263
Τσίπρας και Ζάεφ στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου, στις 16 Φεβρουαρίου – ο αμερικανός πρόεδρος τους συγχαίρει για το deal των Πρεσπών | REUTERS/Andreas Gebert

«Πρέσπες»: ο Ζάεφ δημοσιοποίησε το συγχαρητήριο γράμμα του Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 20 Φεβρουαρίου 2019, 21:02
Τσίπρας και Ζάεφ στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου, στις 16 Φεβρουαρίου – ο αμερικανός πρόεδρος τους συγχαίρει για το deal των Πρεσπών
|REUTERS/Andreas Gebert

«Πρέσπες»: ο Ζάεφ δημοσιοποίησε το συγχαρητήριο γράμμα του Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 20 Φεβρουαρίου 2019, 21:02

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ απέστειλε επιστολή προς τον πρωθυπουργό των Σκοπίων με την οποία τον συγχαίρει για την κύρωση και υλοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

«Πρόκειται για το πιο ιστορικό επίτευγμα στα Βαλκάνια από τη Συμφωνία του Ντέιτον και φανερώνει τη θαρραλέα ηγετική ικανότητα που επιδείξατε. Με τις προσπάθειες που καταβάλατε, από κοινού με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, εξασφαλίσατε ένα πιο σταθερό μέλλον, μέλλον ευημερίας, όχι μόνο για τις δύο χώρες σας αλλά και για ολόκληρη την περιοχή. Η χώρα σας θα καταλάβει τώρα τη θέση που της ανήκει στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, ως Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» αναφέρει ο πρόεδρος των ΗΠΑ στην επιστολή του αυτή, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα από το γραφείο του Ζόραν Ζάεφ.

«Ελπίζω ότι η Συμφωνία των Πρεσπών θα αποτελέσει έμπνευση και για άλλες χώρες της περιοχής. Η Συμφωνία υπογραμμίζει την ουσιαστική αλήθεια ότι με πολιτικό θάρρος και ικανότητα εστίασης στα μακροπρόθεσμα οφέλη έναντι των βραχυπρόθεσμων κινδύνων, οι ηγέτες μπορούν να προβαίνουν σε συμβιβασμούς που είναι δύσκολοι αλλά απαραίτητοι, προκειμένου να κατευθύνουν τις χώρες τους σε μια πορεία προς ένα λαμπρότερο μέλλον» σημειώνει ακόμη στην επιστολή του ο πρόεδρος των ΗΠΑ και καταλήγει:

«Σας συγχαίρω ακόμη μία φορά για την ηγετική ικανότητα και δέσμευση να ολοκληρώσετε αυτή τη διαδικασία, αρχίζοντας από τις διαπραγματεύσεις, συνεχίζοντας με την κύρωση και τέλος με την πλήρη υλοποίησή της. Η Βόρεια Μακεδονία είναι μεγάλος εταίρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Είμαστε ευτυχείς που θα μπορέσουμε να σας καλωσορίσουμε ως τον 30ό σύμμαχό μας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία και να συνεχίσουμε το κοινό μας έργο, προκειμένου να διασφαλίσουμε την ειρήνη και την ευημερία στα Δυτικά Βαλκάνια».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News