία συμμετείχε και ο ίδιος στις 4/7/2017, ο κ. Νικολάου φέρεται να είπε ότι στη συνάντηση αυτή συζητήθηκε η επιστροφή των 3 εκατ. από Καλογρίτσα σε Χούρι καθώς επίσης και ένα νέο πραγματικό έργο βάσει του οποίου θα επέστρεφε ο Καλογρίτσας τα χρήματα στον Σάμερ Χούρι.

Οπως αναμενόταν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ διάβασαν διαφορετικά τα όσα κατέθεσε ο μάρτυρας και έκαναν τις αντίστοιχες αντικρουόμενες διαρροές.

Σύμφωνα με πηγές της ΝΔ, από την κατάθεση του μάρτυρα κ. Νικολάου:

1. Επιβεβαιώθηκε η εικονικότητα της σύμβασης για υπεργολαβία και ότι η μόνη σύμβαση ήταν η δημιουργία του καναλιού,

2. Επιβεβαιώθηκε η αποδοχή της τότε κυβέρνησης για το κανάλι Καλογρίτσα, και

3. Αποκαλύφθηκε ότι το 2016, λίγο πριν τις τηλεοπτικές άδειες, ο Νίκος Παππάς γιόρτασε στο σπίτι του κ. Καλογρίτσα, όπου οι σχέσεις τους ήταν άριστες και τον γνώρισε σε όλους τους καλεσμένους.

Οι πηγές της ΝΔ σημείωναν επίσης ότι λίγο μετά το πάρτι, ο κ. Καλογρίτσας κάνει εταιρεία για να συμμετάσχει στον τηλεοπτικό διαγωνισμό.

Πηγές της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ

Πηγές της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ έκαναν λόγο για συνέχιση της «φαρσοκωμωδίας» στην Προανακριτική, σημειώνοντας: Ο μάρτυρας και συνεργάτης του Χρήστου Καλογρίτσα, Χρήστος Νικολάου, παραδέχθηκε ότι δεν γνωρίζει τίποτα για εμπλοκή πολιτικών προσώπων στην υπόθεση και ότι στις συναντήσεις της CCC με Καλογρίτσα, όπου ο ίδιος μετείχε, δεν έγινε καμία αναφορά σε πολιτικά πρόσωπα.

Ο μάρτυρας, πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές, «επιβεβαίωσε ότι τόσο ο Χρήστος Καλογρίτσας όσο και η CCC έχουν αναγνωρίσει την ύπαρξη οφειλής 3 εκατ. ευρώ από τον εργολάβο προς τη λιβανέζικη εταιρεία, καθώς και την υποχρέωση επιστροφής του ποσού αυτού». Επίσης ότι «το ίδιο είχε αποδειχθεί από το συμφωνητικό που κατέθεσε στην επιτροπή ο Κυριάκος Τόμπρας». Τόνισαν, δε, ότι «ο συνεργάτης του Χρήστου Καλογρίτσα ανέφερε ότι δεν γνώριζε τον Νίκο Παππά, τον οποίον όπως είπε έχει δει μία και μοναδική φορά σε κοινωνική εκδήλωση. Πρόκειται για εκδήλωση, στην οποία συμμετείχαν δεκάδες άτομα, μεταξύ των οποίων και πολιτικά πρόσωπα, όπως ο Τάκης Θεοδωρικάκος, από τότε στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News