260
Η Ελλάδα έχει κάνει τις απαραίτητες ενέργειες για την επίτευξη των συμφωνημένων δεσμεύσεων, αναγνωρίζει για την οικονομική πολιτική της Αθήνας η Κομισιόν | INTIMEnews

«Πράσινο» από Κομισιόν για την εκταμίευση €748 εκατ. στην Ελλάδα – Προς μονιμοποίηση οι μειώσεις στις εισφορές

Protagon Team Protagon Team 23 Μαΐου 2022, 12:18
Η Ελλάδα έχει κάνει τις απαραίτητες ενέργειες για την επίτευξη των συμφωνημένων δεσμεύσεων, αναγνωρίζει για την οικονομική πολιτική της Αθήνας η Κομισιόν
|INTIMEnews

«Πράσινο» από Κομισιόν για την εκταμίευση €748 εκατ. στην Ελλάδα – Προς μονιμοποίηση οι μειώσεις στις εισφορές

Protagon Team Protagon Team 23 Μαΐου 2022, 12:18

Θετική ήταν η εισήγηση-αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην 14η έκθεση μεταμνημονιακής ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα που δόθηκε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα, για την αποδέσμευση ποσού ύψους 748 εκατ. ευρώ από το Eurogroup – ποσό που αφορά την εφαρμογή των μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους και συγκεκριμένα την επιστροφή των κερδών από ελληνικά ομόλογα που έχουν στην κατοχή τους οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης (ANFAs και SNPs) κ.α.

Στην έκθεση, η Επιτροπή διαπιστώνει ότι η Ελλάδα έχει λάβει τις απαραίτητες ενέργειες για την επίτευξη των συμφωνημένων δεσμεύσεων, παρά τις δύσκολες συνθήκες που προκλήθηκαν από τις οικονομικές επιπτώσεις των νέων κυμάτων της πανδημίας, καθώς και της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Η επιτυχής υλοποίηση του μεγαλύτερου μέρους των δεσμεύσεων πολιτικής και η αποτελεσματική εφαρμογή μεταρρυθμίσεων βελτίωσαν την ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας και ενίσχυσαν τη χρηματοπιστωτική της σταθερότητα. Αυτό έχει μειώσει σημαντικά τους κινδύνους δυσμενών δευτερογενών επιπτώσεων σε άλλα κράτη-μέλη της ζώνης του ευρώ, αντιμετωπίζοντας έτσι αποτελεσματικά την προϋπόθεση στην οποία βασίζεται η εφαρμογή ενισχυμένης εποπτείας. Οι αρχές παραμένουν προσηλωμένες στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και στην ολοκλήρωση των εκκρεμών στοιχείων», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην έκθεση.

Βάσει αυτών των εκτιμήσεων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ίσως δεν παρατείνει την ενισχυμένη επιτήρηση μετά τη λήξη της στις 20 Αυγούστου 2022.

Στην έκθεση τονίζεται, επίσης, ότι η ανάκαμψη παραμένει ισχυρή και το 2022 στην Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι επηρεάζεται από τις υψηλές τιμές της ενέργειας και τον πόλεμο, επαναλαμβάνονται οι εκτιμήσεις για ρυθμό ανάπτυξης 3,5% φέτος και 3,1% το 2023, ενώ σημειώνεται ότι η ελληνική κυβέρνηση σκοπεύει να μονιμοποιήσει τις μειώσεις των ασφαλιστικών εισφορών και της εισφοράς αλληλεγγύης «ενισχύοντας περαιτέρω την ανάπτυξη».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...