1297
Από την ντάτσα του έξω από τη Μόσχα και μέσω «βιντεοκλήσης» ο Βλαντίμιρ Πούτιν απευθύνει το καθιερωμένο ετήσιο μήνυμά του στους Ρώσους | REUTERS/Maxim Shemetov

Πούτιν: Αν θέλαμε να σκοτώσουμε τον Ναβάλνι θα είχαμε τελειώσει τη δουλειά

Protagon Team Protagon Team 17 Δεκεμβρίου 2020, 19:07
Από την ντάτσα του έξω από τη Μόσχα και μέσω «βιντεοκλήσης» ο Βλαντίμιρ Πούτιν απευθύνει το καθιερωμένο ετήσιο μήνυμά του στους Ρώσους
|REUTERS/Maxim Shemetov

Πούτιν: Αν θέλαμε να σκοτώσουμε τον Ναβάλνι θα είχαμε τελειώσει τη δουλειά

Protagon Team Protagon Team 17 Δεκεμβρίου 2020, 19:07

Την καθιερωμένη ετήσια συνέντευξη Τύπου για την κατάσταση της χώρας τη χρονιά που φεύγει, έδωσε την Πέμπτη, ο Βλαντίμιρ Πούτιν, απαντώντας σε ερωτήσεις για τους χάκερ και τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, τον Ντόναλντ Τραμπ και τον Τζο Μπάιντεν, τον κορονοϊό, αλλά και τον Αλεξέι Ναβάλνι.

Η μαραθώνια συνέντευξη, που διήρκεσε τέσσερις ώρες, είχε διαφορετική μορφή φέτος, λόγω των μέτρων για τον κορονοϊό. Αντί για το Κρεμλίνο, ο ρώσος πρόεδρος βρισκόταν στο σπίτι του, στο προάστιο της Μόσχας, Νόβο-Ογκαριόβο, και οι δημοσιογράφοι, από ΜΜΕ εγχώρια και διεθνή, παρακολουθούσαν από έξι κέντρα όλης της χώρας. Στη συνέχεια, δέχθηκε σχετικές ερωτήσεις από τους δημοσιογράφους, αλλά και (επιλεγμένους) πολίτες.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν οι απαντήσεις που έδωσε για τις κατηγορίες των ΗΠΑ εναντίον της Ρωσίας όσον αφορά την ανάμειξη χάκερ της ρωσικής κυβέρνησης στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές.

Ενας πρώην μουσικός και νυν δημοσιογράφος, ο Σεργκέι Σνούροφ, τόλμησε να κάνει την ερώτηση που όλοι θα ήθελαν: Γιατί οι ρώσοι χάκερ δεν βοήθησαν τον Τραμπ να επανεκλεγεί. Ο Πούτιν έγινε έξαλλος, γράφει η Washinton Post και αποκάλεσε την ερώτηση προβοκατόρικη. Απάντησε δε, πως το συμπέρασμα των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών ότι οι Ρώσοι χρησιμοποίησαν κόλπα στο Διαδίκτυο, εκστρατεία παραπληροφόρησης και άλλες μεθόδους για να βοηθήσουν τον Τραμπ να εκλεγεί το 2016, είναι «κατηγορίες που έγιναν για να χειροτερέψουν τις σχέσεις των δύο χωρών και για να χάσει το κύρος της η προεδρία του απερχόμενου προέδρου». Και έτσι, συνέχισε ο Πούτιν, οι ρωσοαμερικανικές σχέσεις είναι όμηροι των εσωτερικών υποθέσεων των Αμερικανών. «Κάτι που πιστεύω ότι εντέλει είναι το χειρότερο για τους ίδιους τους Αμερικανούς».

Μάλιστα, βρήκε την ευκαιρία να γυρίσει «μπούμερανγκ» τις κατηγορίες, λέγοντας ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες ανακατεύονται στα εσωτερικά της Ρωσίας και ότι βρίσκονται πίσω από τις έρευνες ρωσικών αντιπολιτευτικών ΜΜΕ για τις οικονομικές δραστηριότητες της οικογένειας Πούτιν (εδώ και εδώ). «Οι αληθινοί συντάκτες των άρθρων είναι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και οι αμερικανικές υπηρεσίες ασφαλείας. Αυτό έχει γίνει ξεκαθάρα με τις διαταγές τους. Είναι ολοφάνερο. Στόχος είναι να πάρουν εκδίκηση και να επηρεάσουν την κοινή γνώμη στη χώρα μας για να μπλεχτούν στα εσωτερικά μας», είπε, χωρίς όμως, να παραθέσει αποδεικτικά στοιχεία.

«Αυτός ο ασθενής στο Βερολίνο»

Στη συνέχεια, ο ρώσος πρόεδρος αναφέρθηκε σε ένα ακόμα ευαίσθητο για τον ίδιο ζήτημα, τη δηλητηρίαση του κύριου πολιτικού του αντιπάλου, Αλεξέι Ναβάλνι, αρχηγού της αντιπολίτευσης, τον Αύγουστο στη Σιβηρία.

