310
(φωτ. αρχείου) | Intimenews/European Union

«Πράσινο φως» από το EuroWorking Group για την πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ

Protagon Team Protagon Team 2 Μαΐου 2019, 15:38
(φωτ. αρχείου)
|Intimenews/European Union

«Πράσινο φως» από το EuroWorking Group για την πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ

Protagon Team Protagon Team 2 Μαΐου 2019, 15:38

Το EuroWorking Group ενέκρινε το σχέδιο για την πρόωρη αποπληρωμή μέρους των δανείων του ΔΝΤ προς την Ελλάδα, ενώ με άλλες αποφάσεις τέθηκε και τυπικά σε ισχύ η ενεργοποίηση των μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους με ύψος πάνω από 970 εκατ. ευρώ.

Στη σύνοδο την Πέμπτη παρουσιάστηκε από την κυβέρνηση στον ESM και στο Euro Working Group η πρόταση που είχε αποσταλεί την προηγούμενη εβδομάδα για πρόωρη αποπληρωμή τμήματος των δανείων του ΔΝΤ.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών επισήμαναν ότι κανένα από τα κράτη-μέλη δεν εξέφρασε αντιρρήσεις, αν και είχε τη δυνατότητα.

Η πρόωρη αποπληρωμή αφορά περίπου 3,7 δισ. ευρώ, που είναι το λεγόμενο ακριβό κομμάτι του συνολικού δανείου από το ΔΝΤ, καθώς έχει επιτόκιο 5,13%. Πρόκειται για δάνεια που λήγουν το 2019 και το 2020. Από την αποπληρωμή το όφελος ανέρχεται σε περίπου 150 εκατ. ευρώ.

Επιστροφές χρημάτων στην Ελλάδα

Το συμβούλιο των διευθυντών του EFSF ενέκρινε ακόμη την επιστροφή στην Ελλάδα 103 εκατ. ευρώ που είχε καταβάλει για την περίοδο από 1 Ιανουαρίου έως 17 Ιουνίου 2018 στο πλαίσιο της προσαύξησης του επιτοκίου για τη δεύτερη δανειακή σύμβαση καθώς και την αναστολή της εν λόγω προσαύξησης για την περίοδο μεταξύ 17 Ιουνίου 2018 και 17 Ιουνίου 2019.

Αυτό θα εξοικονομήσει 226 εκατ. ευρώ, ενώ το συνολικό όφελος της Ελλάδας που σχετίζεται με αυτές τις αποφάσεις θα ανέλθει σε 329 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, ο ESM θα επιστρέψει ποσό ύψους 644,42 εκατ. ευρώ από τα κέρδη που διακρατούν οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες από τα ελληνικά ομόλογα (ANFA και SMP), σε συνέχεια της πρόσφατης απόφασης του Eurogroup.

Σε δήλωσή του ο επικεφαλής του EFSF/ESM Kλάους Ρέγκλινγκ επισήμανε ότι «μετά το τέλος του προγράμματος του ESM, η Ελλάδα ανέλαβε τη δέσμευση να συνεχίσει να εφαρμόζει όλες τις βασικές μεταρρυθμίσεις που υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο αυτό».

Ακόμη, ο ίδιος επανέλαβε ότι το όφελος ύψους σχεδόν 1 δισ. ευρώ από τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους δεν αποτελεί νέο δάνειο για την Ελλάδα, αλλά μεταφορά κεφαλαίων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...