258
Κάπου εκεί ήταν ένα νησάκι... | NHK

Πού πήγε το Εσάνμπε; Νησάκι στην Ιαπωνία εξαφανίστηκε χωρίς να το προσέξει κανένας

Protagon Team Protagon Team 2 Νοεμβρίου 2018, 10:52
Κάπου εκεί ήταν ένα νησάκι...
|NHK

Πού πήγε το Εσάνμπε; Νησάκι στην Ιαπωνία εξαφανίστηκε χωρίς να το προσέξει κανένας

Protagon Team Protagon Team 2 Νοεμβρίου 2018, 10:52

Οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες κυριολεκτικά εξαφάνισαν από τον χάρτη και κάτω από τα μάτια των κατοίκων της περιοχής ένα μικρό ακατοίκητο νησί στην Ιαπωνία.

Το νησί, που είχε ονομαστεί Εσάνμπε Χανακίτα Κοτζίμα, ήταν στις βόρειες ακτές του Χοκάιντο. Τώρα είναι μάλλον κάτω από τα κύματα.

Ηταν ένα από 158 ακατοίκητα νησιά που είχαν επίσημα ονομαστεί από την κυβέρνηση της Ιαπωνίας, στο πλαίσιο μιας προσπάθειας να διασαφηνίσει ποια από αυτά της ανήκουν αλλά και για να επεκτείνει την ΑΟΖ της, γράφει ο Guardian.

H ευρύτερη περιοχή είναι εδώ και δεκαετίες στο επίκεντρο διαμάχης με την Ρωσία για το νησιωτικό σύμπλεγμα των Κουρίλων. Τα νησιά είχαν καταληφθεί από την ΕΣΣΔ προς το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Το πιο περίεργο είναι ότι το νησί εξαφανίστηκε χωρίς να το προσέξουν οι κάτοικοι του χωριού Σαρουφούτσου που είναι σε απόσταση μόλις 500 μέτρων.

Αυτός που το πρόσεξε ήταν ο συγγραφέας Χιρόσι Σιμίτζου που έφτασε στην περιοχή τον Σεπτέμβριο για να μαζέψει υλικό για ένα βιβλίο για τα «κρυφά νησιά της Ιαπωνίας». Ενημέρωσε τους ψαράδες της περιοχής που έφτασαν με βάρκες στο σημείο όπου ήταν το νησί για βρουν μόνο κύματα.

Οι γηραιότεροι θυμούνταν ότι είχαν πάει στο νησί εδώ και δεκαετίες, αλλά αργότερα απέφευγαν το σημείο γιατί τα συστήματα ναυτιλίας το παρουσίαζαν σαν ύφαλο.

Η Ακτοφυλακή είχε βρει το 1987 ότι ήταν 1,4 μέτρα πάνω από την επιφάνεια, άρα μπορούσε να θεωρηθεί νησί. Φαίνεται ότι από τότε το διέβρωσαν οι άνεμοι και τα παγόβουνα που κατεβαίνουν σε αυτά τα νερά κάθε χειμώνα.

Σε περίπτωση που αποδειχτεί ότι όντως εξαφανίστηκε, η ΑΟΖ της Ιαπωνίας θα μειωθεί κατά περίπου 500 μέτρα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...