Ηταν η πρώτη φορά που ο Πούτιν σχολίασε το γεγονός, μετά τις αποκαλύψεις αντιπολιτευτικού site ότι ρώσοι πράκτορες παρακολουθούσαν για χρόνια τον Ναβάλνι. Ο ίδιος ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, αλλά και μυστικές υπηρεσίες άλλων κρατών, έχουν υποδείξει το Κρεμλίνο ως ηθικό αυτουργό.

«Αυτή δεν είναι έρευνα (δημοσιογραφική). Είναι προσπάθεια να υιοθετήσουν αυτά που λένε οι αμερικανοί πράκτορες», είπε ο Πούτιν, ο οποίος δεν καταδέχθηκε καν να αναφέρει το όνομα του Ναβάλνι, αποκαλώντας τον ως «ο ασθενής στην κλινική του Βερολίνου».

Ο ρώσος πρόεδρος είπε ότι τον Ναβάλνι τον υποστηρίζουν οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες «και εννοείται ότι θα τον ακολουθούν και δικοί μας. Αυτό όμως, δεν σημαίνει ότι τον δηλητηρίασαν. Ποιος νοιάζεται για αυτόν; Αν το ήθελαν πραγματικά, θα είχαν τελειώσει τη δουλειά», πρόσθεσε με ιδιαίτερα κυνικό ύφος ο Πούτιν.

«Ο Μπάιντεν είναι έμπειρος πολιτικός, αλλά…»

Οσον αφορά τον Τζο Μπάιντεν, ο ρώσος πρόεδρος τόνισε ότι η ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και Ηνωμένων Πολιτειών στα επόμενα τέσσερα χρόνια θα εξαρτηθεί σε σημαντικό βαθμό από το ποιους  θα συμπεριλάβει στην κυβέρνησή του ο «έμπειρος πολιτικός».

«Αυτό θα εξαρτηθεί σε σημαντικό βαθμό από την νέα διοίκηση. Επαναλαμβάνω για μια ακόμη φορά: Ο ίδιος (ο Μπάιντεν) είναι πολύ έμπειρος, όλη του την ζωή είναι στην πολιτική. Υπάρχει η γνωστή έκφραση που λέει ότι τον βασιλιά τον κάνει η αυλή του. Αν και βλέπουμε ήδη αυτούς που διεκδικούν θέσεις-κλειδιά».

Ελπίζουμε, συνέχισε ο Πούτιν, ότι ο εκλεγμένος πρόεδρος θα ξεκαθαρίσει τα πράγματα χάρη στην εμπειρία του στην εσωτερική και εξωτερική πολιτική και ότι όλα τα προβλήματα που υπάρχουν -τουλάχιστον τα περισσότερα- θα λυθούν στη διάρκεια της  θητείας του.

Πάντως, οι ρώσοι δημοσιογράφοι φαίνεται πως έχουν και χιούμορ και έτσι κάποιος ρώτησε τον Πούτιν αν η Ρωσία δώσει άσυλο στον… Τραμπ. Ο ρώσος ηγέτης εμφανίστηκε ετοιμόλογος: «Δεν νομίζω ότι υπάρχει ανάγκη για τον κ. Τραμπ να έρθει και να ζητήσει άσυλο στη Ρωσία γιατί έχει την υποστήριξη του 50% του αμερικανικού λαού (κατά τον ρώσο πρόεδρο, τουλάχιστον). Εχει τεράστια βάση υποστηρικτών. Δεν θα φύγει από το αμερικανικό πολιτικό προσκήνιο», πρόσθεσε. Ισως ο ίδιος να γνωρίζει κάτι παραπάνω…

«Με τον κορονοϊό τα πήγαμε καλύτερα από άλλους»

Την πρώτη ώρα της συνέντευξης, ο Πούτιν μίλησε για τον κορονοϊό και τον τρόπο που χειρίστηκε την πανδημία η Ρωσία, καταλήγοντας στο συμπέρασμα, ότι δεν τα πήγε και τόσο άσχημα και μάλιστα καλύτερα από άλλες χώρες.

Σε ερώτηση που του έγινε για το αν ο ίδιος θεωρεί το 2020 ως μία κακή ή καλή χρονιά, απάντησε: «Παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε -και είναι τόσα πολλά, μία θάλασσα από προβλήματα- καταφέραμε να τα διαχειριστούμε». Είπε επίσης, ότι κανένα σύστημα υγείας στον κόσμο δεν ήταν προετοιμασμένο για μία πανδημία αυτής της έκτασης και ότι η Ρωσία τα πήγε καλά σε αυτόν τον τομέα.

Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα, η Ρωσία ξεπέρασε τα 25.000 κρούσματα την ημέρα. Τον Οκτώβριο, οι θάνατοι ξεπέρασαν τον αντίστοιχο μήνα του 2019, κατά 30%.

