289
Στιγμιότυπο από την τηλεδιάσκεψη των δύο ηγετών | Sputnik/Alexei Nikolsky/Kremlin via REUTERS

Πούτιν και Σι υπέγραψαν συνθήκη φιλίας και συνεργασίας

Protagon Team Protagon Team 29 Ιουνίου 2021, 11:46
Στιγμιότυπο από την τηλεδιάσκεψη των δύο ηγετών
|Sputnik/Alexei Nikolsky/Kremlin via REUTERS

Πούτιν και Σι υπέγραψαν συνθήκη φιλίας και συνεργασίας

Protagon Team Protagon Team 29 Ιουνίου 2021, 11:46

Είκοσι χρόνια μετά την ρωσοκινεζική Συνθήκη φιλίας και συνεργασίας, ο Βλαντίμιρ Πούτιν και o Σι Τζινπίνγκ ανακοίνωσαν επισήμως την επέκτασή της.

Η προηγούμενη είχε υπογραφεί τον Ιούλιο του 2001, από τον Πούτιν και τον τότε κινέζο πρόεδρο Τσιάνγκ Ζεμίν.

Ετσι, Κίνα και Ρωσία συμφώνησαν να αλληλοϋποστηριχθούν σε περίπτωση εδαφικών αξιώσεων (στην Κριμαία και την Ταϊβάν) την ώρα που οι σχέσεις και των δύο χωρών βρίσκονται σε κρίση με τη Δύση.

Τον Μάρτιο, ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, σημείωσε πως η δυναμική συνεργασία που χαρακτηρίζει τις ρωσοκινεζικές σχέσεις τα τελευταία 20 χρόνια, απέδειξε πως η Συνθήκη πέρασε με επιτυχία το τεστ του χρόνου και τις απαιτήσεις που έχουν οριστεί και οι οποίες εκπληρώθηκαν.

Η εν λόγω Συνθήκη περιλαμβάνει 25 άρθρα, τα οποία καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων. Τον περασμένο Μάρτιο είχε ανακοινωθεί η πενταετής επέκτασή της, και τώρα επιβεβαιώθηκε επισήμως.

Η Μόσχα και το Πεκίνο δεν έχουν εδαφικές διαφορές και είναι έτοιμες να κάνουν τα κοινά σύνορά τους ζώνη αιώνιας ειρήνης και φιλίας, δήλωσε ο Πούτιν.

«Είναι σημαντικό να δηλώσουμε πως δεν υπάρχουν εδαφικές αξιώσεις, οι δύο χώρες είναι έτοιμες να μετατρέψουν τα κοινά σύνορα σε ζώνη αιώνιας ειρήνης και φιλίας… Κάναμε πολλά για να το επιτύχουμε… Προσπαθήσαμε χρόνια για αυτό και πετύχαμε το απαραίτητο αποτέλεσμα που τόσο η Κίνα όσο και η Ρωσία θεωρούν αποδεκτό» επεσήμανε, σε τηλεδιάσκεψη με τον κινέζο ομόλογό του.

Παράλληλα, επεσήμανε πως η συνεργασία των δύο πλευρών αποτελεί σταθεροποιητικό παράγοντα σε περίοδο με έντονες γεωπολιτικές αστάθειες.

Ο κινέζος πρόεδρος είπε ότι, υπό την καθοδήγηση του πνεύματος της Συνθήκης, η Κίνα και η Ρωσία θα συνεχίσουν να επικεντρώνουν τις προσπάθειές τους και να προχωρούν με αποφασιστικότητα, ανεξάρτητα από το πόσα εμπόδια υπάρχουν στην πορεία τους.

«Οι σημερινές σχέσεις Κίνας-Ρωσίας είναι ώριμες και σταθερές και μπορούν να αντέξουν τη δοκιμασία οποιασδήποτε διεθνούς καταιγίδας», δήλωσε ο Σι.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...