272
| Sputnik/Pavel Bednyakov/Pool via REUTERS

Πούτιν: Κι αν υιοθετήσουμε κι εμείς, όπως οι Αμερικανοί, το δόγμα του προληπτικού χτυπήματος;

Protagon Team Protagon Team 10 Δεκεμβρίου 2022, 09:37
|Sputnik/Pavel Bednyakov/Pool via REUTERS

Πούτιν: Κι αν υιοθετήσουμε κι εμείς, όπως οι Αμερικανοί, το δόγμα του προληπτικού χτυπήματος;

Protagon Team Protagon Team 10 Δεκεμβρίου 2022, 09:37

Η Ρωσία θα μπορούσε να τροποποιήσει το στρατιωτικό δόγμα της, εισάγοντας την πιθανότητα «προληπτικού πλήγματος» για τον αφοπλισμό του εχθρού: αυτό δήλωσε ο ίδιος ο  Βλαντίμιρ Πούτιν. Ο ρώσος πρόεδρος απάντησε σε ερώτηση δημοσιογράφου, ο οποίος του ζήτησε να διευκρινίσει πρόσφατες δηλώσεις του για τη χρήση πυρηνικών όπλων.

Λίγες ημέρες μετά την προειδοποίησή του ότι ο κίνδυνος πυρηνικού πολέμου αυξάνεται αλλά η Ρωσία δεν θα χτυπήσει πρώτη, ο Πούτιν είπε πως η Μόσχα εξετάζει το ενδεχόμενο να υιοθετήσει το δόγμα της Ουάσινγκτον περί «προληπτικού πλήγματος».

«Κατ’ αρχάς, οι ΗΠΑ ήταν εκείνες που ανέπτυξαν το δόγμα περί προληπτικού πλήγματος», είπε ο ρώσος πρόεδρος Πούτιν σε δημοσιογράφους μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψής του στο Κιργιστάν. Η Μόσχα θα έπρεπε ίσως να εξετάσει το ενδεχόμενο να υιοθετήσει τις «ιδέες που ανέπτυξαν οι Αμερικανοί για τη θωράκιση της ασφάλειάς τους» συνέχισε, προτού συμπληρώσει: «απλώς το σκεφτόμαστε».

Ο πρόεδρος της Ρωσίας υποστήριξε ότι οι πύραυλοι Κρουζ και τα υπερηχητικά συστήματα της χώρας του είναι «πιο σύγχρονα και πιο αποτελεσματικά» από τα αντίστοιχα των Ηνωμένων Πολιτειών.

Την Τετάρτη ο Πούτιν διαβεβαίωσε ότι η Μόσχα «σε καμία περίπτωση» δεν θα χρησιμοποιούσε πρώτη πυρηνικά όπλα.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του ρώσου προέδρου, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών είχε υπογραμμίσει πως «κάθε αναφορά σε σχέση με τα πυρηνικά όπλα, έστω και αόριστη, είναι απολύτως ανεύθυνη».

Το φάσμα ενδεχόμενου πυρηνικού πολέμου επέστρεψε στο προσκήνιο μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, καταδεικνύοντας τη διάβρωση της παγκόσμιας αρχιτεκτονικής για την ασφάλεια, η οποία χρονολογείται από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου.

Το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) επεσήμανε πως οι πρόσφατες στρατιωτικές αποτυχίες της Ρωσίας στο μέτωπο της Ουκρανίας έχουν εγείρει φόβους ότι η Μόσχα εξετάζει το ενδεχόμενο να καταφύγει στο πυρηνικό οπλοστάσιό της.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...