357
Γκράφιτι στους δρόμους του Μουμπάι υπενθυμίζουν ότι ο εμβολιασμός αποτελεί ασπίδα για τον κορονοϊό | REUTERS /Francis Mascarenhas

ΠΟΥ: Σήμα κινδύνου για την υψηλή μεταδοτικότητα της ινδικής μετάλλαξης

Protagon Team Protagon Team 11 Μαΐου 2021, 20:36
Γκράφιτι στους δρόμους του Μουμπάι υπενθυμίζουν ότι ο εμβολιασμός αποτελεί ασπίδα για τον κορονοϊό
| REUTERS /Francis Mascarenhas

ΠΟΥ: Σήμα κινδύνου για την υψηλή μεταδοτικότητα της ινδικής μετάλλαξης

Protagon Team Protagon Team 11 Μαΐου 2021, 20:36

Η κρίση που έχει προκαλέσει το δεύτερο κύμα της πανδημίας του νέου κορονοϊού στην Ινδία δεν παρουσιάζει καμία αποκλιμάκωση και ο μέσος όρος των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του κορονοϊού έφθασε σε ιστορικό υψηλό την τελευταία εβδομάδα. Το προηγούμενο 24ωρο καταγράφηκαν 329.942 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα, ενώ τη ζωή τους έχασαν ακόμη 3.876 ασθενείς με λοίμωξη Covid-19, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε την Τρίτη το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας. Την ίδια στιγμή, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προειδοποίησε ότι το μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού που έχει ταυτοποιηθεί εγείρει ανησυχία σε παγκόσμια κλίμακα.

Η Ινδία βρίσκεται το τελευταίο διάστημα στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης βάσει του μέσου όρου των θανάτων εξαιτίας της Covid-19 σε ημερήσια βάση και πλέον ένας στους τρεις θανάτους που οφείλονται στον κορονοϊό παγκοσμίως καταγράφεται στην Ινδία. Με νεότερη ανακοίνωσή του, ο ΠΟΥ ενημέρωσε ότι το παραλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού που ταυτοποιήθηκε στην Ινδία φαίνεται πως μεταδίδεται πιο εύκολα, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία από μελέτες που είναι σε εξέλιξη, αναφέρει η Wall Street Journal.

Υγειονομική κρίση

Χώρες από όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, στέλνουν φιάλες οξυγόνου και ιατρικό υλικό για να βοηθήσουν την Ινδία να ξεπεράσει την κρίση. Πολλά νοσοκομεία σε όλη τη χώρα δυσκολεύονται να αντεπεξέλθουν στην κατάσταση και βρίσκονται αντιμέτωπα με τεράστιες ελλείψεις υγειονομικού υλικού, που είναι απόλυτα απαραίτητο για να σωθούν ζωές. Είναι χαρακτηριστικό ότι το βράδυ της Δευτέρας 11 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε νοσοκομείο της Τιρουπάτις (πόλη στο ομόσπονδο κράτος Αντρα Πραντές), διότι καθυστέρησε να φθάσει δεξαμενοφόρο φορτηγό που θα παρέδιδε οξυγόνο για τους διασωληνωμένους ασθενείς.

Φονικός μύκητας!

Αυξάνοντας ακόμη περισσότερο την πίεση στα νοσοκομεία και τις δομές υγείας, η ινδική ομοσπονδιακή κυβέρνηση απαίτησε οι γιατροί να επαγρυπνούν για ενδείξεις μουκορμύκωσης σε ασθενείς, μιας σπάνιας μυκητιασικής λοίμωξης, δυνητικά θανάσιμης σε ασθενείς με λοίμωξη Covid. Η ασθένεια μπορεί να προκαλέσει αλλαγή του χρώματος της μύτης (εμφάνιση μαύρης νεκρωτικής εσχάρας ή έλκους), διπλωπία ή θολή όραση, πόνους στον θώρακα, αναπνευστική δυσχέρεια, βήχα με αιμόπτυση.

Το δεύτερο κύμα της πανδημίας ωθεί πολλούς ειδικούς να ζητούν από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να κηρύξει εθνικό lockdown και τις τοπικές κυβερνήσεις αρκετών ομόσπονδων κρατών να επιβάλουν αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα, που έχουν αντίκτυπο σε πολλές επιχειρήσεις και στην ευρύτερη οικονομία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...