388
Οι εμβληματικές λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ στην Κοζάνη - θα κλείσουν | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS

ΔΕΗ: Δεν αλλάζει ο σχεδιασμός της απολιγνιτοποίησης

Protagon Team Protagon Team 29 Δεκεμβρίου 2021, 10:08
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 29/12/2021, 12:30
Οι εμβληματικές λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ στην Κοζάνη - θα κλείσουν
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS

ΔΕΗ: Δεν αλλάζει ο σχεδιασμός της απολιγνιτοποίησης

Protagon Team Protagon Team 29 Δεκεμβρίου 2021, 10:08
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 29/12/2021, 12:30

Το πρόγραμμα της απολιγνιτοποίησης συνεχίζεται κανονικά. Αυτό ξεκαθάρισε η ΔΕΗ, απαντώντας την Τετάρτη σε δημοσίευμα της «Καθημερινής», σύμφωνα με το οποίο η προγραμματισμένη για το 2023 εγκατάλειψη του λιγνίτη, στο πλαίσιο της «πράσινης» μετάβασης της χώρας, μετατέθηκε για το 2025.

Το ρεπορτάζ της εφημερίδας βασίστηκε σε αναρτημένη στη «Διαύγεια» απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η οποία ελήφθη ύστερα από αίτημα της ΔΕΗ. Ωστόσο από την επιχείρηση εξήγησαν ότι οι ώρες λειτουργίας των υφιστάμενων λιγνιτικών μονάδων που προβλέπονται στην υπουργική απόφαση θα έχουν εξαντηθεί ως την προγραμματισμένη κατάργηση των μονάδων.

Το ρεπορτάζ της Χρύσας Λιάγγου ανέφερε πως το υπουργείο παρατείνει τις ώρες λειτουργίας επτά λιγνιτικών μονάδων (Αγ. Δημήτριος 1, 2, 3, 4 και 5, Μελίτη και Μεγαλόπολη 4) καθώς και των πετρελαϊκών μονάδων του ΑΗΣ Αθερινόλακκου στην Κρήτη, σε μια εξέλιξη που συνιστά έναν μικρό εκτροχιασμό του προγράμματος απολιγνιτοποίησης, το οποίο κατά δήλωση του αρμόδιου υπουργού Κώστα Σκρέκα τον περασμένο Μάιο όριζε «την απόσυρση όλων των λιγνιτικών μονάδων το 2023 πλην μίας που θα μετατραπεί σε φυσικό αέριο το 2025».

Οπως αναφερόταν χαρακτηριστικά στην «Κ», τόσο το αίτημα της ΔΕΗ και το σκεπτικό που το συνοδεύει όσο και η υιοθέτησή του από το ΥΠΕΝ συνιστούν έμμεση παραδοχή τής μη ετοιμότητας της χώρας για τον εξοβελισμό του λιγνίτη από το μείγμα ηλεκτροπαραγωγής το 2023, κάτι που ανέδειξε και η τρέχουσα ενεργειακή κρίση, η οποία κατέστησε τον άνθρακα και το πετρέλαιο φθηνότερη πρώτη ύλη από το φυσικό αέριο.

Η «Καθημερινή» ανέφερε πως σύμφωνα με τη ΔΕΗ, η παράταση των ωρών λειτουργίας κατά παρέκκλιση ευρωπαϊκής περιβαλλοντικής οδηγίας σε σχέση με την έκλυση εκπομπών ρύπων τόσο των λιγνιτικών μονάδων όσο και των δύο πετρελαϊκών κρίνεται απαραίτητη για την ευστάθεια του ηλεκτρικού συστήματος της χώρας, ιδίως κατά τις χρονικές περιόδους ακραίων καιρικών φαινομένων λόγω της κλιματικής αλλαγής.

ΔΕΗ: Καμία αλλαγή στον προγραμματισμό

Ωστόσο, από τη ΔΕΗ γνωστοποίησαν ότι δεν υπάρχει καμία αλλαγή στο πλάνο απόσυρσης των λιγνιτικών μονάδων, όπως αυτό έχει παρουσιαστεί ήδη από τον Δεκέμβριο του 2019 και υλοποιείται κανονικά.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΔΕΗ, η απόφαση της Γεν. Διεύθυνσης Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ για τις ώρες λειτουργίας των υφιστάμενων λιγνιτικών μονάδων αφορά σε ώρες που θα έχουν εξαντληθεί έως τον προγραμματισμένο χρόνο απόσυρσής τους.

Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα απόσυρσης των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ είναι το ακόλουθο:

2021: Καρδιά 3-4 (αποσύρθηκαν)

2022: Μεγαλόπολη 3, Αγ. Δημήτριος 1-4

2023: Αγ. Δημήτριος 5, Μελίτη 1, Μεγαλόπολη 4

2025: Πτολεμαΐδα 5 (μετατροπή σε Φ.Α.)

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...