319
«Ναι στα καλοκαιρινά ταξίδια, αλλά με ασφάλεια», επισημαίνει ο περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ στην Ευρώπη, Χανς Κλούγκε | REUTERS/Pedro Nunes

ΠΟΥ: Μην κάνουμε ξανά τα λάθη του περσινού καλοκαιριού

Protagon Team Protagon Team 10 Ιουνίου 2021, 22:00
«Ναι στα καλοκαιρινά ταξίδια, αλλά με ασφάλεια», επισημαίνει ο περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ στην Ευρώπη, Χανς Κλούγκε
|REUTERS/Pedro Nunes

ΠΟΥ: Μην κάνουμε ξανά τα λάθη του περσινού καλοκαιριού

Protagon Team Protagon Team 10 Ιουνίου 2021, 22:00

Τα νέα κρούσματα της Covid-19, οι νοσηλείες και οι θάνατοι μειώνονται με γρήγορους ρυθμούς σε ολόκληρη την Ευρώπη, ωστόσο ο κίνδυνος μιας φονικής αναζωπύρωσης το φθινόπωρο παραμένει υψηλός, καθώς οι κοινωνίες ανοίγουν και η εξαιρετικά μεταδοτική μετάλλαξη «Δέλτα» κυκλοφορεί, δήλωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Ο περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ στην Ευρώπη, Χανς Κλούγκε, δήλωσε την Πέμπτη ότι η μετάδοση στην κοινότητα είναι ακόμη σε υψηλά επίπεδα, κάτι που ήταν αναμενόμενο όσο αυξάνονται τα ταξίδια και οι κοινωνικές συγκεντρώσεις.

Ο αξιωματούχος του ΠΟΥ προέτρεψε κυβερνήσεις και πολίτες να επιδείξουν «προσοχή και κοινή λογική» κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

«Εχουμε ξαναβρεθεί σε αυτό το σημείο», είπε ο Κλούγκε. «Το περασμένο καλοκαίρι, τα περιστατικά αυξήθηκαν αρχικά στις νεαρότερες ηλικιακές ομάδες και αργότερα μετακινήθηκαν στους μεγαλύτερους, προκαλώντας ένα θανατηφόρο φθινόπωρο και χειμώνα. Ας μην κάνουμε ξανά το ίδιο το λάθος».

Επικίνδυνη η μετάλλαξη «Δέλτα»

Η Κέιτι Σμόλγουντ, ανώτερο στέλεχος της βρετανικής υπηρεσίας αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών, δήλωσε ότι η μετάλλαξη «Δέλτα», που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία, προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία. «Δεν είναι ακόμη διαδεδομένη στον ευρωπαϊκό χώρο, όμως σε ορισμένες χώρες έχει ήδη εκτοπίσει την αρχική μετάλλαξη Αλφα», είπε στον Guardian.

Περιγράφοντας τα χαρακτηριστικά της μετάλλαξης «Δέλτα», η βρετανίδα αξιωματούχος τόνισε ότι υπάρχουν ενδείξεις για σημαντικά υψηλότερη μεταδοτικότητα, κάτι που σημαίνει αύξηση της ανάγκης για νοσηλεία. Το πιο ανησυχητικό είναι, ωστόσο, ότι υπάρχουν κάποια στοιχεία που δείχνουν πως η συγκεκριμένη παραλλαγή της Covid-19 δεν αντιμετωπίζεται από το ανοσοποιητικό σύστημα ατόμων που έχουν λάβει μία μόνο δόση εμβολίου.

«Η εκτίμησή μας είναι ότι αυτό ενέχει σημαντικό κίνδυνο όσον αφορά τη μετάδοση στην κοινότητα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Απολαύστε το καλοκαίρι με ασφάλεια»

Ο Κλούγκε τόνισε ότι ο ΠΟΥ ενθαρρύνει τους ανθρώπους να «απολαύσουν το καλοκαίρι, αλλά με ασφάλεια… Αν θέλετε να ταξιδέψετε, αναλογιστείτε κατά πόσο είναι αναγκαίο. Εάν αποφασίσετε να το κάνετε, κάντε το με ασφάλεια». Οι κυβερνήσεις από την πλευρά τους πρέπει «να αυξήσουν περαιτέρω τα τεστ και να διατηρήσουν σε υψηλά επίπεδα τη δυνατότητα νοσηλείας. Μάθετε από ό,τι συνέβη πέρυσι» κατέληξε…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...