285
Ο πρίγκιπας-διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν | Reuters

Πρίγκιπας Σαλμάν: «Θα σκότωνα τον Κασόγκι με μια σφαίρα»

Protagon Team Protagon Team 8 Φεβρουαρίου 2019, 18:52
Ο πρίγκιπας-διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν
|Reuters

Πρίγκιπας Σαλμάν: «Θα σκότωνα τον Κασόγκι με μια σφαίρα»

Protagon Team Protagon Team 8 Φεβρουαρίου 2019, 18:52

Μια νέα και σίγουρα εξαιρετικής σημασίας πληροφορία φέρνουν στο φως με δημοσίευμα τους οι New York Times όσον αφορά στην δολοφονία, πριν τέσσερις μήνες, του Τζαμάλ Κασόγκι, αρθρογράφου της Washington Post που στο παρελθόν είχε επικρίνει δριμύτατα τον πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, διαμέσου της στήλης του στην εφημερίδα.

Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, το 2017 ο σαουδάραβας ηγέτης είχε απειλήσει πως θα έφθανε ως το να χρησιμοποιήσει «μια σφαίρα» εναντίον του δημοσιογράφου αν αυτός συνέχιζε να επικρίνει το βασίλειο.

Το άρθρο επικαλείται αξιωματούχους — νυν και πρώην — που κάνουν λόγο για εκθέσεις των υπηρεσιών πληροφοριών, κατά τις οποίες ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν είχε εκστομίσει αυτή την απειλή κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξης του με έναν από τους στενότερους συνεργάτες του, τον Τούρκι Αλ Νταχίλ.

Η συνομιλία ηχογραφήθηκε από τις αμερικανικές υπηρεσίες κατασκοπείας, που περνούν από κόσκινο τις τηλεφωνικές συνδιαλέξεις και τα μηνύματα κειμένου που έκανε ή έστειλε ο πρίγκιπας τα τελευταία χρόνια, διευκρινίζεται στο δημοσίευμα.

Στη συγκεκριμένη συνδιάλεξη, ο πρίγκιπας είχε πει πως εάν ο Κασόγκι δεν επέστρεφε στη Σαουδική Αραβία οικειοθελώς, τότε αυτό έπρεπε να γίνει δια της βίας και ότι αν αυτό δεν συνέβαινε σχετικά σύντομα, τότε ήταν έτοιμος μέχρι και να χρησιμοποιήσει «μια σφαίρα» εναντίον του.

Κι όλα αυτά συμβαίνουν την ίδια ώρα που ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ υποχρεούται να ενημερώσει ως το βράδυ της Παρασκευής το αργότερο, το αμερικανικό Κογκρέσο ως προς το ποιον θεωρεί υπεύθυνο για τον φόνο του Κασόγκι.

Θυμίζουμε πως ο Κασόγκι δολοφονήθηκε και διαμελίστηκε μέσα στο προξενείο της πατρίδας του στην Κωνσταντινούπολη την 2α Οκτωβρίου 2018, από σαουδάραβες πράκτορες, που μετέβησαν στην Τουρκία για τον σκοπό αυτό.

Το Ριάντ απεναντίας επιρρίπτει την ευθύνη για τον φόνο του Κασόγκι σε «ανεξέλεγκτα» στοιχεία των σαουδαραβικών μυστικών υπηρεσιών που έδρασαν αυτοβούλως.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...