O Ερλινγκ Χάαλαντ (No9) πέτυχε το πρώτο του χατ-τρικ στην Πρέμιερ Λιγκ και η Σίτι νίκησε με 4-2 την Κρίσταλ Πάλας που στο πρώτο εικοσάλεπτο είχε σκοράρει δύο φορές | REUTERS/Craig Brough
Επικαιρότητα

Πρέμιερ Λιγκ, η ατμομηχανή του ποδοσφαίρου

Το υπερθέαμα στην κορυφαία ποδοσφαιρική λίγκα του του Κόσμου συνεχίζεται, αποδεικνύοντας επί χόρτου ότι αξίζει τα δισεκατομμύρια που εδώ και χρόνια χορεύουν γύρω της. Την περασμένη εβδομάδα η Πρέμιερ Λιγκ κατέγραψε ένα νέο -εντυπωσιακό σε αυτούς τους χαλεπούς καιρούς- ρεκόρ: η συνολική μεταγραφική δαπάνη των 20 συλλόγων της ξεπέρασε τα 1,7 δισ. ευρώ
Sportscaster

Επειτα από δυο ισοπαλίες και την ήττα από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η Λίβερπουλ ξέσπασε στην Μπόρνμουθ. Η πρώτη της νίκη στην εφετινή σεζόν έκανε πάταγο: 9-0! Οι «Κόκκινοι» είχαν φτάσει και στο παρελθόν σε τέτοια σκορ, ή και μεγαλύτερα (11-0 και 10-0), στην Αγγλία και την Ευρώπη, όμως όχι στην Πρέμιερ Λιγκ. Ούτε είχαν σκοράρει, ποτέ, 5 γκολ μέχρι το ημίχρονο. Το «Ανφιλντ» έζησε ιστορικές στιγμές.

Στο Μάντσεστερ η Σίτι βρέθηκε να χάνει με 2-0, μόλις στο 21ο λεπτό. Ο Μπερνάρντο Σίλβα μείωσε σε 2-1 στο 53′ και, στη συνέχεια, ανέλαβε δράση ο Ερλινγκ Χάαλαντ. Ο νορβηγός στράικερ πρωταγωνίστησε σε μια θεαματική ανατροπή (4-2), πετυχαίνοντας το πρώτο του «χατ-τρικ» στο αγγλικό πρωτάθλημα. Σε τέσσερις αγώνες μετράει, ήδη, 6 γκολ.

Το υπερθέαμα στην κορυφαία ποδοσφαιρική λίγκα του του Κόσμου συνεχίζεται, αποδεικνύοντας επί χόρτου ότι αξίζει τα δισεκατομμύρια που εδώ και χρόνια χορεύουν γύρω της. Την περασμένη εβδομάδα η Πρέμιερ Λιγκ κατέγραψε ένα νέο, εντυπωσιακό σε αυτές τις δύσκολες εποχές, ρεκόρ. Η συνολική μεταγραφική δαπάνη των 20 συλλόγων της ανήλθε σε 1,72 δισεκατομμύρια ευρώ, ξεπερνώντας κατά 100 εκατομμύρια ευρώ την αντίστοιχη του καλοκαιριού του 2017 (ήταν το προηγούμενο ρεκόρ). Το ποσό είναι μεγαλύτερο από εκείνο που διατέθηκε την περασμένη αγωνιστική περίοδο (2021-2022) στη θερινή και τη χειμερινή μεταγραφική περίοδο μαζί. Και, όπως τονίζουν τα βρετανικά media, στις λίγες μέρες που απομένουν έως τη λήξη της προθεσμίας για την απόκτηση νέων παικτών, θα υπερβεί τα 2 δισ. ευρώ.