Οι δημοσιογράφοι που συμμετείχαν την ετήσια συνέντευξη του ρώσου προέδρου ήταν σαφώς λιγότεροι απ’ ότι στο παρελθόν, λόγω των αποστάσεων που επέβαλε ο κορονοϊός | REUTERS/Maxim Shemetov

Ευχαριστώντας τους συμπατριώτες του γιατί επέδειξαν «ενότητα απέναντι στην απειλή», τάχθηκε υπέρ του «μαζικού εμβολιασμού» του ρωσικού πληθυσμού. Σύμφωνα με την Washington Post, ο ρώσος πρόεδρος αποκάλυψε ότι δεν έχει εμβολιαστεί με το εμβόλο Sputnik V, διότι δεν δοκιμάστηκε σε άτομα άνω των 60 ετών και ο ίδιος είναι 68. «Ακούω τις συστάσεις των επιστημόνων μας και άρα, προς το παρόν, όπως συνιστούν οι ειδικοί, δεν το έκανα, αλλά θα το κάνω οπωσδήποτε όταν θα είναι αυτό δυνατό», εξήγησε ο ίδιος.

«Εχουμε ένα καλό εμβόλιο: ταυτόχρονα ασφαλές και αποτελεσματικό, με επίπεδο προστασίας 96% έως 97% σύμφωνα με τους ειδικούς», πρόσθεσε.

«Το Ναγκόρνο-Καραμπάχ είναι τμήμα του Αζερμπαϊτζάν»

Ο ρώσος πρόεδρος μίλησε και για τη σύγκρουση Αζέρων-Αρμενίων στον Καύκασο. «Τα εδάφη του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, από την άποψη του Διεθνούς Δικαίου, είναι τμήματα του Αζερμπαϊτζάν», δήλωσε, επισημαίνοντας ότι η κατάσταση στην περιοχή βγήκε εκτός ελέγχου, αλλά όχι εξαιτίας εξωτερικής παρέμβασης. «Πολλές φορές δημιουργούνταν τριβές, ανταλλαγή πυρών και μικροσυγκρούσεις. Το αποτέλεσμα ήταν όλα αυτά να μετατραπούν σε διένεξη», είπε.

Ο Πούτιν ανέφερε ότι αυτή ήταν και η θέση της Ρωσίας στο πλαίσιο τη δραστηριότητάς της στην ομάδα του Μινσκ του ΟΑΣΕ, όπου συμπροεδρεύουσες είναι η Ρωσία, οι ΗΠΑ και η Γαλλία, για την διευθέτηση της διένεξης. «Εμείς επί σειρά πολλών ετών ξεκινούσαμε από το ότι στο Αζερμπαϊτζάν πρέπει να επιστραφούν επτά περιοχές γύρω από το Ναγκόρνο-Καραμπάχ», δήλωσε ο ρώσος πρόεδρος, ενώ αναφερόμενος στην εμπλοκή της Τουρκίας στο ζήτημα, σχολίασε: «Η στάση της Τουρκίας βασίζεται στο ότι είχε ειπωθεί δημόσια, ότι η Τουρκία υπερασπιζόταν την δίκαιη, όπως πιστεύουν, υπόθεση του Αζερμπαϊτζάν και συγκεκριμένα την επιστροφή των εδαφών που είχαν καταληφθεί κατά την διάρκεια των πολεμικών συγκρούσεων στην δεκαετία του ’90». Πρόσθεσε επίσης, ότι μελλοντικά, πρέπει να προσδιορισθεί επακριβώς το στάτους του αμφισβητούμενου θύλακα, λαμβάνοντας υπ΄ όψιν την υποχρεωτική δημιουργία διαδρόμου επικοινωνίας μεταξύ του Ναγκόρνο-Καραμπάχ και της Αρμενίας.

Υποψήφιος το 2024;

Ερωτηθείς για τις εκλογές του 2024, δήλωσε ότι δεν έχει αποφασίσει αν θα θέσει ή όχι υποψηφιότητα για την προεδρία μόλις λήξει η θητεία του και πως είναι πολύ νωρίς να μιλήσει για το ζήτημα αυτό: «Τυπικά την άδεια την έχει δώσει ο λαός», που ψήφισε υπέρ της συνταγματικής αναθεώρησης, την οποία σχεδίασε ο ίδιος, ώστε να παραμείνει στην εξουσία. «Θα το κάνω ή δεν θα το κάνω, θα δω», πρόσθεσε.

Εργοστάσια στο Ντονμπάς

Τέλος, είπε ότι η Ρωσία θα ενισχύσει την υποστήριξή της προς την ελεγχόμενη από τους αντάρτες περιοχή Ντονμπάς της Ουκρανίας αναβαθμίζοντας εργοστάσια και υποδομές και βοηθώντας τον εκεί πληθυσμό.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...