727
Ο Πρεμ Γουάτσα (δεξιά) με τον επικεφαλής της Lamda Development, Οδυσσέα Αθανασίου | «Καθημερινή»

«Πρεσβευτής» επενδύσεων ο Πρεμ Γουάτσα – τι είπε με Στουρνάρα, Φέσσα, Ρέτσο και διοίκηση Εurobank

Protagon Team Protagon Team 29 Νοεμβρίου 2019, 12:11
Ο Πρεμ Γουάτσα (δεξιά) με τον επικεφαλής της Lamda Development, Οδυσσέα Αθανασίου
|«Καθημερινή»

«Πρεσβευτής» επενδύσεων ο Πρεμ Γουάτσα – τι είπε με Στουρνάρα, Φέσσα, Ρέτσο και διοίκηση Εurobank

Protagon Team Protagon Team 29 Νοεμβρίου 2019, 12:11

Πάνω από μίαμιση ώρα διήρκεσε η συνάντηση του ινδο-καναδού επενδυτή Πρεμ Γουάτσα, μεγαλομέτοχου της Fairfax ( βασικού μετόχου της Eurobank) με τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, τον πρόεδρο της Συνομοσπονδίας Ελληνικών Βιομηχανιών και Επιχειρήσεων ΣΕΒ, Θεόδωρο Φέσσα και τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Γιάννη Ρέτσο  στα γραφεία της Eurolife στην Πανεπιστημίου και Κοραή.

Πρόκειται για τη δεύτερη επίσκεψη Γουάτσα στην Αθήνα μέσα διάστημα τεσσάρων μηνών (αμφότερες περιελάμβαναν κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη), σε μία μάλιστα εξαιρετική συγκυρία για το εύρος των επενδυτικών δραστηριοτήτων του επικεφαλής του Ομίλου Fairfax στην Ελλάδα ,που εκτός από την Eurobank, τη Eurolife και την Praktiker, περιλαμβάνουν και την στρατηγική του συμμετοχή στην Mytilineos.

«Αν προχωρήσετε έτσι όπως ξεκινήσατε, η Ελλάδα θα είναι μια διαφορετική χώρα σε λίγο καιρό και το επενδυτικό ενδιαφέρον θα είναι πολύ μεγάλο», ήταν το μήνυμά του στην προηγούμενη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό (εδώ) και στη συνάντηση της Πέμπτης εξέφρασε εκ νέου την εμπιστοσύνη του για την επόμενη ημέρα της ελληνικής οικονομίας, αλλά και την εμπιστοσύνη του στις δυνατότητες της χώρας να προσελκύσει επενδύσεις και να «τρέξει» μεγάλα επενδυτικά project, όπως το Ελληνικό.

 «Η Ελλάδα, καλύτερη επενδυτική επιλογή σήμερα»

Σε αποκλειστική του συνέντευξη στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος» ο ινδο-καναδός μεγαλοεπενδυτής δηλώνει την πρόθεσή του να δεσμεύσει ακόμα περισσότερα κεφάλαια για επενδύσεις στην Ελλάδα, δίνοντας ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και την φιλική προς την επιχειρηματικότητα πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ιδιαίτερη αναφορά κάνει επίσης στην αποφασιστικότητα που καλείται να επιδείξει ο Πρωθυπουργός προκειμένου να μεταμορφωθεί η Ελλάδα.

Ο κ. Γουάτσα εμφανίζεται πολύ αισιόδοξος για την ανάπτυξη στην Ελλάδα, υποστηρίζοντας ότι οι διεθνείς οργανισμοί κάνουν συντηρητικές προβλέψεις γιατί αυτός είναι ο ρόλος τους και θα διαψευστούν. Προβλέπει άνοδο του Χρηματιστηρίου της Αθήνας και περαιτέρω πτώση των αποδόσεων των ελληνικών κρατικών ομολόγων, τονίζοντας ότι υπάρχουν μεγάλα περιθώρια για ακόμη καλύτερες επιδόσεις. Τονίζει δε, ότι η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει άμεσα σε βαθιές μεταρρυθμίσεις έτσι ώστε οι Έλληνες πολίτες, οι οποίοι πέρασαν πολύ δύσκολες στιγμές, να ωφεληθούν το συντομότερο δυνατό από τα οφέλη της ανάπτυξης.

