Η αίθουσα της Προανακριτικής άδεια. Πού θα καταθέσουν –αν καταθέσουν– ο «Μάξιμος Σαράφης» και η «Αικατερίνη Κελέση»; | George Vitsaras / SOOC
Επικαιρότητα

Προανακριτική: Αρνούνται να καταθέσουν χωρίς κουκούλες οι προστατευόμενοι μάρτυρες

Τι αναφέρουν σε επιστολή τους προς τα μέλη της Επιτροπής οι μάρτυρες με την κωδική ονομασία «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση». Νέος γύρος αντιπαράθεσης Παπαγγελόπουλου - Ράικου
Protagon Team

Αρνητικοί ως προς την κατάθεσή τους στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής (ακόμα και αν αυτή γίνει σε ειδικό χώρο της ΓΑΔΑ) εμφανίζονται οι δύο προστατευόμενοι μάρτυρες με τις κωδικές ονομασίες «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση».

Την ώρα που τα μέλη της Προανακριτικής εξέταζαν τις λεπτομέρειες της κατάθεσής τους, αμφότεροι οι μάρτυρες απέστειλαν επιστολή όπου εξηγούσαν του λόγους για τους οποίους δεν είναι πρόθυμοι να καταθέσουν χωρίς να προστατεύεται η ταυτότητά τους.

Ο «Μάξιμος Σαράφης» εκφράζει φόβους για αντίποινα σε βάρος του και της οικογένειάς του αν διαρρεύσει η ταυτότητα του, υπενθυμίζει ότι στις 4 Δεκεμβρίου κατέθεσε στον αντεισαγγελέα Λάμπρο Σοφουλάκη με τεχνικά μέσα και ζητά να γίνει το ίδιο και για την κατάθεσή του στην επιτροπή.

Από την πλευρά της, η «Αικατερίνη Κελέση» επικαλείται ευρωπαϊκή οδηγία για την υποχρέωση της εμπιστευτικότητας και ζητά ανάκληση της κλήτευσής της.

Η επιστολή της κοινοποιείται επίσης στην Υπηρεσία Προστασίας Μαρτύρων, τον αντιεισαγγελέα Σοφουλάκη, την επικεφαλής της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη και την αρμόδια επίτροπο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Εν τω μεταξύ ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, επικαλούμενος σχετικά δημοσιεύματα στον Τύπο, υποστηρίζει ότι η πρώην εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη απέκρυψε έγγραφο του FBI, βάσει του οποίου προκύπτει ότι «έλληνας πολιτικός είχε δωροδοκηθεί από τη Novartis».

Στη σχετική δήλωσή του ο πρώην αναπληρωτής Δικαιοσύνης αναφέρει αναλυτικά τα εξής:

«Από δημοσιεύματα του Τύπου αποκαλύφθηκε ότι η κυρία Ράικου είχε καταχωνιάσει έγγραφο του FBI, το οποίο ευτυχώς δεν “καταστράφηκε” από πλημμύρες ή άλλες φυσικές καταστροφές. Από το έγγραφο αυτό προκύπτει ότι Ελληνας πολιτικός είχε δωροδοκηθεί από τη Novartis. Διεφθαρμένοι, διαπλεκόμενοι, επίορκοι και τα λίγα γιουσουφάκια τους στον Τύπο έχουν στρατευθεί στον βρώμικο πόλεμο της πολιτικής μου δίωξης».