251
Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν μετά από συνέντευξη Τύπου στο Κιργιστάν | Sputnik/Sergei Bobylyov/Pool via REUTERS

Πούτιν: «Είμαστε έτοιμοι για συμφωνίες, αλλά…»

Protagon Team Protagon Team 9 Δεκεμβρίου 2022, 18:56
Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν μετά από συνέντευξη Τύπου στο Κιργιστάν
|Sputnik/Sergei Bobylyov/Pool via REUTERS

Πούτιν: «Είμαστε έτοιμοι για συμφωνίες, αλλά…»

Protagon Team Protagon Team 9 Δεκεμβρίου 2022, 18:56

Μια συμφωνία θα είναι «εν τέλει» αναγκαία για να τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, παραδέχτηκε την Παρασκευή ο Βλαντίμιρ Πούτιν, διατυπώνοντας ωστόσο αμφιβολίες για την «εμπιστοσύνη» που μπορεί, σύμφωνα με τον ίδιο, να έχει η Μόσχα στους συνομιλητές της.

«Στο τέλος θα πρέπει να καταλήξουμε σε μια συμφωνία. Εχω ήδη πει πολλές φορές ότι είμαστε έτοιμοι για διευθετήσεις, είμαστε ανοιχτοί, αλλά αυτό μας αναγκάζει να σκεφτούμε με ποιον έχουμε να κάνουμε», είπε ο ρώσος πρόεδρος στο περιθώριο μιας περιφερειακής συνόδου κορυφής στο Κιργιστάν.

Ο Πούτιν αντιδρούσε στις πρόσφατες δηλώσεις της πρώην καγκελαρίου της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ, η οποία είπε ότι η συμφωνία του Μινσκ του 2014 μεταξύ Μόσχας και Κιέβου, που υπογράφηκε υπό την αιγίδα του ΟΑΣΕ, έδωσε στην Ουκρανία χρόνο να ενισχυθεί σε περίπτωση μιας ένοπλης σύγκρουσης με τη Ρωσία.

«Η συμφωνία του Μινσκ του 2014 ήταν μια προσπάθεια να δοθεί χρόνος στην Ουκρανία. Το εκμεταλλεύθηκε, όπως βλέπουμε σήμερα. Η Ουκρανία του 2014/2015 δεν ήταν η Ουκρανία του σήμερα (…) Οπως είδαμε, στις αρχές του 2015, ο Πούτιν θα μπορούσε εύκολα να την είχε συνθλίψει» είπε η Μέρκελ στην εφημερίδα Die Zeit.

Ο Πούτιν δήλωσε «απογοητευμένος» από αυτές τις δηλώσεις. «Αυτό προφανώς θέτει ζήτημα εμπιστοσύνης. Και η εμπιστοσύνη είναι σχεδόν μηδενική, Μετά από τέτοιες δηλώσεις, το φυσιολογικό ερώτημα είναι “πώς θα βρούμε μια συμφωνία;”. Και μπορούμε να συνεννοηθούμε με κάποιον; Και με ποιες εγγυήσεις;».

«Ισως θα έπρεπε να τα είχαμε ξεκινήσει όλα αυτά νωρίτερα (την επίθεση στην Ουκρανία). Βασιστήκαμε όμως στην πιθανότητα να βρούμε μια συμφωνία στο πλαίσιο των συμφωνιών του Μινσκ», συμπλήρωσε ο ρώσος πρόεδρος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...