1149
Ο ρώσος πρόεδρος ζητά από δημοσιογράφο να του θέσει ερώτηση | REUTERS/Maxim Shemetov

Πούτιν: «Κατεβαίνω στις εκλογές το 2018 ως ανεξάρτητος υποψήφιος»

Protagon Team Protagon Team 14 Δεκεμβρίου 2017, 20:55
Ο ρώσος πρόεδρος ζητά από δημοσιογράφο να του θέσει ερώτηση
|REUTERS/Maxim Shemetov

Πούτιν: «Κατεβαίνω στις εκλογές το 2018 ως ανεξάρτητος υποψήφιος»

Protagon Team Protagon Team 14 Δεκεμβρίου 2017, 20:55

Οπως συνηθίζεται τα τελευταία χρόνια, η ετήσια – μαραθώνια – συνέντευξη Πούτιν εφ’ όλης της ύλης παρουσίασε και φέτος μεγάλο ενδιαφέρον. Οι πρώτες αναφορές υπογραμμίζουν ότι ο ρώσος πρόεδρος μίλησε για όλα και οι απαντήσεις του είναι βέβαιο ότι θα συζητηθούν.

«Θα κατέβω ως ανεξάρτητος υποψήφιος και όχι με το κυβερνών κόμμα Ενωμένη Ρωσία που ο λαός απεχθάνεται», είπε στους εμβρόντητους δημοσιογράφους, που τον παρακολουθούσαν στην καθιερωμένη ετήσια συνέντευξη Tύπου του, ο ισχυρός άνδρας της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο Πούτιν προσέρχεται για τη συνέντευξη Τύπου (REUTERS/Maxim Shemetov)
Ο Πούτιν προσέρχεται για τη συνέντευξη Τύπου (REUTERS/Maxim Shemetov)

Ο ραδιοφωνικός σταθμός «Govorit Moskva» έκανε την πρώτη ερώτηση στον ρώσο πρόεδρο. Και έβγαλε «λαβράκι»:

«Ποιος είναι ο στόχος σας για την επόμενη προεδρική καμπάνια αν θα κερδίσετε τις εκλογές το 2018;», με τον Πούτιν να επισημαίνει: «Θα κατέβω ως ανεξάρτητος υποψήφιος και όχι με το κυβερνών κόμμα Ενωμένη Ρωσία που ο λαός απεχθάνεται».

Ο Πούτιν, σύμφωνα με τον Guardian, εξήρε επίσης την αναγκαιότητα διαφορετικών γλωσσών σε ρωσικές περιοχές επισημαίνοντας ότι οι τοπικές κουλτούρες θα πρέπει να προστατεύονται σε μέρη.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου: «Ποιος είναι ο Πούτιν, από πολιτικής άποψης», ο ρώσος πρόεδρος υποστηρίζει ότι θα ήθελε να είναι κάποιος που να απολαμβάνει την ευρεία υποστήριξη του ρωσικού λαού.

Σε ό,τι αφορά τους πολιτικούς του αντιπάλους στη Ρωσία, ο Πούτιν έκανε αναφορά σε στατιστικά στοιχεία σχετικά με τη ρωσική οικονομία και τον τομέα της Υγείας, τα οποία -υπό την ηγεσία του- «δείχνουν ότι όλα βαίνουν ομαλά», όπως ο ίδιος τόνισε.

«Η αντιπολίτευση χρειάζεται προτάσεις για το πώς να κάνει τα πράγματα καλύτερα… Υπάρχουν αμφιβολίες μεταξύ των ρώσων πολιτών ότι η αντιπολίτευση έχει κάνει ρεαλιστικές προτάσεις γι’ αυτά τα ζητήματα», προσθέτει. Σημείωσε, επίσης, ότι το πολιτικό σύστημα της Ρωσίας θα πρέπει να είναι ανταγωνιστικό, ωστόσο η αντιπολίτευση δεν έχει να παρουσιάσει κάποιον ισχυρό υποψήφιο.

(REUTERS/Maxim Shemetov)
(REUTERS/Maxim Shemetov)

Τόνισε δε χαρακτηριστικά για τους αντιπάλους του ότι «προκαλούν πολύ θόρυβο, χωρίς όμως να έχουν να προσφέρουν κάτι ουσιαστικό στον λαό».