Λίβερπουλ – Μπόρνμουθ 9-0. To ξέσπασμα των «Κόκκινων» | REUTERS/Phil Noble

Μόνο οι 10 ακριβότερες μεταγραφές στην Αγγλία αυτό το καλοκαίρι κόστισαν, συνολικά, 600 εκατ. ευρώ. Η Σίτι αγόρασε τον Κάλβιν Φίλιπς και τον Χάαλαντ, η Λίβερπουλ τον Νούνιες, η Τότεναμ τον Ριτσάρλισον και τον Μπισούμα, η Γιουνάιτεντ τον Λισάντρο Μαρτίνες, η Τσέλσι τον Μαρκ Κουκουρέγια και τον Ραχίμ Στέρλινγκ… Αλλά ξόδεψαν «τρελά» ποσά και οι υπόλοιποι σύλλογοι, πέραν των «Big-6». Οπως η Νιούκαστλ των Σαουδαράβων: ο σουηδός επιθετικός, Αλεξάντερ Ισακ, είναι -μακράν- ο πιο ακριβοπληρωμένος ποδοσφαιριστής που πάτησε το πόδι του στο «Σεντ Τζέιμς Παρκ». Η νεοφώτιστη Νότιγχαμ Φόρεστ, του Βαγγέλη Μαρινάκη, με τους 18 νέους παίκτες που απέκτησε, φιγουράρει στην 3η θέση της πανευρωπαϊκής λίστας των ομάδων με τις υψηλότερες μεταγραφικές δαπάνες. Ούτε η Ρεάλ Μαδρίτης, ή η Παρί Σεν Ζερμέν, δεν την φτάνουν.

Από τις 135 μεταγραφές που έχουν, ήδη, πραγματοποιηθεί στην Αγγλία, μόνο 28 αφορούσαν «ελεύθερους» παίκτες. Σε 14 περιπτώσεις το κόστος ξεπέρασε τα 40 εκατομμύρια ευρώ. Τα συνολικά «καθαρά» έξοδα των αγγλικών συλλόγων (εάν αφαιρέσουμε τα έσοδα από τις πωλήσεις) πλησιάζουν το δισεκατομμύριο (ευρώ). Είναι μεγαλύτερα από εκείνα των ισπανικών, γερμανικών και ιταλικών ομάδων μαζί. Αλλά κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με τις εισπράξεις τους. Σε ορίζοντα τριετίας τα συνολικά τηλεοπτικά έσοδα της Πρέμιερ Λιγκ θα ανέλθουν στο ιλιγγιώδες ποσό των 12,3 δισεκατομμυρίων ευρώ, όπως υπολόγισαν οι Times. Σχεδόν 550 εκατ. ευρώ θα μπουν στα ταμεία των συλλόγων της, για την τρέχουσα σεζόν, από τις χορηγίες στις φανέλες, σύμφωνα με την Daily Mail. Το Bloomberg εκτιμά ότι το σύνολο των εσόδων των 20 συλλόγων της Πρέμιερ για το 2022-2023 θα «αγγίξει» τα 7 δισ. ευρώ.

Ο Γουέσλι Φοφανά της Λέστερ αρεσει στην Τσέλσι η οποία προσφέρει 82,5 εκατ. ευρώ για να τον αποκτήσει. Διόλου άσχημα για αμυντικό… | REUTERS/Craig Brough

Θα έχουμε και συνέχεια. Η Τσέλσι, αναφέρει η Equipe, βρίσκεται πολύ κοντά στην απόκτηση του 21χρονου Γουέσλι Φοφανά, από τη Λέστερ, έναντι 82,5 εκατ. ευρώ. Μαζί με τα μπόνους, θα πρόκειται για την πιο δαπανηρή μετακίνηση αμυντικού στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Η Γιουνάιτεντ διεκδικεί τον Πιερ-Εμερίκ Ομπαμεγιάνγκ, αλλά και τον 22χρονο Αντονι, για τον οποίο προσφέρει στον Αγιαξ 90 εκατ. ευρώ. Η Νότιγχαμ Φόρεστ ολοκληρώνει τη συμφωνία για τον Ρενάν Λόντι, τον αριστερό μπακ της Ατλέτικο Μαδρίτης, με οψιόν αγοράς 30 εκατ. ευρώ. Και η Λίβερπουλ, όπως παραδέχτηκε ο Γίργκεν Κλοπ, χρειάζεται ακόμη έναν χαφ.

Αν και στο παρελθόν αρκετές από τις πανάκριβες μεταγραφές των αγγλικών συλλόγων δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα (του Πογκμπά, του Λουκάκου, του Μαγκουάιρ, του Πεπέ, του Ντομπελέ, του Γκρίλις…), οι Αγγλοι εξακολουθούν να πληρώνουν το ταλέντο όσο – όσο. Το χρήμα κυκλοφορεί, γεμίζοντας τα ταμεία των απανταχού ομάδων που πωλούν. Και κάθε νέα συμφωνία της Πρέμιερ Λιγκ για τα τηλεοπτικά της δικαιώματα, συμπαρασύρει προς τα πάνω τις αξίες των αντίστοιχων συμβολαίων της Λα Λίγκα, της Σέριε Α, ή της Μπουντεσλίγκα. Το αγγλικό πρωτάθλημα είναι η ατμομηχανή του παγκόσμιου φουτμπόλ.