456
| CreativeProtagon

Πούτιν ο… Μέγας: Παρομοίασε τον εαυτό του με τον τσάρο Πέτρο Α’

Protagon Team Protagon Team 10 Ιουνίου 2022, 18:18
|CreativeProtagon

Πούτιν ο… Μέγας: Παρομοίασε τον εαυτό του με τον τσάρο Πέτρο Α’

Protagon Team Protagon Team 10 Ιουνίου 2022, 18:18

Με τον Μεγάλο Πέτρο συγκρίνει τον εαυτό του ο Βλαντίμιρ Πούτιν, ταυτίζοντας τη δική του εισβολή στην Ουκρανία με τους αγώνες του τσάρου του 18ου αιώνα να κερδίσει εδάφη για τη Ρωσία.

Ο τσάρος πολεμούσε τη Σουηδία και εισέβαλε στα εδάφη της, καθώς και στη Φινλανδία, ένα μέρος της Εσθονίας και τη Λετονία.

«Μόλις επισκεφθήκαμε μια έκθεση αφιερωμένη στα 350 χρόνια από τη γέννηση του Μεγάλου Πέτρου. Είναι συγκλονιστικό, όμως σχεδόν τίποτα δεν άλλαξε. Ο Πέτρος ο Μέγας διεξήγαγε τον Μεγάλο Βόρειο Πόλεμο επί 21 χρόνια. Θα είχε κανείς την εντύπωση πως όταν ήταν σε πόλεμο με τη Σουηδία, πήρε κάτι από αυτούς. Δεν τους πήρε τίποτα, επέστρεψε (στη Ρωσία) ό,τι ήταν δικό της», είπε ο Πούτιν μιλώντας σε νέους επιχειρηματίες στη Μόσχα.

«Οταν ίδρυσε μια νέα πρωτεύουσα (σ.σ. την Αγία Πετρούπολη), καμία από τις χώρες της Ευρώπης δεν αναγνώριζε αυτό το έδαφος ως ρωσικό. Ολοι το θεωρούσαν μέρος της Σουηδίας. Ομως, εξ αμνημονεύτων χρόνων ζούσαν εκεί Σλάβοι, δίπλα στους Φινοουγγρικούς λαούς. Ξαναπήρε πίσω και ενίσχυσε» τα εδάφη αυτά, πρόσθεσε.

«Προφανώς, επαφίεται σε εμάς να ξαναπάρουμε πίσω (ό,τι ανήκει στη Ρωσία) και να ενισχύσουμε» (τη χώρα), συνέχισε, αναφερόμενος στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

«Ναι, υπήρξαν εποχές στην ιστορία της χώρας μας που υποχρεωθήκαμε να υποχωρήσουμε, όμως μόνο για να ανασυγκροτήσουμε τις δυνάμεις και να προχωρήσουμε προς τα εμπρός», κατέληξε.

Ο Μέγας Πέτρος, ένας απολυταρχικός και ταυτόχρονα εκσυγχρονιστής ηγεμόνας, κυβέρνησε επί 43 χρόνια και έδωσε το όνομά του σε μια νέα πρωτεύουσα, την Αγία Πετρούπολη –απ’ όπου κατάγεται ο Πούτιν– την οποία έχτισε σε εδάφη που κατέλαβε από τους Σουηδούς. Το πολύ δύσκολο εγχείρημα κόστισε δεκάδες χιλιάδες ζωές εργατών, καθώς η πόλη χτίσθηκε στους βάλτους.

Η ήττα της Σουηδίας στον Μεγάλο Βόρειο Πόλεμο (1700-1721) κατέστησε τη Ρωσία την κυριότερη δύναμη στη Βαλτική και σημαντικό παράγοντα που επηρέαζε τις ευρωπαϊκές υποθέσεις.

Ο Πούτιν, που βρίσκεται στο Κρεμλίνο επί 23 χρόνια, δεν έκρυψε την πρόθεσή του να κατακτήσει εδάφη για να επεκτείνει τα σύνορα της Ρωσίας.

Σύμβουλος του Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι ο Πούτιν είπε και ανοιχτά πλέον αυτό που ονειρεύεται, μία Μεγάλη Ρωσία και ότι για αυτό δεν μπορεί κανείς να διαπραγματευτεί μαζί του. «Δεν πρέπει να μιλάμε πια για το πώς μπορεί η Ρωσία να γλιτώσει από την ταπείνωση», είπε ο Μιχαϊλο Ποντόλιακ.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Σουηδίας, Καρλ Μπιλντ πρόσθεσε ότι αυτό που είπε ο Πούτιν ισοδυναμεί «με χρόνια πολέμων».

Στο πρόσφατο παρελθόν, ο Πούτιν έχει δείξει μεγάλο ενδιαφέρον για τη ρωσική ιστορία, κατηγορώντας τον Λένιν ότι η χώρα έχασε εδάφη εξαιτίας του και πλέκοντας το εγκώμιο του Στάλιν που «δημιούργησε ένα συγκεντρωτικό και απόλυτα ενωμένο κράτος».

Οπως σημείωσε πάντως, ο Αντρέι Κολέσνικοφ, ρώσος πολιτικός αναλυτής, ο ρώσος πρόεδρος μάλλον «τα έχει μπερδέψει»: «Ο Πέτρος ο Μέγας άνοιξε ένα “παράθυρο στην Ευρώπη” (όπως χαρακτήρισε την Αγία Πετρούπολη), ο Πούτιν το καταστρέφει», ανέφερε ο Guardian.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...