Η Ρωσία ξεπέρασε δυο ισχυρά οικονομικά σοκ, συνέχισε ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, την ισχυρή πτώση των διεθνών τιμών του πετρελαίου και «εξωτερικούς περιορισμούς», διευκρινίζοντας πως εννοεί τις «αποκαλούμενες ως κυρώσεις». Ο Πούτιν υποστήριξε ότι οι κυρώσεις δεν έπληξαν τη ρωσική οικονομία τόσο ισχυρά όσο η κατακόρυφη πτώση των διεθνών τιμών του πετρελαίου, αλλά σίγουρα επηρέασαν τις επιδόσεις της. Ο Πούτιν ένιωσε την ανάγκη να τονίσει ότι τα στοιχεία που δίνονται στη δημοσιότητα είναι πραγματικά. Το ΑΕΠ της χώρας αυξήθηκε κατά 1,6% και η βιομηχανική παραγωγή επίσης σημείωσε αύξηση στο ίδιο ποσοστό. Η αυτοκινητοβιομηχανία, η ελαφρά βιομηχανία και η αγροτική παραγωγή σημείωσαν καλό ποσοστό ανάπτυξης, ανέφερε.

Ερωτηθείς για τις συμφωνίες πυραύλων και τη συνθήκη START, αν θα επιβιώσει κι αν θα υπάρξει ένας νέος αγώνας στον τομέα των εξοπλισμών, ο Πούτιν επεσήμανε ρίχνοντας… σπόντες στην κυβέρνηση Τραμπ: «Δεν αποχωρήσαμε από τις θεμελιώδεις πυραυλικές συνθήκες – τη συνθήκη ΑBM – οι ΗΠΑ το έκαναν αυτό», επισήμανε ο ρώσος πρόεδρος.

«Οι ΗΠΑ εγκατέστησαν αμυντικούς πυραύλους στη Ρουμανία, τους “Aegis” , και τους μετακίνησαν σε παραθαλάσσιες περιοχές», τόνισε ο Πούτιν.

Σε άλλη ερώτηση του τηλεοπτικού καναλιού «Rossiya 1», αναφέρθηκε στο θέμα της Αρκτικής.

«Τα θέματα ασφάλειας στην Αρκτική είναι επίσης ζωτικής σημασίας», είπε ο Πούτιν. «Η Αρκτική θα κάνει τη Ρωσία πλούσια, εκεί είναι οι πηγές ενέργειας», πρόσθεσε. Ωστόσο, υπογράμμισε ότι πρέπει να ληφθούν υπόψη τα περιβαλλοντικά ζητήματα.

Οι ΗΠΑ έχουν αποχωρήσει de facto από τη Συνθήκη για τη μείωση των πυραύλων μέσου και μικρότερου βεληνεκούς (INF), αλλά η Ρωσία δεν πρόκειται να το κάνει, ξεκαθάρισε ακόμα ο Πούτιν.

Οι φόροι δεν θα αυξηθούν μέχρι τα τέλη του 2018, υποσχέθηκε ο Πούτιν στον ρωσικό λαό.

Μια συνέντευξη η οποία δεν αφορούσε μόνο τους Ρώσους REUTERS/Maxim Shemetov
Μια συνέντευξη η οποία δεν αφορούσε μόνο τους Ρώσους REUTERS/Maxim Shemetov

Σχετικά με το θέμα των ρωσοαμερικανικών επαφών κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ, ο ρώσος πρόεδρος επισήμανε ότι: «Αυτό επινοήθηκε από τους πολέμιους του προέδρου Τραμπ. Αυτοί οι άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν ότι υπονομεύουν τη δική τους χώρα, δεν δείχνουν σεβασμό προς τους Αμερικανούς που ψήφισαν τον Τραμπ».

Σε ό,τι αφορά τις επαφές μεταξύ ρώσων και αμερικανών διπλωματών, ο Πούτιν υποστηρίζει ότι είναι συνηθισμένη πρακτική για τους διπλωμάτες να μιλάνε: «Τι είναι τόσο παράξενο σε αυτό; Γιατί έχετε αυτή τη ρωσική υστερία της κατασκοπείας;».

Ο Πούτιν πρόσθεσε ότι «εναπόκειται στον αμερικανικό λαό να εκτιμήσει τον Τραμπ, όχι εγώ… Αλλά κοιτάξτε τις αγορές, είναι πάνω, υποδεικνύοντας στους επενδυτές να τον εμπιστεύονται».

