667
Ο αμερικανός πρεσβευτής Τζορτζ Τσούνης κατά την ομιλία του στη δεξίωση του Ανατόλια | ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πρέσβης Τσούνης: Ελλάδα και ΗΠΑ στην πρώτη γραμμή της μάχης των δημοκρατικών αξιών με την τυραννία

Protagon Team Protagon Team 1 Ιουλίου 2022, 10:29
Ο αμερικανός πρεσβευτής Τζορτζ Τσούνης κατά την ομιλία του στη δεξίωση του Ανατόλια
|ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πρέσβης Τσούνης: Ελλάδα και ΗΠΑ στην πρώτη γραμμή της μάχης των δημοκρατικών αξιών με την τυραννία

Protagon Team Protagon Team 1 Ιουλίου 2022, 10:29

Το όνειρο της Δημοκρατίας γεννήθηκε εδώ, στην Ελλάδα, και ήταν αυτό που ενέπνευσε την ίδρυση των Ηνωμένων Πολιτειών και ένωσε τους δύο λαούς μας, ξεκίνησε την ομιλία του ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζορτζ Τσούνης, στη δεξίωση που παρέθεσε το βράδυ τη Πέμπτης το Γενικό Προξενείο των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη στο Κολλέγιο Ανατόλια, για την 4η Ιουλίου, Ημέρα της Ανεξαρτησίας.

Σήμερα, υπογράμμισε ο αμερικανός πρεσβευτής, «οι χώρες μας βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης μεταξύ των δημοκρατικών αξιών και της τυραννίας, καθώς βλέπουμε ένα κυρίαρχο ευρωπαϊκό κράτος να αντιμετωπίζει μια κατά μέτωπο εισβολή» και υπογράμμισε ότι «η συλλογική μας απάντηση, σήμερα, θα καθορίσει το μέλλον του κόσμου μας αύριο».

«Σήμερα, γιορτάζουμε τη Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Γιορτάζουμε την αναζήτηση ενός έθνους και μιας διαφορετικής ομάδας ανθρώπων –που αντιπροσωπεύουν όλα τα κοινωνικά στρώματα, κάθε σεξουαλικό προσανατολισμό, πεποιθήσεις ή θρησκευτικά πιστεύω– οι οποίοι ενώθηκαν πριν από 246 χρόνια και παραμένουν ενωμένοι από ένα κοινό όνειρο για την ισότητα και το “κυνήγι” της ζωής, της ελευθερίας και της ευτυχίας για όλους», πρόσθεσε ο κ. Τσούνης,  επισημαίνοντας πως «αυτό το όνειρο της δημοκρατίας γεννήθηκε εδώ, στην Ελλάδα».

«Αυτό το όνειρο της δημοκρατίας ενέπνευσε την ίδρυση των Ηνωμένων Πολιτειών. Ενωσε τους λαούς μας καθώς πολλοί γενναίοι Αμερικανοί ενώθηκαν με τους Ελληνες και πολέμησαν με θάρρος στο πλευρό τους για την ανεξαρτησία της Ελλάδας πριν από 201 χρόνια, με την κραυγή “Ελευθερία ή Θάνατος!”. Είναι η υπόσχεση που μοιραζόμαστε από τότε, ότι η φλόγα της δημοκρατίας δεν θα σβήσει ποτέ», σημείωσε, και «έχουμε την ιερή υποχρέωση να αγαπάμε και να προστατεύουμε αυτές τις δημοκρατικές αξίες».

Ο αμερικανός πρεσβευτής μίλησε επίσης για τον ιδιαίτερο δεσμό και τη φιλία που μοιράζονται ΗΠΑ και Ελλάδα, που σφυρηλατήθηκαν μέσω του κοινού αγώνα για την υπεράσπιση των αξιών που οδήγησαν στη γέννηση των δύο εθνών μας, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη μετανάστευση των γονιών του στις Ηνωμένες Πολιτείες σε αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής, τις αρχές και τις αξίες που τού μεταλαμπάδευσαν, στην ευλογία να ζει το «αμερικανικό όνειρο», αλλά και στην τιμή που νιώθει που επέστρεψε στις ρίζες του για να υπηρετήσει ως πρέσβης των ΗΠΑ.

Pfizer, Deloitte, Cisco και AWS

Από την πλευρά της, η γενική πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, Ελίζαμπεθ Λι, ανέφερε πως «η ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας είναι μια ιστορία ακριβώς αυτού, δύο εταίρων που ενώνουν τις δυνάμεις τους για να γίνουν ένα σύνολο» και επικαλούμενη τον Αριστοτέλη, τόνισε ότι το σύνολο αυτό είναι ακόμη πιο δυνατό από το άθροισμα των δύο μερών.

«Τα δυο έθνη μας πήραν μεγάλη έμπνευση το ένα από το άλλο καθώς ο καθένας μας σφυρηλατήθηκε σε δίδυμους αγώνες, με διαφορά μερικών δεκαετιών, για ανεξαρτησία και αυτοδιάθεση. Αλλά τα έθνη μας δεν μοιράζονται απλώς μια ιστορική δέσμευση για τη δημοκρατία και τις αξίες που εμπεριέχει, αλλά και μια κοινή ιστορία μεταξύ των λαών μας», τόνισε η Ελίζαμπεθ Λι.

Αναφερόμενη στις αμερικανικές εταιρείες που επενδύουν στη Θεσσαλονίκη, όπως η Pfizer , Deloitte, η Cisco και η AWS, η γενική πρόξενος των ΗΠΑ δήλωσε περήφανη που οι Ηνωμένες Πολιτείες πρωτοστατούν στην προετοιμασία των νέων της Ελλάδας στο να ηγηθούν αυτής της νέας, συναρπαστικής οικονομίας που αναδύεται και βασίζεται στη γνώση, ενώ απευθυνόμενη στους παρευρισκόμενους σημείωσε χαρακτηριστικά:

«Οσο συναρπαστικές κι αν είναι αυτές οι εξελίξεις, δεν είναι τα νήματα πάνω στα οποία υφαίνεται η ιστορία μας, αλλά εσείς οι ίδιοι –μέλη των κοινοτήτων και των πόλεών σας, ηγέτες, παιδαγωγοί, καλλιτέχνες–, που είστε αφοσιωμένοι στην αριστεία στους τομείς σας, στις κοινές δημοκρατικές αξίες και στη συνεχή βελτίωση της βόρειας Ελλάδας. Είστε ο καθένας από τους εξαιρετικούς άξονες της μεγάλης μας ιστορίας, καθώς αυτή συνεχίζει να μεγαλώνει και να εμβαθύνει».

Τόσο ο πρεσβευτής των ΗΠΑ όσο και η γενική πρόξενος ευχαρίστησαν όλους όσοι ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση και έδωσαν το «παρών» στην αποψινή δεξίωση, καθώς και το Κολλέγιο Ανατόλια και τον πρόεδρό του Πάνο Βλάχο για την «ανεκτίμητη συνεργασία», και ύψωσαν το ποτήρι τους με μια πρόποση για την ελληνική φιλοσοφία και τις έννοιες που ενέπνευσαν τους ιδρυτές του αμερικανικού κράτους «και συνεχίζουν να εμπνέουν το έργο μας σήμερα».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News