317
Ο Πούτιν στην βεράντα της θερινής κατοικίας του Μακρόν στη νότια Γαλλία: το ύφος των δυο ανδρών είναι χαρακτηριστικό | Reuters

Πούτιν σε Μακρόν: Δεν θέλουμε «Κίτρινα Γιλέκα» στη Μόσχα

Protagon Team Protagon Team 19 Αυγούστου 2019, 21:05
Ο Πούτιν στην βεράντα της θερινής κατοικίας του Μακρόν στη νότια Γαλλία: το ύφος των δυο ανδρών είναι χαρακτηριστικό
|Reuters

Πούτιν σε Μακρόν: Δεν θέλουμε «Κίτρινα Γιλέκα» στη Μόσχα

Protagon Team Protagon Team 19 Αυγούστου 2019, 21:05

Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν σε συνάντησή του με τον Βλαντίμιρ Πούτιν ζήτησε από τη Ρωσία να σεβαστεί τις δημοκρατικές αρχές.

«Δεν θέλουμε “Κίτρινα Γιλέκα” στη Μόσχα», ήταν η απάντηση του ρώσου ομολόγου του.

Ο Μακρόν δήλωσε ότι η Μόσχα οφείλει να τηρεί τις θεμελιώδεις δημοκρατικές αρχές, σημειώνοντας ότι είναι ορθό να διατηρείται ο διάλογος μεταξύ των χωρών, ιδίως σε θέματα διεθνών κρίσεων.

Ο Μακρόν, που υποδέχτηκε τον Ρώσο ηγέτη στη θερινή κατοικία του στη νότια Γαλλία, εξέφρασε την ελπίδα ότι οι δυο τους θα σημειώσουν πρόοδο στο θέμα της εξεύρεσης μια ειρηνικής λύσης για την κρίση στην Ουκρανία, προσθέτοντας ότι ο νέος πρόεδρος της χώρας έτεινε κλάδο ελαίας στον Πούτιν.

«Αυτό το καλοκαίρι ζητήσαμε να υπάρξει ελευθερία στις διαδηλώσεις, ελευθερία λόγου, ελευθερία γνώμης και το δικαίωμα συμμετοχής στις εκλογές, που θα πρέπει να γίνει πλήρως σεβαστό στη Ρωσία, όπως και σε όλα τα άλλα μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης», είπε ο Γάλλος πρόεδρος στην κοινή συνέντευξη Τύπου.

«Επειδή πιστεύω σε μια ευρωπαϊκή Ρωσία», τόνισε, τασσόμενος υπέρ της προσέγγισης της ΕΕ με το Κρεμλίνο.

«Παρά τις παρεξηγήσεις των τελευταίων δεκαετιών, τις συζητήσεις για τη σχέση της με τη Δύση, η Ρωσία είναι Ευρωπαία και πρέπει να ξαναβρούμε μια αρχιτεκτονική της ασφάλειας και της εμπιστοσύνης μεταξύ της ΕΕ και της Ρωσίας», πρόσθεσε.

Σχολιάζοντας την προτροπή του Μακρόν, ο Πούτιν είπε ότι η Μόσχα δεν θέλει διαδηλώσεις του τύπου των «Κίτρινων Γιλέκων» που συγκλόνισαν για μήνες τη Γαλλία, αλλά δεν έχει πρόβλημα με τις ειρηνικές διαμαρτυρίες.

Στις πρώτες δηλώσεις του για το θέμα αυτό εδώ αφότου ξεκίνησαν οι κινητοποιήσεις, τόνισε ότι οι διαδηλωτές οφείλουν να τηρούν τον νόμο.

Απαντώντας σε μια ερώτηση δημοσιογράφου, ο Πούτιν είπε ότι όσοι κρίνονται ένοχοι για παραβίαση της ρωσικής νομοθεσίας περί διαδηλώσεων θα τιμωρούνται και ότι κανείς δεν έχει το δικαίωμα να υποκινεί συγκρούσεις.

Ο Μακρόν και ο Πούτιν είπαν ότι θα συζητήσουν επίσης τρόπους για την αποκλιμάκωση της έντασης στο Ιράν, τον πόλεμο στη Συρία και θέματα που αφορούν τον έλεγχο των εξοπλισμών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...