Σύμφωνα με τον κ. Γουάτσα, είναι προτιμότερο να διαμορφώσουμε τις συνθήκες για να έρθουν φρέσκα κεφάλαια στη χώρα παρά να εστιάσουμε σε συγκεκριμένους κλάδους. Μία κυβέρνηση που θα προσελκύει επενδύσεις, θα δημιουργεί θέσεις εργασίας και θα αυξάνει τα εισοδήματα θα έχει μέλλον γιατί οι έλληνες πολίτες θα βλέπουν διαφορά στη ζωή τους.

Ετσι λειτουργεί ο μηχανισμός αυτός, τονίζει: «οι φιλικές προς την επιχειρηματικότητα πολιτικές φέρνουν αποτελέσματα, κεφάλαια εισέρχονται στη χώρα, η ανεργία μειώνεται και το γενικότερο κλίμα αλλάζει προς το καλύτερο».

Στο ίδιο πλαίσιο, εκτιμά ότι το 2020 και το 2021 θα είναι σπουδαίες χρονιές για την Ελλάδα και επιμένει ότι στην Ευρώπη η καλύτερη επενδυτική επιλογή σήμερα είναι η χώρα μας, διότι -όπως επισημαίνει- παρουσιάζει σημαντικές ευκαιρίες, έχει περάσει τις χειρότερες στιγμές και βρίσκεται σε φάση ανάκαμψης.

Στη συνέντευξή στον «Φιλελεύθερο», ο κ Γουάτσα διαβεβαιώνει τέλος ότι θα παραμείνει στη Eurobank, εκτιμώντας πως η τράπεζα δεν θα χρειαστεί νέα κεφάλαια και ότι αντιθέτως θα χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη της οικονομίας.

Στη συνάντηση στα γραφεία της Eurolife υπήρξε ενημέρωση για όλους τους κρίσιμους τομείς της ελληνικής οικονομίας, Ο κ. Ρέτσος ανέπτυξε τα πολύ θετικά στοιχεία για την πορεία του τουρισμού, με τον κ. Φέσσα να παρουσιάζει τις αντίστοιχες προοπτικές που ανοίγονται για τον κλάδο της βιομηχανίας.

O Πρεμ Γουάτσα είχε επίσης διαδοχικές επαφές με τις διοικήσεις της Eurobank και της Eurolife. Στο πλαίσιο των συναντήσεων ενημερώθηκε από τον διευθύνοντα σύμβουλο της Eurobank, Φωκίωνα Καραβία, τον αντιπρόεδρο του ομίλου, Γιώργο Χρυσικό, και τον διευθύνοντα σύμβουλο της Eurolife, Αλέξανδρο Σαρρηγεωργίου, για την πορεία των δύο ομίλων, ενώ είδε και τον διευθύνοντα σύμβουλο της Lamda Development, Οδυσσέα Αθανασίου, στο πλαίσιο και της συμμετοχής που έχει η Eurobank στη χρηματοδότηση του έργου του Ελληνικού.

Το ενδιαφέρον του Ομίλου Fairfax εστιάζεται πάντως στο νέο ασφαλιστικό (ήδη ελέγχει το 80% της Εurolife) την στιγμή μάλιστα που πλησιάζει η προθεσμία υποβολής των μη δεσμευτικών προτάσεων για την πώληση και της Εθνικής Ασφαλιστικής – μία αποκρατικοποίηση την οποία θέλει να ολοκληρώσει με επιτυχία η κυβέρνηση.

Σε κάθε περίπτωση ο Πρεμ Γουάτσα επιδιώκει να εμφανιστεί ως φυσικός «πρεσβευτής» των ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα  και σύμφωνα με διαρροές από το περιβάλλον του, πρόθεσή του είναι στο επόμενο του ταξίδι στην Αθήνα να μην είναι μόνος, αλλά να συνοδεύεται από ομάδα επενδυτών με απτό ενδιαφέρον για επενδύσεις στη χώρα μας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...