«Σεβόμαστε επίσης την αντιπολίτευση των ΗΠΑ», τόνισε ο ρώσος πρόεδρος.

«Δεν ξέρω αν ο Τραμπ εξακολουθεί να έχει την ίδια επιθυμία να συνεργαστεί στενά μαζί μας, αλλά ελπίζω ότι μπορούμε να συνεργαστούμε στενά για μια σειρά θεμάτων», πρόσθεσε ο Πούτιν. Για την ακρίβεια, αναφερόμενος στην «κρίση» με τη Βόρεια Κορέα, ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι το εν λόγω ζήτημα αποτελεί έναν πιθανό τομέα συνεργασίας μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας. Επέμεινε, όμως, ότι η Ουάσινγκτον προκάλεσε τη Βόρεια Κορέα να παραβεί ορισμένες συμφωνίες και εξέφρασε τη θέση πως και οι δύο πλευρές «πρέπει να ηρεμήσουν».

Εν κατακλείδι, αναφέρθηκε στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου που θα διοργανωθεί στη Ρωσία, δίνοντας έναν αισιόδοξο τόνο. Από τα 12 στάδια που θα χρησιμοποιηθούν, υπάρχει μια καθυστέρηση δύο μηνών στα έργα σε ένα μόλις από αυτά – ένα πρόβλημα που υποσχέθηκε ότι θα αντιμετωπιστεί. Η Ρωσία έχει εμπειρία από επιτυχημένες διεθνείς διοργανώσεις, είπε και διαβεβαίωσε ότι όλα θα γίνουν στην ώρα τους, με ποιοτικό τρόπο.

Η Ξένια ακούει προσεκτικά τον Πούτιν (REUTERS/Maxim Shemetov)
Η Ξένια ακούει προσεκτικά τον Πούτιν (REUTERS/Maxim Shemetov)

Η ξανθιά Ξένια Σαμπτσάκ -πρώην μοντέλο και κοσμική τηλεπαρουσιάστρια, με οικογενειακούς δεσμούς με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, που ανακοίνωσε ότι θα είναι υποψήφια για τη ρωσική προεδρία- ήταν παρούσα στη συγκεκριμένη συνέντευξη Τύπου. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η Σαμπτσάκ έχει ελάχιστες πιθανότητες να νικήσει, καθώς τα ποσοστά δημοτικότητας του ρώσου προέδρου Πούτιν παραμένουν ισχυρά.

Πάντως, έθεσε μια ερώτηση, την ώρα που ο ρώσος πρόεδρος αναφέρθηκε στα της αντιπολίτευσης: «Οι Αρχές φοβούνται τον έντιμο ανταγωνισμό;», ήταν η αιχμή, με φόντο τον Αλεξέι Ναβάλνι ο οποίος προτίθεται να συμμετάσχει στις προεδρικές εκλογές της 18ης Μαρτίου του 2018, αλλά οι ρωσικές αρχές δηλώνουν ότι ο ηγέτης της αντιπολίτευσης δεν έχει το δικαίωμα εξαιτίας δικαστικών υποθέσεων που εκκρεμούν εις βάρος του. Παρ’ όλα αυτά, ο Αλεξέι Ναβάλνι συνεχίζει κανονικά την προεκλογική του εκστρατεία.

Η Ξένια, όπου κι αν πάει, συγκεντρώνει τα φλας των φωτογράφων (REUTERS/Maxim Shemetov)
Η Ξένια, όπου κι αν πάει, συγκεντρώνει τα φλας των φωτογράφων (REUTERS/Maxim Shemetov)

Σε απάντηση, ο Πούτιν συνέκρινε τον Ναβάλνι με τον πρώην γεωργιανό πρόεδρο Σαακασβίλι, ο οποίος κατηγορείται ότι προσπάθησε να προκαλέσει αναταραχές στην Ουκρανία. Αν και ο Βλαντίμιρ, με μαεστρία, αρνήθηκε να αναφερθεί ονομαστικά στον Ναβάλνι, συνέχισε λέγοντας: «Θέλοντας να ζήσουμε ξανά τα ίδια; Τα έχουμε ζήσει όλα αυτά, στο παρελθόν».
Και κάπως έτσι, έστω και προσωρινά, έκλεισε και αυτό το θέμα. Και πίσω του, οι προβολείς από αυτή την ετήσια συνέντευξη…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...