245
| REUTERS/Dado Ruvic

ΠΟΥ: Περισσότερα από 6.000 τα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων

Protagon Team Protagon Team 6 Ιουλίου 2022, 19:03
| REUTERS/Dado Ruvic

ΠΟΥ: Περισσότερα από 6.000 τα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων

Protagon Team Protagon Team 6 Ιουλίου 2022, 19:03

Περισσότερα από 6.000 κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων έχουν πλέον αναφερθεί από 58 χώρες κατά την τρέχουσα έξαρση του ιού, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Η νεότερη ανακοίνωση του οργανισμού έγινε το απόγευμα της Τετάρτης (6/7). Στην προηγούμενη καταμέτρηση που είχε γίνει γνωστή από τον ΠΟΥ, πριν μία εβδομάδα, τα κρούσματα monkeypox που είχε επιβεβαιώσει η υπηρεσία του ΟΗΕ ανέρχονταν σε 5.322 (περισσότερα εδώ).

Αναφερόμενος στην αύξηση αυτή των μολύνσεων, ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους ανέφερε στη διάρκεια διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου στην Γενεύη ότι ο ΠΟΥ θα συγκαλέσει εκ νέου συνεδρίαση της Επιτροπής Εκτάκτων Αναγκών, όπου θα συστήσει να κηρυχθεί η επιδημία «παγκόσμια υγειονομική κατάσταση εκτάκτου ανάγκης» – πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο συναγερμού.

Στην προηγούμενη συνεδρίασή της στις 27 Ιουνίου, η ίδια Επιτροπή αποφάσισε ότι η έξαρση της νόσου δεν συνιστούσε ακόμη μια κατάσταση έκτακτης υγειονομικής ανάγκης.

«Συνεχίζω να ανησυχώ για την κλίμακα και την εξάπλωση του ιού σε όλο τον κόσμο», είπε πάντως ο Τέντρος, προσθέτοντας ότι η έλλειψη τεστ σημαίνει ότι πιθανότατα υπάρχουν πολλά περισσότερα κρούσματα που δεν έχουν αναφερθεί.

Σημειώνεται πως το 80%, περίπου, των κρουσμάτων εκτός Αφρικής –όπου συνήθως απαντάται η νόσος–καταγράφεται στην Ευρώπη.

Στην Ελλάδα τα καταγεγραμμένα κρούσματα της νόσου είναι επτά, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση του ΕΟΔΥ, την περασμένη εβδομάδα. Τα έξι από αυτά ήταν εισαγόμενα, ενώ το έβδομο κρούσμα αποτέλεσε το πρώτο που δεν ανέφερε ταξίδι στο εξωτερικό και συνεπώς «υπάρχει ένδειξη για εγχώρια μετάδοση», ανέφεραν οι υγειονομικές αρχές.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...