374
Φωτογραφία από ψηλά που δείχνει ότι τα πτώματα πετάχτηκαν πρόχειρα σε ορύγματα | Intimenews

Πράσινο φως από το ΚΑΣ για την ανάδειξη των «Δεσμωτών του Φαλήρου»

Protagon Team Protagon Team 11 Ιουνίου 2019, 10:48
Φωτογραφία από ψηλά που δείχνει ότι τα πτώματα πετάχτηκαν πρόχειρα σε ορύγματα
|Intimenews

Πράσινο φως από το ΚΑΣ για την ανάδειξη των «Δεσμωτών του Φαλήρου»

Protagon Team Protagon Team 11 Ιουνίου 2019, 10:48

Την προστασία και ανάδειξη ενός από τα πιο εντυπωσιακά αρχαιολογικά ευρήματα των τελευταίων ετών, των «Δεσμωτών του Φαλήρου», αποφάσισε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.

Πρόκειται για τους σκελετούς 80 ανθρώπων που πέθαναν βίαια τον 7ο αιώνα προ Χριστού, σε μια ταραχώδη εποχή για την αρχαία Αθήνα.

Τα πτώματα είχαν πεταχτεί πρόχειρα σε τρεις λάκκους και ήταν αλυσοδεμένα στα χέρια. Το συγκλονιστικό αυτό εύρημα αποκαλύφθηκε το 2016 στην Εσπλανάδα, στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Το ΚΑΣ συζήτησε τις προϋποθέσεις για την κατασκευή ειδικού κελύφους που θα εξασφαλίζει τη μόνιμη προστασία και ανάδειξη των «Δεσμωτών του Φαλήρου». Παράλληλα, τα μέλη του Συμβουλίου έδωσαν ομόφωνα το πράσινο φως στις μελέτες που απαιτούνται για την προστασία του ευρήματος από την άνοδο των υφάλμυρων υδάτων.

Στόχος είναι κάποια στιγμή το εύρημα να γίνει επισκέψιμο από το ευρύ κοινό.

Οταν ωριμάσουν οι συνθήκες και σύμφωνα με τις εισηγήσεις των αρμόδιων διευθύνσεων του ΥΠΠΟΑ, οι τρεις συστάδες τάφων θα προστατευθούν και θα αναδειχθούν μέσω της κατασκευής ενός υπόγειου, λιτού και απέριττου κελύφους μόνιμου χαρακτήρα, που θα εντάσσεται αρμονικά και διακριτικά στο ήδη διαμορφωμένο περιβάλλον του χώρου της Εσπλανάδας.

Επίσης, θα εξασφαλίζονται κατάλληλες και σταθερές συνθήκες μικροκλίματος, σύμφωνα με το πλαίσιο περιβαλλοντικών απαιτήσεων. Το εν λόγω έργο θα έχει εξαιρετικά λιτά αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά, που θα προστατεύουν με επάρκεια και σε βάθος χρόνου το ευαίσθητο και σπάνιο αυτό εύρημα, λαμβάνοντας υπόψη τον ειδικό χαρακτήρα του – υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για ομαδική ταφή σιδηροδέσμιων ατόμων που έχουν υποστεί βίαιο θάνατο.

Οι τάφοι εντοπίστηκαν κατά τη διάρκεια των εργασιών για την κατασκευή του ΚΠΙΣΝ σε απόσταση μερικών μέτρων από το κεντρικό κτίριο

Για τον λόγο αυτόν, όπως αναφέρθηκε στη συνεδρίαση, τόσο η κίνηση πρόσβασης όσο και οι πληροφορίες που θα προσλαμβάνουν οι επισκέπτες, καθώς και τα χαρακτηριστικά του προς μελέτη κτιρίου, θα πρέπει να ερμηνεύουν το περιεχόμενο του χώρου ως κίνηση-κάθοδο στον χώρο των νεκρών και όχι ως ένα απλό «αξιοθέατο».

Το εύρημα, που συμπεριλήφθηκε στα 10 σημαντικότερα αρχαιολογικά γεγονότα του 2016 από το αμερικανικό περιοδικό Archaeology, χρονολογείται στο τρίτο τέταρτο του 7ου αι. π. Χ. Ηταν μια εποχή γεμάτη ταραχές, εξεγέρσεις και επαναστάσεις μεταξύ οπαδών των αριστοκρατών και των επίδοξων ανατροπέων (τυράννων), η οποία μπορεί να συσχετιστεί, όσον αφορά το συγκεκριμένο εύρημα, είτε με το Κυλώνειον άγος είτε με αντίστοιχα ιστορικά γεγονότα.