415
Αφγανοί στρατιώτες στην Κάνταχαρ | REUTERS/Danish Siddiqui

Πούτιν σε Μπάιντεν: Ελάτε στις δικές μας βάσεις για να κατασκοπεύετε τους Ταλιμπάν

Protagon Team Protagon Team 19 Ιουλίου 2021, 18:45
Αφγανοί στρατιώτες στην Κάνταχαρ
|REUTERS/Danish Siddiqui

Πούτιν σε Μπάιντεν: Ελάτε στις δικές μας βάσεις για να κατασκοπεύετε τους Ταλιμπάν

Protagon Team Protagon Team 19 Ιουλίου 2021, 18:45

Η κρίση στο Αφγανιστάν βαθαίνει και ο φόβος για την επέλαση των Ταλιμπάν μεγαλώνει καθώς οι Αμερικανοί ολοκληρώνουν την αποχώρησή τους έπειτα από 20 χρόνια παρουσίας.

Κι ενώ ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Αντονι Μπλίνκεν, συνομιλούσε με πρώην σοβιετικές δημοκρατίες που συνορεύουν με το Αφγανιστάν, για την διατήρηση αμερικανικών δυνάμεων ασφαλείας στο έδαφός τους, ο Βλαντίμιρ Πούτιν αιφνιδίασε τον Τζο Μπάιντεν στη Γενεύη, προτείνοντάς του να χρησιμοποιήσουν οι Αμερικανοί τις ρωσικές βάσεις στη Κιργιζία και το Τατζικιστάν.

Οπως γράφουν οι Times, που επικαλούνται η ρωσική εφημερίδα Kommersant, ο ρώσος πρόεδρος είπε ότι οι Αμερικανοί μπορούν να χρησιμοποιούν τις ρωσικές βάσεις για να συλλέγουν πληροφορίες για τους Ταλιμπάν και να στέλνουν drones στο Αφγανιστάν. Δεν αναφέρεται αν η πρόταση συμπεριελάμβανε την εγκατάσταση στρατιωτικής δύναμης των ΗΠΑ στις βάσεις.

Η μεγαλύτερη βάση της Ρωσίας στο εξωτερικό βρίσκεται στο Τατζικιστάν, κοντά στα σύνορα με το Αφγανιστάν με 6.000 στρατιώτες. Διατηρεί επίσης μία μικρότερη βάση στη Κιργιζία, 750 χλμ από το Αφγανιστάν.

Και οι δύο χώρες είναι μέλη στρατιωτικής συμμαχίας με επικεφαλής τη Ρωσία.

Η ρωσική εφημερίδα σημείωσε ότι η Ουάσινγκτον δεν έχει απαντήσει στην πρόταση Πούτιν.

Στο μεταξύ, οι Ταλιμπάν προελαύνουν και ισχυρίζονται ότι έχουν καταλάβει το 85% του Αφγανιστάν.

Η αποχώρηση των Αμερικανών δυσκολεύει τα σχέδια των Ρώσων, οι οποίοι φοβούνται ότι θα έχει ως αποτέλεσμα την αποσταθεροποίηση της κεντρικής Ασίας, κοντά στα σύνορά της. Πέρυσι, ο Πούτιν είχε παραδεχτεί ότι η παρουσία των αμερικανικών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν είχε βοηθήσει στη σταθερότητα της χώρας.

Από την άλλη, το Κρεμλίνο δεν θέλει συνεργασία των Αμερικανών με πρών σοβιετικές δημοκρατίες, και μάλιστα προειδοποίησε τον Λευκό Οίκο να μην ανοίξει νέες βάσεις στην περιοχή. Αλλωστε καμία χώρα δεν θα μπορούσε να δεχθεί αμερικανική βάση στο έδαφός της χωρίς την έγκριση της Μόσχας.

Ο Σεργκέι Λαβρόφ, ΥΠΕΞ της Ρωσίας, δήλωσε την Παρασκευή ότι η βιαστική αποχώρηση των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ από το Αφγανιστάν έβαλε σε κίνδυνο το μέλλον της χώρας. Πρόσθεσε ότι η κρίση έχει επαναφέρει δριμύτερη την απειλή της τρομοκρατίας από τους ισλαμιστές και ότι το εμπόριο ναρκωτικών στην περιοχή έχει αυξηθεί σε πρωτοφανή επίπεδα.

Το Κρεμλίνο ζητά από την κυβέρνηση του Αφγανιστάν να διαπραγματευτεί με τους Ταλιμπάν για να συνεργαστούν στη διακυβέρνηση της χώρας. Την περασμένη εβδομάδα, αντιπροσωπεία των Ταλιμπάν μετέβη στη Μόσχα, όπου διαβεβαίωσε το Κρεμλίνο ότι δεν θα επιτεθούν σε γειτονικές χώρες. Αλλά η ανησυχία για αποσταθεροποίηση παραμένει.

Οι Ρώσοι διεξήγαγαν στρατιωτικά γυμνάσια στο Τατζικιστάν, την περασμένη εβδομάδα, με στρατιωτικά ελικόπτερα και 1.000 στρατιώτες. Παρόμοιες ασκήσεις θα γίνουν με τη συμμετοχή του στρατού του Τατζικιστάν, της Κιργιζίας και του Ουζμπεκιστάν, τους δύο επόμενους μήνες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...